allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2015Onjuiste berichtgeving rond aanslagen in Parijs
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Opvallend nieuws in de (Franse) media...

Onjuiste berichtgeving rond aanslagen in Parijs

Tijdens en na de aanslagen in Parijs in de nacht van 13 op 14 november deden diverse onjuiste berichten de ronde.

zondag 15 november 2015 , door Hanjo

In de opwinding van de terreuraanslagen die vorige week in Parijs plaats vonden deden allerlei berichten de ronde die achteraf onjuist bleken. Misschien ontstonden ze in de paniek...

Het vorige artikel in deze rubriek: Hoe Fransen met nieuwe technologie omgaan
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 217
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Tijdens en na de aanslagen in Parijs in de nacht van 13 op 14 november deden diverse onjuiste berichten de ronde. Een samenvatting.

Nee, er was zaterdagochtend geen geweervuur ​​in Bagnolet

Zaterdagochtend waren er tweets over afgevuurde schoten bij Porte de Bagnolet, ten oosten van Parijs. De geruchten werden versterkt door de aanwezigheid van een politiehelikopter boven de omgeving. Na verificatie ging het om vuurwerk bij een huwelijk.

In januari namen dit soort geruchten na de aanval op Charlie Hebdo ook toe. De geringste knal veroorzaakte een begrijpelijke bezorgdheid onder de bewoners.

Ook de melding in diverse media dat een voertuig zaterdag in Yvelines door een wegversperring zou zijn gereden, bleek vals.

Nee, de aanvallen werden niet aangekondigd op Jeuxvideo.com

Het gerucht is onderdeel van de screenshot van een commentaar op de jeuxvideo.com site. Op 5 november stond daar onder de bijnaam Cobra-sa-76: "Over een paar dagen zijn er rond Parijs aanvallen. Op verschillende plaatsen. Bescherm je (...)".
In feite was het bericht onderdeel van een klacht over de steeds toenemende hoeveelheid reclame en SPAM op de site.

Nee, er was vrijdagavond geen schietpartij in Les Halles

In de verwarring van de avond van vrijdag 13 november toen schietpartijen al aan de gang waren rond de Place de la République in Parijs, ontstond het gerucht over Les Halles. Maar ook over Trocadero en Belleville. Geen van deze schietpartijen werden bevestigd.

Nee, er werden niet vier politieagenten gedood tijdens de aanval op de Bataclan

Het bericht werd verspreid door een aantal media. Wel werd een agent die ambtshalve het concert bijwoonde, ernstig gewond door het vuur van de aanvallers. Een andere agent die buiten dienst op het terras van een café zat, werd dodelijk slachtoffer van de aanval in de Rue de Charonne.

Nee, de brand de "Jungle van Calais" had niets te maken met de aanvallen

Kort na middernacht brak een brand uit in het migrantenkamp bij Calais, wat in Frankrijk met de "Jungle" wordt aangeduid. Sommige tenten en hutjes verbrandden, maar er vielen geen slachtoffers. De brand was niet gerelateerd aan de gebeurtenissen in Parijs; het ontstond door een kortsluiting.

Nee, Francois Hollande heeft geen volledige bevoegdheid genomen

Zaterdagochtend kondigde François Hollande aan dat hij het parlement in gezamenlijke zitting bijeen zou roepen, een aankondiging die sommigen hebben gekoppeld of verward met het uitroepen van de noodtoestand in heel Frankrijk. Het gaf aanleiding tot het gerucht dat het staatshoofd de volledige bevoegdheid had genomen. Dit kan hij volgens artikel 16 van de Grondwet doen, maar hij hoeft daarvoor niet het parlement bijeen te roepen.

Nee, er was vrijdagavond geen spontane bijeenkomst in Duitsland

Op Twitter circuleerde beelden van een spontane samenkomst van "duizenden" Duitsers als eerbetoon aan de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs. In feite was de foto afkomstig van de Pegadi demonstratie december vorig jaar.

Nee, het Empire State Building was vrijdagavond niet blauw-wit-rood

Ook het beeld dat circuleert over de top van het Empire State Building in New York dat rood wit blauw verlicht zou zijn als teken van eerbetoon, was vals. De antenne van de Freedom Tower, gebouwd op de plaats van het World Trade Center, had wel de kleuren van Frankrijk, evenals het Sydney Opera House later.

Nee, de Eiffeltoren werd niet gedoofd in de nacht als gevolg van de aanslagen

In de nacht van vrijdag op zaterdag circuleerde op Internet een afbeelding van de Eiffeltoren met gedoofde lichten als een teken van rouw. In feite gaat de toren iedere nacht rond één uur uit.

Om paniek onder de bevolking te voorkomen, roept de Franse politie iedereen op om dergelijke geruchten en desinformatie niet te verspreiden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention