allesfrans.com
 
BeginpaginaFranse samenlevingEten en drinkenAlgemeenMinder uitgaven en een uitgesproken smaak voor kant-en-klare (...)
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Minder uitgaven en een uitgesproken smaak voor kant-en-klare maaltijden.

donderdag 15 oktober 2015 , door Hanjo

Volgens een studie van de Insee daalt het aan voedsel toegewezen budget en stijgt de voorkeur voor kant-en-klare maaltijden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Hoger gastronomisch onderwijs
Beoordeling:
Bezoeken: 244
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Goed eten, er de tijd voornemen en genieten van een zelfgemaakte maaltijd. Dat hoort otch echt bij Fransen... Toch toont de evolutie van de Franse voedselconsumptie in de afgelopen vijftig jaar een ander beeld.

Minder uitgaven voor voedsel

In 1960 was voedsel goed voor 35% van de huishoudelijke uitgaven, nu is het goed voor 20% van de begroting. Over het algemeen is het inkomen van de Fransen in de laatste vijftig jaar toegenomen, maar ze eten niet twee keer zo lang. Het is wat ze in Frankrijk "la loi d’Engel" noemen: hoe hoger het inkomen, zoveel minder wordt uitgegeven aan voedsel.

Tegelijkertijd hebben andere uitgavenposten een aanslag gedaan op het huishoudbudget. In de afgelopen tien jaar bleven de huisvestingskosten stijgen, tussen een kwart en een derde van de begroting. Dit zijn aanzienlijke bedragen die keuzes noodzakelijk maken en eten is dan één van de begrotingsposten waar het eerst in wordt gesneden.

Meer bereide maaltijden en verwerkte producten

Niet alleen het aan eten toegewezen budget is veranderd. In vijftig jaar is hoe en wat de Fransen eten drastisch veranderd. Bereide maaltijden, verwerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken zijn op de menu’s van de Franse huishoudens komen te staan. Een deel van de Fransen toont nog weinig interesse in hun dagelijkse voedsel en heeft een voorkeur voor producten die gemakkelijk te consumeren, klaar-en-klaar, of thuisbezorgd zijn en weinig van de kostbare tijd kosten.

Vandaag de dag moet alles zeer snel gaan. Er wordt gegeten op een bankje of achter het bureau, wat verklaart waarom de bereide voedingsmiddelen zo populair zijn. Hun consumptie steeg sinds 1960 met 4,4% per jaar.
Ook daalde de tijd die wordt besteed aan het bereiden van een maaltijd in vijfentwintig jaar met 25%. Toch is de tijdsbesparing van kant-en-klaar maaltijden vaak minimaal en kosten deze producten vaak meer. Een kant-en-klare pasta kost veel meer dan wanneer ze vers wordt bereid.

Een terugkeer naar kwaliteit?

De overheden zijn zich bewust van de zaak en bevelen een gezonder dieet aan, minder rijk aan vet, suiker en zout. Maar deze aanbevelingen hebben geen weerslag gevonden. De campagne "Eet minstens vijf groenten en fruit per dag" die in 2007 werd gestart heeft niet het gewenste effect gehad. Terwijl bleek dat een paar maanden na de lancering van de campagne, 93% van de Fransen op de hoogte was van de boodschap, verklaarde slechts 3% zich er iets van aangetrokken te hebben.

Maar de situatie is niet hopeloos en een terugkeer naar kwaliteit is waarneembaar. De komst van een baby brengt verandering in het huishouden. Ook in eetgewoontes, want die families gaan meer koken. Ook vijftigplussers kiezen voor een betere voeding voor de gezondheid. Hun boodschappenmand bevat meer verse producten, groenten en fruit, vlees en vis.

Een eis naar kwaliteit wordt zelfs in de Franse wijnconsumptie teruggevonden. Moe van het drinken van goedkope wijn drinkt de Fransman liever af en toe een betere kwaliteitswijn.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Pâte en pâté

  Beide Franse woorden hebben meerdere betekenissen die meestal met eten te maken hebben.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention