allesfrans.com

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • De taal van de Franse jeugd (2)

  De taal is constant in ontwikkeling. Bij de ene taal gaat dat sneller dan bij de andere, maar vooral de taal die de jeugd gebruikt, kent dagelijks nieuwe woorden en  (...)

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • Sociale lasten over pensioenen

  Een belangrijk deel van de sociale heffingen over pensioenen is afhankelijk van het inkomen.

 • De verschillende betekenissen van het woordje "plus"

  Het Franse woord dat zowel "meer", als "niet meer" kan betekenen.

  
BeginpaginaOnze ervaringenOns verhaalOns nieuwe thuis!Het huis wordt bewoonbaar

Ons Verhaal...

Het huis wordt bewoonbaar

Sinds de afwerkvloer gestort werd en droogde, is er weer van alles gebeurd. Een kort overzicht van de activiteiten tot begin juni 2015.

Het vorige artikel in deze rubriek: Even een paar weken drogen
Beoordeling:
Bezoeken: 183
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De tegelvloer

Met een droogtijd van 6 weken meenden we voldoende tijd te hebben om de tegels voor de vloer uit te zoeken en een afspraak te maken voor het leggen. In de Franse Gouden Gids, Les Pages Jaunes, vinden we een aantal tegelhandels in de buurt.

Bij de eerste worden we overdonderd door het aanbod. Toch vinden we er tussen al die tegels maar één die naar onze smaak is. Even vragen naar het leggen... "Nee, meneer, dat doen wij niet. We kunnen U wel de naam van enkele tegelzetters geven, maar U moet zelf een afspraak maken." Ook gaf de verkoper ons de tip om de tegels door de tegelzetter te laten bestellen; dat scheelt transport en BTW, want bij een woning ouder dan twee jaar is het lagere TVA-tarief van toepassing.

Thuisgekomen bellen we het lijstje van tegelzetters af. Sommigen reageren helemaal niet en anderen moeten ons teleurstellen: geen tijd, we hebben het te druk!

We besluiten op zoek te gaan naar een andere tegelhandel, maar kunnen het hele bedrijf niet vinden!

Dan bedenken we opeens dat één van onze leveranciers van bouwmaterialen, Gédimat, ook rekken met vloertegels in de showroom heeft staan. We gaan er naartoe en zien bijna direct de tegel liggen die we in gedachten hadden. Levertijd 10 dagen en een goede prijs. Ook de adviseur bij Gédimat geeft ons een lijstje van tegelzetters en dit keer hebben we geluk. Direct na de 6 weken droogtijd van de afwerkvloer kan één van de bedrijven het leggen van de 80m² vloertegels inplannen. Ook bestelt hij de tegels bij Gédimat wat ons de helft aan TVA en bezorgkosten bespaart.

Inmiddels liggen de 80m² vloertegels.

De badkamertegels

We slagen vrij snel in onze keuze van tegels voor de badkamer en we doen een beroep op onze klusjesman die niet alleen de badkamer, maar ook de toilet boven van muurtegels voorziet.

De plafonds

Voor de plafonds vinden we een éénmansbedrijf uit de buurt dat voor een goede prijs alle plafonds op de begane grond van glad glasvezelbehang voorziet en er vervolgens twee lagen witte acrylverf op aanbrengt. Het resultaat is een strak plafond met nagenoeg onzichtbare naden.

De muren

Onze vrienden steken de handen flink uit de mouwen en zetten alle muren op de begane grond in de grondverf. Ook het hout van de ramen en deuren krijgt een grondlaag.
Ook hangen we al een paar gordijnen op en we monteren Luxaflex in het zijraam.

Boven

Het eerste deel van de zolderetage is opgebouwd en bestaat nu uit een slaapkamer, een toilet en een kast. Bovenaan de trap is een halletje waarin alle deuren zijn geplaatst. Ook die naar de twee extra kamers en de badkamer.

De badkamerruimte is klaar, maar kan nog niet gebruikt worden. Dat komt pas wanneer het tweede deel van de zolderetage wordt afgemaakt.

In wit het deel van de zolder dat nu wordt afgewerkt.
In wit het deel van de zolder dat nu wordt afgewerkt.
(Klik om te bekijken)

De ruimtes die al wel gebruikt gaan worden en de trapopening zijn in een afwerkfase. De naden tussen de gipsplaten zijn gevoegd en de voegen zijn geschuurd. Op de plafonds en schuine muren komt glad glasvezelbehang met acrylverf. Behalve in het toilet, want daarin zijn de muren en het plafond inmiddels voorzien van een structuurverf.

Op de vloer van de slaapkamer, het halletje en de inloopkast gaan we laminaat leggen. In het toilet komt zeil te liggen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Tweede helft juni

  In de laatste week van juni wordt de keuken geplaatst. Ook de badkamer vordert.

Reacties

Huidige bezoekers: 37

Dit artikel staat in rubriek:
 • Ons nieuwe thuis!

  In Ons Verhaal beschrijven wij onze ervaringen. Toen we er nog niet woonden, werd het verhaal na ieder bezoek aan de Allier uitgebreid met nieuwe tekst en foto’s. Nu beschrijven we de (voor ons) meest interessante ontwikkelingen.

   

  De volgende hoofdstukken vertellen over begin 2014, wanneer we besluiten een tweede woning te kopen en wat daarna gebeurt.

Verder in deze rubriek:
Trefwoord
 

Allesfrans, ook voor:
 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |