allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier ToeristischBezienswaardighedenNatuur en parkenRNR Val de Loire Bourbonnais
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

RNR Val de Loire Bourbonnais

zaterdag 3 oktober 2015 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 3 september 2019

Op 30 juli 2015 bekrachtigde de regio Auvergne de toewijzing van de titel Réserve Naturelle Regionale (RNR) aan een natuurgebied aan de noordoostgrens van het departement Allier.

Het vorige artikel in deze rubriek: Het vulkaanlandschap van de Auvergne
Beoordeling:
Bezoeken: 153
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Aan de rand van de gemeente Garnat-sur-Engièvre, maar nagenoeg geheel op het grondgebied van het dorpje Saint-Martin-des-Lais vond op vrijdag 2 oktober de officiële inauguratie van een uniek natuurgebied plaats.

De Réserve Naturelle Régionale Val de Loire-Bourbonnais omvat beide zijden van de rivier de Loire die hier de grens vormt van de departementen Allier in de Auvergne en Saône-et-Loire in Bourgogne. In dit gebied dat lokaal bekend staat als Méandres des Germains, heeft de rivier nog steeds haar mobiliteit met de meest actieve dynamiek van haar stroomgebied in de Auvergne. Dat is op de kaart onder andere te zien aan de departementsgrens die nadat hij werd vastgelegd niet door de rivier werd gerespecteerd.

(Klik om te bekijken)
Het verloop van de rivier

De omgeving bevordert een natuurlijk mozaïek van een diversiteit aan milieus en bevordert de regeneratie, onder andere van de peuplier noir (Populus nigra), de zwarte populier, die wel tot 300 jaar oud kan worden. De unieke omstandigheden van het gebied geven deze boom hier de kans zich in de natuur te reproduceren.

Langs de rivier is een opeenvolging van stranden met zand en gesteentes, graslanden, natte grasgebieden, struikgewassen, bossen in de uiterwaarden en dode riviertakken. Sommige van deze leefgebieden zijn van groot historisch belang voor de flora, zoals de alluviale naaldbossen, maar ook voor wilde dieren en vogels die er een gunstige locaties voor reproductie vinden. De bever (Castor fiber), de esculaapslang (Zamenis longissimus), de boomkikker, de rugstreeppad en de Europese moerasschildpad (Emys orbicularis) zijn vaste bewoners van het gebied waar ook unieke vlinders en andere insecten te vinden zijn, zoals grote vuurvlinder (Lycaena dispar) en de 7cm grote zuidelijke heidelibel (Sympetrum meridionale).

Voor diverse vogels, waaronder vele beschermde soorten is het gebied een broedplaats of een rustplaats tijdens de jaarlijkse trek. Zo zijn er diverse sterns, waaronder de visdief en de dwergstern, maar ook de tortelduif, de hop, de vink, de griel, de groene specht en diverse roodstaartjes waar te nemen.

Het nu beschermde gebied van 304 hectare biedt een consistente omgeving om aan de uitdagingen van de instandhouding van de habitat te voldoen, met name door het behoud van de dynamiek van de rivier door middel van een goed beheer en regulering. De oprichting van een regionaal natuurgebied biedt een meer duurzaam en samenhangend kader, waarin allerlei adaptieve beheersmaatregelen genomen kunnen worden. Gedacht wordt onder andere aan het inperken van het recreatieve kanovaren op de rivier wat veel schade aan broedplaatsen van vogels toebrengt, met name op de vele zandbanken.

Kaart

 

GPS-coördinaten met link naar Google-Maps

46.6523, 3.6934

Op internet: Een Frans rapport over het gebied


 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention