allesfrans.com

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Betonspecie, de mengverhouding

  Wat is de juiste mengverhouding voor het aanmaken van beton en cement?

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Hulp bij vervoer in 2019

  Ongeacht het soort vervoermiddel en het gebruik ervan bestaan er in 2019 in het vervoer diverse financiële steunmaatregelen.

 • Fransen eten steeds vaker buiten de deur

  Het aantal maaltijden dat de Fransen thuis nemen, daalt en die trend versnelt dit jaar.
  
BeginpaginaBelastingenFranse belastingenInkomstenbelastingBronheffingMeer over de roerende voorheffing.

Meer over de roerende voorheffing.

woensdag 17 juni 2015, door Hanjo

Bewerkt op zondag 17 april 2016

Voor de zoveelste keer heeft een Franse regering het aangedurfd om de serpent in het Franse belastingstelsel aan te pakken en een roerende voorheffing op de inkomsten in te voeren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Bronheffing op inkomsten - 10 vragen
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 227
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De hoofdlijnen van deze hervorming komen naar buiten. Het Franse kabinet is voornemens een gefaseerde implementatie in 2016 te starten. Maar wat zullen de gevolgen voor de belastingbetaler zijn?

Een vereenvoudigde aanpak

De inhouding van de inkomstenbelasting zal door een derde gebeuren, meestal de werkgever van werknemers of het pensioenfonds voor gepensioneerden. Deze methode wordt trouwens al toegepast op personen die in het buitenland gedomicilieerd zijn voor fiscale doeleinden.

Voor de belastingbetaler vereenvoudigt het proces. Het is de werkgever die verantwoordelijk is voor de inhouding op het loon. Het netto maandsalaris wordt dus lager, maar je hoeft niet te sparen om eens per jaar achteraf een groot bedrag aan de fiscus te betalen.

De uitvoering van deze maatregel lijkt vrij eenvoudig voor de reguliere werknemers, maar de berekening is ingewikkelder voor freelancers en zelfstandigen, omdat dit inkomen van maand tot maand kan fluctueren. Deze categorieën kunnen er dan ook kiezen voor de jaarlijkse aangifte en het belasting betalen over de inkomsten van het voorgaande jaar.

Een pijnloze belasting?

Wanneer je inkomen drastisch daalt, bijvoorbeeld als gevolg van een ontslag of pensionering, krijg je meteen een belastingvermindering. Dit verwijdert het "fiscale zwaard van Damocles", wat in het huidige systeem zit ingekapselt.

Een meerderheid van de Fransen heeft al gekozen voor de vooruitbetaling van hun inkomstenbelasting in tien termijnen. In 2013 koos 70% van de belastingbetalers voor deze optie.

De kwestie van de vertrouwelijkheid

In Frankrijk is de berekening van de inkomstenbelasting mede gebaseerd op de persoonlijke omstandigheden van de belastingbetaler: gehuwd, samenwonend ("pacsé"), personen ten laste. Wanneer deze informatie met de werkgever moet worden gedeeld, stelt dit de kwestie van de vertrouwelijkheid van persoonsgegevens. Sommigen vrezen dat wanneer de werkgever het bedrag van de belasting van van zijn werknemers kent, hij deze informatie kan misbruiken wanneer de werknemer over een loonsverhoging wil onderhandelen.
Deze gevoelige kwestie zou kunnen worden opgelost als de werkgever de belasting uitsluitend berekent over het bedrag van het salaris. Aan het eind van het jaar wou de belastingbetaler dan aan de fiscus informatie moeten verstrekken met betrekking tot zijn persoonlijke situatie, met een teruggave of heffing tot gevolg.

Een pijnlijke overgangsperiode?

Hoe omschakelen van het ene systeem naar het andere is de lastigste kwestie. Een jaar zonder heffing zou de staat meer dan 70 miljard euro aan inkomsten kosten. En evenzo onmogelijk is het om de Franse belastingbetaler een jaar dubbel te laten betalen, vooral tijdens een economische crisis.

De regering is dan ook van plan om de overgang over drie jaar te spreiden. In 2016 zou 10% van de inkomstenbelasting direct worden ingehouden op het salaris. In 2017 zou dit bedrag worden verhoogd tot 25%. De roerende voorheffing zou volledig worden toegepast vanaf 2018. Een invoering met een addertje, want het zou de koopkracht van de Franse huishoudens negatief kunnen beïnvloeden.

Meer dan 60% van de Fransen steunt de belastingplannen en 37% is tegen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties

Huidige bezoekers: 8

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld, bank, verzekering

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen en welke afwijkende verzekeringen zijn er?

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |