Iedere woning heeft zijn eigen lichtplan waarin algemene verlichting en sfeerverlichting vooraan staan. Ook de accentverlichting speelt een belangrijke rol, net als energiezuinigheid!
Woonkamer
Schenk in je woonkamer voldoende aandacht aan de leesverlichting.
Leesverlichting: zorg dat de leeszone zich in de buurt van een vast lichtpunt of een ingebouwde downlight bevindt. Je kan ook kiezen voor een verplaatsbare, staande armatuur.
Algemene verlichting: Belangrijk is om met de juiste sfeerverlichting te werken. Vooral ingebouwde downlights, wandarmaturen en koofverlichting zijn populair. Dimmers zijn interessant om extra sfeer te creëren. Vermijd sterke lichtpunten voor de tv.
Eetkamer
Boven de eettafel: Een hangarmaturen is een goede optie. Je plaatst ze zo’n 1,7 m tot 1,8 m boven de grond. Handig zijn armaturen die je in de hoogte kan aanpassen. 20 tot 30W volstaat. Kies voor een armatuur dat beschermt tegen verblinding. Andere mogelijkheid: kabelsysteem met halogeenspots.
Algemene verlichting: Belangrijk is om met de juiste sfeerverlichting te werken. Vooral ingebouwde downlights, wandarmaturen en koofverlichting zijn populair.
Keuken
In de keuken is een goede taakverlichting voor het werkblad en de kookplaten belangrijk.
Werkblad: Je kunt tl-balken of spots onder wandkasten monteren, zo ver mogelijk van de muur af. Voor tl-verlichting volstaat 5 tot 8W per meter. Verblinding kun je vermijden door de onderkant van kasten te voorzien in een rand. Voor spots is een armatuur met een lamp van 7W voldoende. Halogeenspots in een luifel zien er mooi uit, maar er kan hinderlijke schaduwvorming ontstaan.
Kookzone: De verlichting onder de afzuigkap verlicht de kookplaten. Lampen van 7W zijn hiervoor ideaal. Kies voor lampen die kleuren zo getrouw mogelijk weergeven.
Algemene verlichting: Deze wordt vaak centraal geplaatst, maar interessanter is om deze evenwijdig met het raam, op 50 cm van de buitenmuur te hangen. Zo heb je het licht niet in de rug als je aan de spoelbak staat. Als je keuken een hoog plafond heeft, kun je gebruik maken van hangarmaturen.
Badkamer
In de badkamer is vooral een goede spiegelverlichting belangrijk.
Hou rekening met de speciale veiligheidsvoorschriften!
Spiegelverlichting: armaturen aan weerszijden van de spiegel op ooghoogte zijn de beste oplossing. Per armatuur volstaat 10 tot 15W. Een andere mogelijkheid is een armatuur boven de spiegel, al is er dan wel schaduwvorming en gevaar op verblinding. 15 tot 24W is voldoende.
Algemene verlichting: meestal een plafondarmatuur. Zorg voor lamp met juiste kleurweergave.
Slaapkamer
Gaat het om een kinderslaapkamer of een slaapkamer voor volwassenen? Een kinderslaapkamer is immers ook een speelplek, en later een studeer- en hobbykamer.
Taakverlichting: als bedlampje volstaat 7 tot 11W. Bureaulampen zijn meestal uitgerust met een vermogen van 11W. Voor de ouderslaapkamer is het belangrijk dat je je bedlampjes centraal monteert en naar buiten richt, zodat ze je partner minder hinderen.
Algemene verlichting: door de sterke taakverlichting moet de algemene verlichting niet zo fel zijn. Zorg ervoor dat je het licht kan aan- of uitschakelen vanuit je bed en aan de deur.
Bureau
Taakverlichting: degelijke algemene verlichting aangevuld met verlichting boven bureau. De bureaulamp mag geen te sterk licht produceren, anders krijg je felle contrasten. Vermijd ook reflectie op het computerscherm. Interessant alternatief: lange buislamp die boven bureautafel gehangen wordt. De lamp staat nooit in de weg en geen gevaar op reflecties.
Berging, kelder en wasruimte
De berging, kelder en wasruimte zijn geen leefruimtes, dus wordt de voorkeur gegeven aan functionele armaturen en verlichting. De plafondlamp is hier een goede keuze.
Garage
Meestal fluorescentielampen.
Zorg voor goede spreiding van lichtpunten, anders worden ruimten links en rechts van auto zwak belicht.
Elektriciteitsplan
Natuurlijk gaan het lichtplan en het elektriciteitsplan nauw samen. Waar je een staande lamp wil plaatsen moet immers een wandcontactdoos komen en ook een bedleeslampje werkt niet zonder elektriciteit...