allesfrans.com

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Betonspecie, de mengverhouding

  Wat is de juiste mengverhouding voor het aanmaken van beton en cement?

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • De bus betalen met je smartphone

  Ook in de stad Moulins is het inmiddels mogelijk.

 • Kan de Franse justitie de zaak van het milieu vooruithelpen?

  Vier Franse verenigingen hebben justitie gevraagd een uitspraak te doen over de verantwoordelijkheid van de Franse staat inzake klimaatverandering.
  
BeginpaginaBouwen en verbouwenVerwarmingHoutkachelHoutkachel

Houtkachel

vrijdag 4 september 2015, door Hanjo

Bewerkt op zondag 17 april 2016

Een poêle à bois is gemakkelijk te installeren, geeft een behaaglijke warmte en is de brandstof is bovendien duurzaam!

Het vorige artikel in deze rubriek: Hoeveel kost een insert?
Beoordeling:
Bezoeken: 551
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
De Franse staat stimuleert een energie-transisie. Schakel je voor 31 december 2015 over op een hout- of pelletkachel, dan kun je onder bepaalde voorwaarden profiteren van een belastingvoordeel tot 30%.
 

Een houtkachel heeft aandacht nodig. Regelmatig zul je hem van nieuw brandhout moeten voorzien, soms moet je hem opporren en je moet de asla in de gaten houden.

Rendement

Hoe groter de houtkachel, deste minder verlies is er tussen de gebruikte energie en de geleverde warmte.

Het benodigde vermogen

Om een goed geïsoleerde woning met een plafondhoogte van 2,50 meter te verwarmen heb je ongeveer 0,1kW per vierkante meter vloeroppervlakte nodig. Dus een goed geïsoleerde woonkamer van 40m² kun je prima verwarmen met een houtkachel met een vermogen van 4kW.

De uitvoering

Ze zijn er in gietijzer ("en fonte") of in staal ("acier") en er eigenlijk geen wezenlijk verschil. Gietijzer houdt de warmte wel langer vast en straalt de warmte op een meer uniforme manier uit.

De grootte van de stookruimte

De grootte van de stookruimte bepaalt de maximale grootte van de te gebruiken houtblokken ("bûches"), maar ook hoe lang (5 tot 12 uur) je de kachel onbeheerd kunt achterlaten.

De verspreiding van de warmte

De warmte van een houtkachel verspreidt zich niet zomaar door de hele ruimte waar de kachel in staat. De verspreiding kan verbeterd worden met een kachel die is voorzien van een ventilator. Wanneer de kachel een afgesloten rookkamer heeft (en dus ook de luchttoevoer van buiten komt), heb je binnenshuis weinig last van rookdampen, maar je mist die typische aangename geur van brandend hout.

In de praktijk

Een houtkachel vereist een houtvoorraad. Om de winter door te komen heb je minimaal 10m³ brandhout nodig en dat hout moet je droog kunnen opslaan. Ook heb je een binnenshuis een voorraad voor enkele dagen nodig.

Het hout wordt in op maat gezaagde houtblokken ("bûches") geleverd. Hoe kleiner de blokken, hoe hoger de prijs per kubieke meter. Bij hout spreekt men in het Frans over een "stère", een kuub dus. De standaard lengte is ongeveer 1 meter, maar je kunt ze vaak ook in lengtes van 50 of 33 cm laten leveren. Extra zaagwerk, dus duurder.

Vaak is ook een stère afhankelijk van de lengte: bij een lengte van 1 meter krijg je 1m³, bij 50 cm is dat 0,8m³ en bij 30cm is het 0,7m³.
Het meest betaal je voor gekliefde blokken, maar er is niets bevredigender dan in de winter elke week zelf met de bijl aan de slag te gaan!
 

Een andere prijsbepaler is het soort hout dat je geleverd krijgt. Afhankelijk van de streek is het een combinatie van eikenhout ("chêne"), beukenhout ("hêtre"), essenhout ("frêne") en haagbeuk ("charme"). Dit zijn de betere houtsoorten. De ene brandt wat langer, de andere geeft wat meer warmte.
Minder goede soorten brandhout zijn de spar (beukenhout, "épicéa"), spar (vurenhout, "sapin") en wilg ("saule"). Ze geven veel warmte, maar kort en zijn moeilijk op te slaan.

Een derde factor in de prijs van het brandhout is hoe goed het gedroogd is. Je gebruikt hout pas ongeveer 2 jaar nadat het gekapt is! Het brandhout dat wordt aangeboden, heeft meestal ongeveer 6 maanden gelegen. Gebruik je houttvoorraad dus niet meteen!
Bij het stoken van onvoldoende gedroogd hout komen schadelijke stoffen vrij, genereer je twee keer minder energie dan droog hout en vermindert dus het rendement van je kachel. Sla daarom je houtvoorraad op uit de buurt van vocht (stapel het onder een afdak of onder een dekzeil). Pas gekapt hout heeft een vochtigheid van 50%. Een goede verbranding krijg je bij een vochtigheid van minder dan 20%.

Soms wordt bij hout de droging aangegeven volgens de de Franse norm (NF). Daarbij staat H1 voor droog hout (vochtigheid minder dan 20%) en H2 voor vochtig hout (meer dan 20%).

Aan- en afraders

Laat ieder jaar het rookkanaal reinigen. Sommige brandverzekeringen eisen bij brandschade een verklaring dat de schoorsteen minder dan een jaar geleden door een officiële "ramoneur" werd gereinigd.
Niet alle brandverzekeringen dekken de schade wanneer je de speciale schoorsteenreinigingsblokken gebruikt.
Gebruik liever geen dennenhout, hooguit als aanmaakhout. De harsen zorgen voor zeer veel spetters en bovendien is dennenhout berucht is om het vervuilen van het rookkanaal.
Hetzelfde geldt voor vuren en grenen. Haal het dus niet in je hoofd om de houtkachel te vullen met schrootjes. Je loopt grote kans op een schoorsteenbrand door de enorme vlam- en warmteontwikkeling.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Houtkachel: welk brandhout?

  Afhankelijk van de streek en het aanbod bij de brandhoutleveranciers kun je kiezen uit de volgende houtsoorten.

Reacties
 • Houtkachel 18 februari 2018 09:12, door croon

  Bonjour, sommige verzekeraars eisen dat de kachel door een erkend installateur geïnstalleerd is. Maar volgens mij hebben jullie al eens een artikel geschreven over hoe dat moet.
  M.vg,
  Michel Croon


Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |