allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkOnroerendgoedtransactiesVerhuren of verpachtenFiscaal regime: particuliere verhuurder
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Fiscaal regime: particuliere verhuurder

dinsdag 22 september 2015 , door Hanjo

Als niet-professionele verhuurder kun je in Frankrijk van enkele fiscale voordelen genieten, waaronder die van het regime "loueur en meublé non professionnel (LMNP)".

Het vorige artikel in deze rubriek: Een deel van je woning (onder-)verhuren
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 1.121
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Deze regeling kan niet worden toegepast bij ongemeubileerd verhuur!
 

Wanneer je één of meerdere ingerichte accommodaties verhuurt, kun je fiscaal onder de status van LMNP ressorteren. Daarmee heb je twee opties om je belastingaanslag te verlagen. Je kiest ofwel voor de forfaitaire regeling (régime forfaitaire) waarbij je over de helft van je inkomen wordt belast, ofwel voor de werkelijke kosten (régime réel) waarbij je de werkelijke kosten en afschrijvingen van je huurinkomsten aftrekt.

Voorwaarden van de LMNP

De accommodatie moet gemeubileerd worden verhuurd en huurinkomsten moeten worden aangegeven in de categorie van de industriële en commerciële winst (BIC).
Je bent niet professioneel verhuurder zodra je jaarlijkse huurinkomsten de €23.000 niet overschrijden of wanneer ze minder dan de helft van je totale inkomsten vertegenwoordigen.

De fiscale voordelen

Je kunt kiezen tussen het micro-BIC regime (ofwel de forfaitaire regeling) en de werkelijke kosten.

De micro-BIC

Dit regime kan worden toegepast wanneer je inkomen niet hoger is dan € 32.900. Je geniet van een korting van 50% op je omzet (slechts de helft is belastbaar). Je kunt geen tekorten creëren. Dit regime is interessant als de werkelijke kosten lager zijn dan de drempel van 50%.

Als je investeert in een residentie met nieuwe diensten, kun je kiezen tussen de klassieke LMNP-status of haar variant, het belastingvoordeel Censi-Bouvard, een belastingvermindering gelijk aan 11% van de huizenprijzen. Dit voordeel wordt berekend tot een investeringsplafond van €300.000. Daarboven is de standaard LMNP belasting van toepassing.

De werkelijke kosten

Overschrijden je inkomsten de €32.900 of wanneer je er zelf voor kiest, heb je te maken met het régime réel. Van je opbrengsten trek je alle kosten (rente lening, belastingen, arbeid, beheerskosten, enz.) en afschrijvingen af. Je verlaagt dus je inkomsten en betaalt minder belasting.

BTW-teruggave

De teruggave van de TVA op de aankoopprijs is één van de belangrijkste fiscale voordelen van de LMNP-status. En dat zodra de koopakte is getekend en je hebt betaald.

Het is een zeer interessant aanbod, maar je kunt je voorstellen dat een dergelijk geschenk van de belastingdienst niet onvoorwaardelijk is. Om de BTW op de aankoop van onroerend goed voor gemeubileerde verhuur terug te krijgen gelden strenge voorwaarden.

Het aangekochte vastgoed moet voldoen aan het volgende:
Nieuw, dat wil zeggen in aanbouw of in de laatste vijf jaar gebouwd en nog nooit verkocht geweest.
Gerenoveerd.
Toevertrouwd aan een exploitatiefirma via een ondertekende verhuurovereenkomst van ten minste negen jaar.
Bestaan uit vakantiehuisvesting, touristisch verblijven en vakantiedorpen, studentenhuisvesting of EPHAD (huisvesting voor afhankelijke ouderen).
Om te kunnen profiteren van de fiscale voordelen van gemeubileerde verhuur bepaalt de wet dat ten minste drie van de volgende diensten moeten worden aangeboden binnen het complex: klantenreceptie, het verstrekken van beddengoed, regelmatig schoonmaken van het pand of een ontbijtservice.
Hoe TVA terugvorderen?

De teruggave van de BTW op de aankoopprijs van het onroerend goed voor gemeubileerde verhuur gebeurt op vertoon van de volgende documenten:

De notariële akte met bedragen exclusief en inclusief TVA, alsmede het TVA-bedrag;
Een kopie van de huurakte;
Notariële nota met TVA.
 

Terugbetaling gebeurt tussen drie weken en zes maanden, afhankelijk van het belastingkantoor.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention