allesfrans.com

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Brief bemiddelaar bankzaken

  Hoe stel je een brief op aan de bemiddelaar in verband met een geschil met de bank.

 • Hoe het mis kan gaan

  Wat in de ene taal een gewoon woord is, kan in de andere taal een lelijk woord zijn of heel iets anders betekenen. Een paar voorbeelden met de Franse  (...)

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenUitbouwenVoor je de zolder bewoonbaar maakt...

Voor je de zolder bewoonbaar maakt...

vrijdag 28 augustus 2015 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 16 juli 2016

Veel Franse zolder zijn niet in gebruik als woonruimte. Het is een loze ruimte onder het schuine dak, een comble perdu. Niet elke zolderruimte is bewoonbaar te maken, ondanks dat een Franse makelaar je dat soms wil doen geloven.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een slimme serre
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 663
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Bekijk de volgende 6 punten voordat je besluit om de zolder boven je Franse woning om te toveren tot woonruimte.

1. Hoeveel bewoonbare oppervlakte creeer je?

Voor je met de eerste stap van het bewoonbaar maken van een zolder begint (de isolatie), moet je bepalen hoeveel oppervlakte je uiteindelijk wint. Je meet daarvoor de vloeroppervlakte die na alle werkzaamheden een plafondhoogte heeft van minimaal 1,80 meter. Denk daarbij dus aan de hoogte die verloren gaat door dakisolatie en de aanpassing (uitvlakken) van de vloer.

De gemakkelijkste isolatie is met behulp van een verlaagd plafond en verdubbeling van de opstaande muren met behulp van een frame en gipsplaat, waartussen minimaal 17cm isolatie komt. De standaard RT-2012 schrijft een minimale dikte van 35cm voor (zie ook punt 6).
Je kunt het dak ook aan de buitenzijde isoleren, waardoor je binnen geen hoogte verliest. Is die hoogte toch te gering, dan kun je altijd nog aan een mezzanine denken.

2. Moet de bestaande dakconstructie worden aangepast?

Gaat het om een loze dakconstructie, dan bestaat de kans dat de vloer moet worden verstevigd. In oude boerderijen werd de zolder meestal als hooizolder gebruikt en is de stevigheid doorgaans voldoende.

De balkenconstructie kan een hindernis zijn voor het bewoonbaar maken van de zolder. De eenvoudigste en ook goedkoopste constructie bestaat uit driehoeken met tussenbalken. Die balken zijn meestal net voldoende om een besneeuwd dak te dragen, dus het verwijderen van tussenbalken kan verregaande consequenties hebben. Je kunt in dit geval dus het beste eerst een ingenieursbureau inschakelen dat voor jou berekeningen kan doen.

3. Welke openingen kunnen worden gemaakt?

Dakerker, dakraam, terras... Afhankelijk van de situatie, de stijl van de woning en de nabijheid van historische gebouwen kun je te maken krijgen met stedebouwkundige beperkingen. Informeer dus voor de zekerheid vooraf bij het gemeentehuis.

Een discreet dakraam is zelden een bezwaar omdat ze in de dakhelling wordt opgenomen. Een erker of terras is een ander verhaal, omdat deze het aangezicht van de woning veranderen.

Met een erker (een lucarne) kun je extra oppervlakte creëren, maar je moet er ongeveer het vijfvoudige aan kosten voor uittrekken.

4. Kan je wel een trap plaatsen?

Een trap neemt ruimte in, op zolder, maar ook op de etage eronder. Je verliest dus ook wat oppervlakte! En hoe beter het comfort, zoveel meer ruimte moet je ervoor uittrekken.

Het kan verleidelijk zijn om een ruimtebesparende timmermanstrap te plaatsen, maar kun je die over tien jaar ook nog net zo gemakkelijk bestijgen?

Wanneer je op zolder meerdere ruimtes wil creëren, is de beste plaats voor de trap in het midden van de zolder.

5. Kom je gevaarlijke stoffen tegen?

Voor alle werkzaamheden moet een diagnose worden gedaan van de aanwezigheid van lood en asbest. Deze regel bestaat al sinds juli 1997 en is zeker van toepassing wanneer je werkzaamheden uitbesteed. Het lood- en asbestrapport dat je bij de aankoop van de woning ontving, is ontoereikend.

6. Ben je onderhevig aan de RT-2012?

De réglementation thermique (RT) 2012 schrijft bepaalde verplichtingen voor bij het bouwen en verbouwen. Die hebben zowel betrekking op de gebruikte middelen als op het resultaat. We schreven hierboven al over de isolatie, maar ook een mechanische ventilatie, gebruikt schrijnwerk en luchtdichtheid zijn onderdeel van de regelgeving. Het resultaat is een energievriendelijke woning, maar je voelt het in de portemonnee.

Creeer je een vloeroppervak dat minder is dan 150m² en minder dan 30% van de oppervlakte voor de werkzaamheden, dan dien je je aan de regelgeving te houden die van toepassing was op het moment van bouwen. Dat is meestal de minder strenge RT 2007, die bovendien slechts een aanbeveling is!

Welke vergunningen heb je nodig?

Wanneer je niet meer dan 5m² vloeroppervlakte creeert en het aanzicht van de woning niet verandert, hoef je niets te melden.
Tussen de 5 en 20m² extra vloeroppervlak volstaat een déclaration préalable.
Tussen de 20 en 40m² volstaat een déclaration préalable wanneer de uiteindelijke oppervlakte onder de 170m² blijft en de woning zich in een gebied met een bestemmingsplan (PLU) bevindt.
In alle andere gevallen is een permis de construire vereist.
En kom je boven de 150m²[1] dan moet je verplicht een architect inschakelen, anders wordt je permis de construire afgewezen!

Voetnoten:

[1Tot 8 juli 2016 was dit 170m². Zie Architect al vanaf 150m² verplicht.

 

Reacties
Reacties

Huidige bezoekers: 46

In deze rubriek

Wat informatie rond het plaatsen van een serre of andere uitbouw aan de woning.

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |