allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenWanden, muren en plafondsGipsplaatDe 6 grootste fouten bij het werken met gipsplaten
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De 6 grootste fouten bij het werken met gipsplaten

vrijdag 27 februari 2015 , door Hanjo

Gipsplaat is een zeer gewaardeerd materiaal bij doehetzelvers. Je hoeft echt geen professional te zijn om een ​​kamer in tweeën te delen of een zolder bewoonbaar te maken. In de ijver van vele klussers worden vaak de instructies van de fabrikant genegeerd en de plaatsing van gipsplaat is daarop geen uitzondering. Maar al te vaak worden fouten gemaakt die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Allerlei gereedschappen voor gipsplaat
Beoordeling:
Bezoeken: 10.649
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Fout 1: Voegen in ongunstige omstandigheden.

Begin pas met het voegen en afwerken van de gipsplaten wanneer de temperatuur en de vochtigheid van de ruimte hun toekomstige waarden benaderen. Met andere woorden: voorkom dat de afwerking van gipsplaten gebeurt wanneer het huis nog niet winddicht is en regen, kou of vochtigheid nog vrij spel hebben. Dit kan scheuren in de naden veroorzaken.

Fout 2: Onvoldoende stabiele ondersteuning.

Om scheuren in het oppervlak te voorkomen moet de gipsplaten op een stabiele ondergrond worden geplaatst. Worden de gipsplaten onder een dak aangebracht, plaats dan eerst een metalen of houten constructie om eventuele bewegingen en spanningen van de dakconstructie te absorberen.

Fout 3: Onvoldoende afgewerkte verbindingen met andere materialen.

Koste wat het kost moet worden vermeden dat gipsplaat tussen muren of een plafond wordt ingeklemd. Het plaatsen tussen andere architectonische structuren van het gebouw veroorzaakt scheurvorming en is hoofdzakelijk te wijten aan veranderingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Op de plaats waar gipsplaat in contact komt met een andere constructief element (zoals een plafond of wand), moet het plafond vrij blijven. In de praktijk kan dit worden verborgen met een brede decoratieve afwerking.

Fout 4: Afwerken zonder primer.

Het karton van een gipsplaat heeft een afwijkende absorptie . Vuistregel voor de schilder is dan ook: Als de ondergrond uit verschillende materialen bestaat, moet het oppervlak eerst worden behandeld met een primer of een grondlaag om mogelijke kleurverschillen in de verf te voorkomen. Deze regel geldt ook voor de gipsplaten. Een primer is ook nodig als je de gipsplaat behangt. Zo voorkom je dat het karton van de gipsplaat loslaat wanneer je later van behang wilt veranderen.

Fout 5: Gebruik een te dunne gipsplaat.

Dunnere gipsplaten zijn vatbaarder voor vervorming en buigen dan de dikkere platen. Daarom wordt een minimum dikte van 12,5 mm (BA13) op een houten of metalen structuur aanbevolen.

Fout 6: Onjuiste afwerking aan de randen.

Voor een gladde wand of plafond is het noodzakelijk dat de voegen juist worden opgevuld. Dat doe je in het algemeen met verschillende lagen, waartussen de minimale droogtijd strikt moeten worden nageleefd. Voor een perfect vlak en glad oppervlak, moet de wand of het plafond van een dunne, geschikte afwerklaag worden voorzien. Volg daarbij altijd de instructies van de fabrikant.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention