allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landOverzeese gebiedsdelenFranse overzeese gebiedsdelen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Franse overzeese gebiedsdelen

dinsdag 22 september 2015 , door Hanjo

De Franse overzeese gebieden zijn vaak eilanden verspreid over de wereld die door Frankrijk bestuurd worden. Administratief gezien hebben deze gebieden niet allemaal hetzelfde statuut, waarover je kunt lezen in een apart artikel. Dit artikel geeft een overzicht van de gebiedsdelen, van west naar oost.

Het vorige artikel in deze rubriek: Bestuursvormen van de overzeese gebiedsdelen
Beoordeling:
4 stemmen
Bezoeken: 1.734
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Frans-Polynesië

Polynésie française is een Frans overzees land in de zuidelijke Stille Oceaan. Het maakt deel uit van Polynesië en bestaat uit vijf eilandgroepen: de Australeilanden (Tubuaï-eilanden + Bass-eilanden), de Gambiereilanden, de Genootschapseilanden met Tahiti als bekendste eiland, de Tuamotueilanden en de Markiezeneilanden. Frans-Polynesië bestaat in het totaal uit 128 eilanden. De hoofdstad is Papeete, gelegen op Tahiti. De eilanden hebben een totale landoppervlakte van 4.000 km² verspreid over 2.500.000 km² oceaan. Het bevolkingsaantal bedraagt 280.026 (2014). De munteenheid is de CFP-frank (circa 0,8 eurocent).

Van 1946 tot 2003 was Frans-Polynesië een overzees territorium (territoire d’outre-mer, TOM). In 2003 en 2004 was het korte tijd een overzees collectief. Sinds 2004 is het een overzees "land", wat het een relatief grote zeggenschap geeft, hoewel het deel blijft uitmaken van Frankrijk.

Sint-Maarten

Saint-Martin, officieel Collectivité de Saint-Martin, is het noordelijk deel van het eiland Sint-Maarten en een overzeese gemeenschap (collectivité d’outre-mer) van Frankrijk. Het heeft een oppervlakte van 53,20 km² en heeft 31.530 (2014) inwoners. De hoofdstad is Marigot. Het is onderdeel van de Europese Unie; de valuta is de euro.

Het zuidelijke deel van het eiland is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot de opheffing ervan in 2010 was het onderdeel van de Nederlandse Antillen.

Frans Sint-Maarten was van 1946 tot 2007 een gemeente binnen de regio en het departement Guadeloupe. In 2003 koos de bevolking in een referendum voor een zelfstandige status. In 2007 werd deze verkregen, met een zeer beperkte autonomie.

Saint-Barthélemy

Saint-Barthélemy, een Frans eiland in de Bovenwindse Eilanden (Kleine Antillen) is sinds 2007 een collectivité d’outre-mer (COM). Daarvoor was het een gemeente en arondissement van Guadeloupe. Het wordt veelal "Saint-Barth" genoemd. De postcode is 97133.

Het ligt 230 km ten noordwesten van Guadeloupe en 25 km ten zuiden van Sint-Maarten. Het bergachtige eiland van in totaal 24m² bestaat hoofdzakelijk uit vulkanische rotsen. Er wonen ruim 9.000 inwoners.

Guadeloupe

Guadeloupe is een Frans overzees departement in de Caribische Zee, ten noorden van Dominica en ten zuidoosten van Montserrat. Het bestaat uit een archipel van eilanden die tot de Kleine Antillen worden gerekend, aan de noordkant van de Bovenwindse Eilanden. Met Guadeloupe wordt vaak het hoofdeiland bedoeld dat eigenlijk uit twee door een smalle zeestraat gescheiden eilanden bestaat: Basse-Terre en Grande-Terre.

Op Basse-Terre wonen ongeveer 150.000 mensen, en op Grande-Terre 180.000. Op de overige eilanden wonen veel minder mensen; op Marie-Galante bijvoorbeeld slechts 12.000.
De totale oppervlakte bedraagt 1.705 km².

Martinique

Martinique is een eiland in de Caribische Zee, ongeveer 700 kilometer ten zuidoosten van de Dominicaanse Republiek. Het ligt ten zuiden van Dominica en ten noorden van Saint Lucia, en behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Martinique telde tijdens de laatste census 400.535 (2010) inwoners.

De totale oppervlakte is 1.102 km². Martinique is van noordwest naar zuidoost ongeveer 60 kilometer lang. Het hoogste punt is de vulkaan Mont Pelée (1397 meter).

Saint-Pierre en Miquelon

Saint-Pierre-et-Miquelon is een Frans overzees gebied, bestaande uit een groep van acht kleine eilanden ongeveer 25 km voor de kust van Newfoundland (Canada) in het noorden van de Atlantische Oceaan, met als hoofdplaats Saint-Pierre. Officieel wordt deze Franse archipel Collectivité Territoriale Saint-Pierre-et-Miquelon genoemd.

Op in totaal 242 km² wonen minder dan 6.000 inwoners.

Frans-Guyana

Guyane is een Frans overzees departement aan de noordkust van Zuid-Amerika. Het is het grootste gebied van de Europese Unie buiten Europa. Het grenst in het westen aan Suriname en wordt verder omsloten door Brazilië. Tussen de rivieren de Litani en de Marowini ligt een gebied dat wordt betwist door Frans-Guyana en Suriname.

De hoofdstad van Frans-Guyana is Cayenne. Bij Kourou ligt de lanceerbasis Centre Spatial Guyanais van de ESA, het Europese ruimtevaartproject. Op 1 januari 2002 is ook in Frans-Guyana de euro als munteenheid ingevoerd. Het 3de Infanterie Regiment (3REI) van het Franse Vreemdelingenlegioen staat in voor de verdediging van de basis en bewaking van de grenzen.

Adélieland

La Terre-Adélie is een door Frankrijk opgeëist deel van (Oost-)Antarctica. Frankrijk beschouwt het als een district van de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden. Het is door de Franse verkenner Jules Dumont d’Urville naar zijn vrouw vernoemd en wordt sinds 1955 opgeëist als een overzees gebied van Frankrijk.
Internationaal wordt de Franse eis niet erkend. Het Antarctisch Verdrag van 1961 "bevriest" momenteel alle territoriale aanspraken op het continent.

Adélieland heeft een oppervlakte van ongeveer 432.000 km². Dit gebied heeft geen inwoners, al verblijven er ongeveer 100 onderzoekers. Frankrijk exploiteert het Station Dumont d’Urville op Adélieland.

Mayotte

Mayotte is een Frans overzees departement, gelegen in de Indische Oceaan tussen Madagaskar en Mozambique. De valuta is de euro. Mayotte gebruikt de Franse driekleur als vlag.

Mayotte, met de bijbehorende eilandjes Petite-Terre, Chissioi Mtsamboro en Chissioi Mbouzi, ligt ten noorden van de Straat Mozambique. Het behoort tot de eilandengroep van de Comoren, maar niet meer tot de republiek van de Comoren, waartoe de rest van de eilandengroep wel behoort.

Mayotte heeft een oppervlakte van 374 km² (ongeveer 39 bij 22 kilometer) en heeft ruim 186.000 inwoners. Hiervan wonen de meesten in de hoofdstad Mamoudzou, dat tot 1963 de hoofdstad van de Comoren was.

Réunion

La Réunion is een eiland in Afrika ten oosten van Madagaskar en ten westen van Mauritius. Het is een Frans overzees departement. Een oude benaming die in 1848 werd afgeschaft, is Île Bourbon.

Het toentertijd onbewoonde Réunion werd in 1513 ontdekt door de Portugezen. De huidige bevolkingsmix is ontstaan vanaf de 17e eeuw toen het eiland door Fransen, Afrikanen, Chinezen, Maleisiërs en Indiërs werd bevolkt. Tot de opening van het Suezkanaal was het een belangrijke stop naar Oost-Indië. Vandaag de dag is het eiland Réunion een modern en welvarend eiland met een inwoneraantal van 829.903 (2010) inwoners. Deze welvaart dankt het 2.513 km² grote eiland vooral aan het toerisme.

Nieuw-Caledonië

Nouvelle-Calédonie is een Frans overzees gebiedsdeel met een bijzondere status met een oppervlakte van 18.575 km². Het bestaat uit het hoofdeiland, dat ook Nieuw-Caledonië wordt genoemd, de Loyaliteitseilanden, waarvan Maré, Lifou en Ouvéa de belangrijkste zijn, en een aantal kleinere eilanden. De archipel ligt in de Stille Oceaan: ten oosten van Australië, ten zuiden van Vanuatu, ten westen van Fiji en ten noorden van Nieuw-Zeeland.

Het aantal inwoners bedraagt 267.840 (2014). De munteenheid is de CFP-frank. De bevolking bestaat voornamelijk uit Melanesiërs en Europeanen.

Wallis en Futuna

Wallis-et-Futuna, of voluit les îles Wallis et Futuna, is sinds 1961 een Frans overzees gebiedsdeel in de Grote Oceaan, ten noordoosten van Fiji en ten westen van Samoa. De Walliseilanden zijn vernoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger Samuel Wallis.

Het betreffende gebied bestaat uit twee eilandengroepen: de Walliseilanden met het circa 100 km² grote Wallis (of ’Uvea in de plaatselijke taal) met een twintigtal eilandjes eromheen, en de 230 km meer naar het zuidwesten gelegen zustereilanden Futuna en Alofi, ook wel de Hoornse Eilanden genoemd. Wallis en Futuna bevindt zich nabij de datumgrens tussen Nieuw-Caledonië en Tahiti, op 18.000 km van Parijs.

De eilanden hebben een vulkanisch reliëf en diep ingesneden kusten, die beschermd worden door een gordel van riffen. De archipel is dan ook moeilijk te bereiken.

Van de overwegend jonge bevolking (ruim 12.000 inwoners) woont tweederde op Wallis en eenderde op Futuna. Het eiland Alofi is onbewoond.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 15

Dit artikel staat in rubriek:
 • Overzeese gebiedsdelen

  De Franse overzeese gebiedsdelen worden onderverdeeld in Départements d’Outre Mer (DOM) en Territoires d’Outre Mer (TOM).

  De overzeese departementen zijn Martinique, Guadeloupe, Frans-Guyana (in het Caraibische gebied) en het eiland Réunion (ten oosten van Afrika). Vanaf maart 2011 hoort daar ook Mayotte bij.

  De overige overzeese gebiedsdelen liggen verspreid over de wereld, van de Canadese oostkust tot de Stille Oceaan.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention