allesfrans.com

 • Is jouw Franse rijbewijs in een ander land geldig?

  Controleer of jouw Franse rijbewijs je toelaat om in dat land een voertuig te besturen.

 • Een antenne aansluiten

  De kwaliteit van de gehele installatie is essentieel voor een goede ontvangst, dus ook die van de bekabeling en connectoren.

 • Europese verkiezingen 2019

  Er zijn in Frankrijk 34 kandidatenlijsten geregistreerd voor de verkiezing van de vertegenwoordigers in het Europees Parlement.
 • e-Ticket Parijs openbaar vervoer

  De aankoop en validatie van het ticket zal mogelijk zijn vanaf elke compatibele mobiele telefoon.
 • Al 49 departementen willen terug naar 90 km/uur

  Veel voorzitters van Franse departementale raden zeggen voorstander te zijn van een aanpassing van bepaalde wegen naar 90 km/uur.
  
BeginpaginaBelastingenFranse belastingenInkomstenbelastingBronheffingMeer over de roerende voorheffing.

Meer over de roerende voorheffing.

woensdag 17 juni 2015 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 17 april 2016

Voor de zoveelste keer heeft een Franse regering het aangedurfd om de serpent in het Franse belastingstelsel aan te pakken en een roerende voorheffing op de inkomsten in te voeren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Bronheffing op inkomsten - 10 vragen
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 227
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De hoofdlijnen van deze hervorming komen naar buiten. Het Franse kabinet is voornemens een gefaseerde implementatie in 2016 te starten. Maar wat zullen de gevolgen voor de belastingbetaler zijn?

Een vereenvoudigde aanpak

De inhouding van de inkomstenbelasting zal door een derde gebeuren, meestal de werkgever van werknemers of het pensioenfonds voor gepensioneerden. Deze methode wordt trouwens al toegepast op personen die in het buitenland gedomicilieerd zijn voor fiscale doeleinden.

Voor de belastingbetaler vereenvoudigt het proces. Het is de werkgever die verantwoordelijk is voor de inhouding op het loon. Het netto maandsalaris wordt dus lager, maar je hoeft niet te sparen om eens per jaar achteraf een groot bedrag aan de fiscus te betalen.

De uitvoering van deze maatregel lijkt vrij eenvoudig voor de reguliere werknemers, maar de berekening is ingewikkelder voor freelancers en zelfstandigen, omdat dit inkomen van maand tot maand kan fluctueren. Deze categorieën kunnen er dan ook kiezen voor de jaarlijkse aangifte en het belasting betalen over de inkomsten van het voorgaande jaar.

Een pijnloze belasting?

Wanneer je inkomen drastisch daalt, bijvoorbeeld als gevolg van een ontslag of pensionering, krijg je meteen een belastingvermindering. Dit verwijdert het "fiscale zwaard van Damocles", wat in het huidige systeem zit ingekapselt.

Een meerderheid van de Fransen heeft al gekozen voor de vooruitbetaling van hun inkomstenbelasting in tien termijnen. In 2013 koos 70% van de belastingbetalers voor deze optie.

De kwestie van de vertrouwelijkheid

In Frankrijk is de berekening van de inkomstenbelasting mede gebaseerd op de persoonlijke omstandigheden van de belastingbetaler: gehuwd, samenwonend ("pacsé"), personen ten laste. Wanneer deze informatie met de werkgever moet worden gedeeld, stelt dit de kwestie van de vertrouwelijkheid van persoonsgegevens. Sommigen vrezen dat wanneer de werkgever het bedrag van de belasting van van zijn werknemers kent, hij deze informatie kan misbruiken wanneer de werknemer over een loonsverhoging wil onderhandelen.
Deze gevoelige kwestie zou kunnen worden opgelost als de werkgever de belasting uitsluitend berekent over het bedrag van het salaris. Aan het eind van het jaar wou de belastingbetaler dan aan de fiscus informatie moeten verstrekken met betrekking tot zijn persoonlijke situatie, met een teruggave of heffing tot gevolg.

Een pijnlijke overgangsperiode?

Hoe omschakelen van het ene systeem naar het andere is de lastigste kwestie. Een jaar zonder heffing zou de staat meer dan 70 miljard euro aan inkomsten kosten. En evenzo onmogelijk is het om de Franse belastingbetaler een jaar dubbel te laten betalen, vooral tijdens een economische crisis.

De regering is dan ook van plan om de overgang over drie jaar te spreiden. In 2016 zou 10% van de inkomstenbelasting direct worden ingehouden op het salaris. In 2017 zou dit bedrag worden verhoogd tot 25%. De roerende voorheffing zou volledig worden toegepast vanaf 2018. Een invoering met een addertje, want het zou de koopkracht van de Franse huishoudens negatief kunnen beïnvloeden.

Meer dan 60% van de Fransen steunt de belastingplannen en 37% is tegen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties

Huidige bezoekers: 53

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |