allesfrans.com
 
BeginpaginaNieuwsOpmerkelijk nieuws2015Hoe Fransen met nieuwe technologie omgaan
 
Deze informatie kan verouderd zijn!
Opvallend nieuws in de (Franse) media...

Hoe Fransen met nieuwe technologie omgaan

Wat is de rol van de nieuwe technologieën, zoals de smartphone, de sociale media en het internet, in het leven van de Franse bevolking?

zondag 29 november 2015 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 17 april 2016

Ieder jaar laten de Franse algemene raad van de economie (CGE) en de regelgevende instantie voor elektronische communicatie en posterijen (ARCEP) een "digitale barometer" samenstellen. Deze enquete geeft aan wat momenteel de rol is van nieuwe technologieën in het leven van de Fransen. We lichten er vijf opvallende cijfers uit, elk met verrassende informatie.

Beoordeling:
Bezoeken: 357
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

84% van de Fransen gebruikt internet

Het percentage plaatst Frankrijk op de zesde plek van de meest surfende landen in Europa, net na de Scandinavische landen, Nederland en Luxemburg. Alle internetgebruikers tussen 12 en 17 jaar oud gebruiken dagelijks het internet. Over de gehele bevolking surft 68% elke dag.

Vóór de aankoop van goederen of diensten raadpleegt 49% van de Fransen om een ​​idee te krijgen de scores, evaluaties en commentaren die op internet gepubliceerd zijn. Toch zegt slechts 41% vertrouwen in deze beoordelingen te hebben. Slechts 3% heeft "veel vertrouwen".

52% van de Fransen gebruikt de sociale netwerken

Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest ... Sociale netwerken verleiden meer dan één op de twee Fransen, terwijl dat in 2009 slechts 23% was. In slechts drie jaar hebben de sociale netwerken vooral veel terrein gewonnen onder de 25 tot 39-jarigen (+17%), waarmee ze grotere gebruikers zijn dan de 12 tot 17-jarigen.

Van de 27 lidstaten van de EU is Frankrijk degene die het minst deelneemt aan sociale netwerken. De Portugezen zijn het meest enthousiast (76%), gevolgd door Denemarken (74%) en de Letten (73%).

92% van de Fransen heeft een mobiele telefoon

Tien jaar geleden had "slechts" 70% van de Fransen een mobiele telefoon. Maar de groei verloopt niet lineair: dit jaar won het mobieltje 3% terrein, maar het stagneerde in 2012, 2013 en 2014. Niet verrassend is dat 98% van de 18 tot 39-jarigen is uitgerust met een mobiele telefoon en dat het aandeel onder de 70 jarigen en ouder lager ligt, maar nog altijd 71%.

In 2015 hebben meer Fransen een mobiele telefoon (92%) dan een vaste telefoon (89%). En dat is voor het eerst!

58% van de Fransen bezit een smartphone

Vier jaar geleden waren het er nog maar net 17%. Nu worden smartphones vooral aangeschaft door mensen onder de 40 jaar en door hoger opgeleiden. De grootste stijging valt op te merken onder de 12 tot 17-jarigen waar een stijging van 59% in 2014 tot 87% in 2015, ofwel 28% valt te constateren. In 2015 steeg het aandeel smartphones in bijna alle sociale groepen, waaronder een stijging van 8% bij 70-plussers.

Hoewel 58% van de Franse bevolking een smartphone heeft, gebruikt slechts 52% deze om te surfen op het internet en nog minder (44%) om applicaties te downloaden. Met andere woorden: ten minste 6% van de Fransen gebruikt hun smartphone als veredelde mobiele telefoon.

8% van de Fransen leest e-boeken

Het aantal digitale bookreaders is in vier jaar verdubbeld. En de afkeer ervoor neemt af: in 2011 zag 80% de e-reader niet zitten, terwijl in 2015 72% van de Fransen nooit een boek zou willen lezen in digitaal formaat. De 25 tot 39-jarigen zijn de grootste gebruikers (13%).

6% van de Franse 60-plussers leest e-books en 21% zegt het binnenkort te willen doen. Van de 12 tot 24-jarigen zegt 30% binnenkort e-books te gaan lezen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention