allesfrans.com

 • Aan elkaar

  In de spreektaal worden bepaalde combinaties van woorden met elkaar verbonden.

 • Is "dimanche" het begin of het eind van de week?

  In België en Nederland geldt tegenwoordig volgens ISO 8601 en NEN 2772 officieel de maandag als de eerste dag. Hoe zit dat in Frankrijk?

 • Aeras-overeenkomst: geld lenen bij gezondheidsklachten

  De overeenkomst biedt een persoon met een ernstig gezondheidsprobleem (of iemand die in het verleden gezondheidsproblemen had) gemakkelijker toegang tot een  (...)

 • Aeras-overeenkomst: geld lenen bij gezondheidsklachten

  De overeenkomst biedt een persoon met een ernstig gezondheidsprobleem (of iemand die in het verleden gezondheidsproblemen had) gemakkelijker toegang tot een  (...)

 • Eten, wat en wanneer?

  Wanneer je aan Frankrijk denkt, denk je al gauw aan lekker eten en drinken. De Fransen zijn terecht trots op dit onderdeel van hun cultuur en het is de passie van  (...)

  
BeginpaginaFrankrijk, het landOverzeese gebiedsdelenBestuursvormen van de overzeese gebiedsdelen

Bestuursvormen van de overzeese gebiedsdelen

dinsdag 22 september 2015 , door Hanjo

De Franse overzeese gebieden zijn vaak eilanden verspreid over de wereld die door Frankrijk bestuurd worden, zoals Nieuw-Caledonië of Martinique. Administratief gezien hebben deze gebieden niet allemaal hetzelfde statuut. Dit artikel geeft een overzicht van de verschillende onderverdelingen.

Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 166
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Overzeese regio’s en departementen

Een overzeese regio, région d’outre-mer ROM, heeft hetzelfde statuut als een regio op het Franse vasteland. Ze zijn integraal onderdeel van het Franse staatsbestel, als waren het gebieden in Europees Frankrijk. Ze zijn daardoor ook onderdeel van de Europese Unie met de status van ultraperifeer gebied.

Elke overzeese regio is onderverdeeld in een of meer overzeese departementen, départements d’outre-mer (DOM), die tevens hetzelfde statuut hebben als hun broeders op vasteland-Frankrijk. In de praktijk bestaan alle overzeese regio’s uit slechts één departement. Om overbodige versnippering te voorkomen is besloten de bestuurlijke organen departement en regio met elkaar te laten versmelten omdat die elkaar toch volledig bedekken. In dit verband wordt gesproken over DOM-ROM’s.

Voor Réunion bestaan plannen om in de toekomst een nieuw departement op te richten ten zuiden van het eiland. Als die plannen werkelijkheid worden zal een situatie ontstaan zoals in Corsica, waar de regio Corsica eveneens uit twee departementen bestaat.

Net als alle departementen in Frankrijk zijn ook de overzeese departementen verder opgedeeld in arrondissementen, kantons en gemeenten: alle overzeese departementen samen zijn onderverdeeld in 13 arrondissementen die zijn verdeeld in 156 kantons voor 131 gemeenten Er zijn dus meer kantons dan gemeenten dit in tegenstelling tot het vasteland waar een kanton meestal een groep gemeenten bevat.

Er zijn in totaal vijf overzeese regio’s/departementen:
Guadeloupe (sinds 1946), Martinique (sinds 1946), Frans-Guyana (sinds 1946), Réunion (sinds 1946) en Mayotte (sinds 2011).

Overzeese gemeenschappen

Een overzeese gemeenschap (collectivité d’outre-mer) is moeilijk te omschrijven omdat er verschillende varianten te vinden zijn. Het is eigenlijk een verzamelnaam van verschillende statuten, gecreëerd door een wetswijziging op 28 maart 2003.

In totaal zijn er vijf overzeese gemeenschappen:

Frans-Polynesië (Pays d’outre-mer de la Polynésie française) heeft van de vier de grootste autonomie. Het kan zelf wetten uitvaardigen en heeft het de mogelijkheid gekregen inwoners een lokaal Frans-Polynesisch burgerschap toe te kennen op basis van permanent verblijf, wat een vereiste is om op regionale verkiezingen te mogen stemmen. Frans-Polynesië heeft sinds 2003 het statuut van overzees land (pays d’outre-mer).
Wallis en Futuna, officieel "Territoire des Îles Wallis-et-Futuna", is verdeeld in 3 districten (circonscriptions territoriales) die exact overeenkomen met drie traditionele koninkrijken die ieder een koning aan het hoofd hebben, de enige koningen erkend door de Franse republiek.
Saint-Pierre en Miquelon, officieel "Collectivité territoriale de Saint-Pierre et Miquelon", heeft een verkiesbare generale raad, een overblijfsel van toen het nog een overzees departement was (1976-1985). Van 1985 tot 2003 zijn deze eilanden ook nog een territorium met speciaal statuut (Collectivité territoriale à statut particulier) geweest. De officiële naam van dit gebiedsdeel herinnert daar nog steeds aan.
Frans Sint-Maarten, officieel "Collectivité de Saint-Martin", is het noordelijk deel van het eiland Sint-Maarten. Het was tot 2007 een gemeente binnen de DOM-ROM Guadeloupe, maar in 2003 koos de bevolking in een referendum voor een zelfstandige status, welke vier jaar later gerealiseerd werd.
Saint-Barthélemy, officieel "Collectivité de Saint-Barthélemy", was net als Frans Sint-Maarten tot 2007 een gemeente van Guadeloupe, maar koos in 2003 eveneens voor een zelfstandige status.

Overzeese territoria

De Franse administratie kent momenteel slechts één overzees territorium, de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden, die dat statuut al sinds 1956 hebben.

Een overzees territorium verschilt van een overzees departement maar soms worden overzeese departementen en territoria samengenomen onder de naam DOM/TOM. Vooral vroeger werd dit gedaan wanneer men het over alle overzeese bezittingen van Frankrijk had.

Vroeger waren er meer gebieden die zichzelf overzees territorium mochten noemen: Frans-Polynesië, van 1946 tot 2003 (nu een overzeese gemeenschap), Nieuw-Caledonië, van 1946 tot 1999 (nu een gebiedsdeel met speciaal statuut) en Wallis en Futuna, van 1961 tot 2003 (nu een overzeese gemeenschap).

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Huidige bezoekers: 33

In deze rubriek

De Franse overzeese gebiedsdelen worden onderverdeeld in Départements d’Outre Mer (DOM) en Territoires d’Outre Mer (TOM).

De overzeese departementen zijn Martinique, Guadeloupe, Frans-Guyana (in het Caraibische gebied) en het eiland Réunion (ten oosten van Afrika). Vanaf maart 2011 hoort daar ook Mayotte bij.

De overige overzeese gebiedsdelen liggen verspreid over de wereld, van de Canadese oostkust tot de Stille Oceaan.

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |