allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerVervoermiddelenAutoOude bonus-malus regelingenBonus-malus in 2015
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Bonus-malus in 2015

zondag 8 maart 2015 , door Hanjo

Ook in 2015 kan de aanschaf van een vervuilende auto je aardig wat extra geld kosten, maar een schone auto kan je ook een premie opleveren!

Beoordeling:
Bezoeken: 258
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

We maken in dit artikel onderscheid tussen auto’s die op "traditionele" brandstof rijden en elektrische voertuigen.

Benzine, diesel of LPG

Ecologische premie voor schone personenauto’s (benzine, diesel of LPG)

Een milieu-bonus (dat wil zeggen, een financiële premie) beloont mensen die onder bepaalde voorwaarden een voertuig aanschaffen of huren (leasen) die rijdt op benzine, diesel of LPG en waarvan de uitgifte van kooldioxide (CO₂) bepaalde waarden niet overschrijdt.

De steun wordt betaald aan inwoners van Frankrijk, bij de eerste definitieve registratie bij aankoop of huur (bij aankoop met een optie tot aankoop van minimaal 2 jaar). Het voertuig moet nieuw zijn. Dit kan zijn:

een voertuig dat nog nooit in Frankrijk of in het buitenland geregistreerd is geweest (een ingevoerd voertuig wordt beschouwd als nieuw indien deze nog niet in het buitenland werd geregistreerd)
ofwel een voertuig dat eerder werd geregistreerd als demonstratie, waarbij de aankoop of huur moet geschieden binnen 12 maanden vanaf de datum van eerste inschrijving.
Emissie van CO₂

De uitstoot van het voertuig CO₂-uitstoot mag niet hoger zijn dan 60 g/km[1].

Bonusbedrag
Bonusbedrag voor een bestelling vanaf 1 november 2013
Uitstoot van CO₂ / km Bonusbedrag
Minder dan of gelijk aan 20 gram 27% van de aankoopprijs (inclusief BTW) + eventueel de kosten van de batterij wanneer deze is gehuurd, met een maximum van € 6.300
Tussen 21 en 60 gram 20% van de koopsom + BTW eventueel de kosten van de batterij wanneer deze is gehuurd, met een maximum van € 4.000
Tussen 60 gram en 90 gram € 0 voor een in 2015 aangeschafte auto
€ 150 voor een voor 2015 bestelde auto op voorwaarde dat de factuur of betaling van de eerste huur, plaatsvinden vóór 31 maart 2015
Meer dan 90 gram € 0
In sommige gevallen bestaat bij de vervanging van een zeer oude auto een verhoging van de bonus met € 200.
Bonusuitkering

Als de dealer akkoord gaat, schiet hij het bonusbedrag voor en wordt deze afgetrokken van de aankoopprijs inclusief BTW.
Als de dealer maakt de bonus niet voorschiet, kun je om de bonus vragen bij de ASP.

Elektrisch of hybride

Bonus elektrische auto’s

De bonus voor de aanschaf van een elektrische auto wordt uitgekeerd wanneer je in Frankrijk woont bij de eerste registratie.

Het moet om een particulier voertuig (VP) gaan (2 of 3 wielers zijn uitgesloten) en het voertuig moet nieuw zijn, dat wil zeggen:

de auto is nooit in Frankrijk of in het buitenland geregistreerd geweest (een ingevoerd voertuig wordt beschouwd als nieuw indien deze nog niet in het buitenland is geregistreerd)
of de auto werd eerder geregistreerd als lease- of demonstratievoertuig. De aanschaf dient te geschieden binnen 12 maanden na deze eerste registratie.
 

Het voertuig moet minder dan 20 gram CO₂/km uitstoten.

Het bedrag van de steun is 27% van de aankoopprijs (inclusief) belastingen eventueel verhoogd met de kosten van de accu wanneer deze wordt gehuurd. DE maximale steun bedraagt € 6.300.

Hybride voertuig

De bonus voor de aanschaf van een hybrid wordt uitgekeerd wanneer je in Frankrijk woont bij de eerste registratie. HEt gaat om voertuigen die een elektrische aandrijving hebben in combinatie met een motor op benzine, diesel of gas.

Het moet om een particulier voertuig (VP) gaan en het voertuig moet nieuw zijn, dat wil zeggen:

de auto is nooit in Frankrijk of in het buitenland geregistreerd geweest (een ingevoerd voertuig wordt beschouwd als nieuw indien deze nog niet in het buitenland is geregistreerd)
of de auto werd eerder geregistreerd als lease- of demonstratievoertuig. De aanschaf dient te geschieden binnen 12 maanden na deze eerste registratie.
 

Om de steun te ontvangen moet het hybride voertuig sinds 1 januari 2015 uitgerust zijn met een elektrische motor met een maximaal vermogen van minimaal 10 kilowatt gedurende 30 minuten. Ook mag de CO₂ uitstoot niet meer bedragen dan 110 gram CO₂/km.

Bonusbedrag voor hybride voertuigen
CO₂ uitstoot Berekening Minimum Maximim
Tussen 61 en 110 gram CO₂/km[2] 5% van de koopsom + TVA + eventueel de kosten van de batterij wanneer deze is gehuurd € 1000 € 2000
Als overgangsmaatregel: tussen 61 en 90 gram CO₂/km voor voertuigen besteld of geleased vóór 1 januari 2015, wanneer de factuur of betaling van de eerste huur plaatsvindt vóór 31 maart 2015 8,25% van de koopsom + TVA + eventueel de kosten van de batterij wanneer deze is gehuurd € 1650 € 3300

Voetnoten:

[1Voor voertuigen besteld voor 1 februari 2015 en in gebruik genomen voor 31 maart geldt een maximum van 90 g/km

[2met een elektrische motor met een maximaal vermogen van minimaal 10 kilowatt gedurende 30 minuten

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention