In je badkamer draag je dikwijls weinig of geen kleren, waardoor een uitgebalanceerde verwarming er nog belangrijker is dan in andere ruimtes.
Vanwege de hogere comforttemperatuur (23 tot 24°C) kent de badkamer een langer stookseizoen dan andere ruimtes in de woning.
Het stookseizoen duurt normaal van begin oktober tot eind maart, maar in de badkamer is dat langer, omdat de temperatuur er hoger moet liggen. Voor een cv-ketel kan het een probleem zijn om alleen die badkamer nog rendabel te verwarmen. Voor een stabiele werking is het daarom soms nodig om een klein buffervat te installeren. De watercapaciteit neemt toe en je vermijdt het veelvuldig in- en uitschakelen van de ketel.
Vloerverwarming is altijd aangenamer dankzij de stralingswarmte en voor hetzelfde comfortgevoel kan je één graad lager stoken. Helaais is vloerverwarming bij renovaties vaak niet mogelijk omdat de vloeropbouwhoogte het niet toelaat.
Dan vormt wandverwarming een alternatief. Het biedt ook stralingswarmte, maar zonder ingrijpende werkzaamheden. De warmteafgiftecapaciteit van wanden is hoger door de grotere beschikbare oppervlakte en bij een slecht geïsoleerde muur sla je twee vliegen in één klap!
In zeer goed geïsoleerde woningen ligt de warmtevraag in de badkamer rond de 700 Watt en volstaat vloerverwarming. Maar in de meeste woningen bedraagt de warmtevraag minstens 1.500 Watt. Dan moet je de vloer- of wandverwarming aanvullen met een radiator of een handdoekdroger.
Eén handdoekdroger volstaat meestal niet om de volledige warmtevraag te dekken. Voor voldoende comfort moet je die minstens combineren met een gewone radiator of met vloerverwarming.
In de meeste gevallen heb je in de badkamer alleen ’s morgens en ’s avonds een paar uur warmte nodig. Een elektrisch badkamerradiator van 1.500 Watt, eventueel als aanvulling op vloerverwarming, is daarvoor ruim voldoende. Je kunt zo snel en effectief inspelen op de warmtevraag.
Wand- of muurverwarming geeft voornamelijk stralingswarmte af. Hierdoor kan de luchttemperatuur lager zijn.
Huidige bezoekers: 67
Alles over verwarming en je huis op temperatuur houden.
Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.
Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.
Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.
Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.
Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.