allesfrans.com

 • Schade: Incidenteel gebruiker van een gezinsauto

  Je bent verplicht om alle vaste chauffeurs van een voertuig aan de verzekering op te geven.

 • Vluchten in 2019 vanaf Clermont-Ferrand

  Maar wat zijn de bestemmingen die in 2019 worden aangeboden vanuit de Auvergne?

 • Hoe verhoudt de Franse inkomstenbelasting zich

  Een vergelijking met andere landen in Europa.

 • Schade: Incidenteel gebruiker van een gezinsauto

  Je bent verplicht om alle vaste chauffeurs van een voertuig aan de verzekering op te geven.

 • Vluchten in 2019 vanaf Clermont-Ferrand

  Maar wat zijn de bestemmingen die in 2019 worden aangeboden vanuit de Auvergne?

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenRenovatieWat is de juiste volgorde?

Wat is de juiste volgorde?

donderdag 24 december 2015, door Hanjo

Tussenwanden, gipsplaten pleisteren, afwerkvloer...
Zelfs de specialisten zijn verdeeld over de juiste volgorde van deze verschillende technieken. Misschien hangt het wel af van de techniek waarin hij zich heeft gespecialiseerd. Dit artikel verwoordt één van die standpunten.

Het vorige artikel in deze rubriek: Renovatie (2)
Beoordeling:
Bezoeken: 338
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In principe mag je gipsplaten pas plaatsen en afwerken als de chape en de pleisterwerken (dus alle natte werken) gedaan zijn en het gebouw volledig droog is. Gipsplaten zijn dus de laatste in het rijtje.

Wind- en regendicht

Na de chape- en pleisterwerken moet de vochtige lucht af worden gevoerd via ramen en deuren. Pas als het volledige gebouw droog is én het relatieve luchtvochtgehalte stabiel is, kan je overgaan tot het plaatsen en afwerken van de (vocht absorberende) gipsplaten.

Daarvoor moet de woning eerst wind- en regendicht zijn. Verwarmen (in de koude periodes) heeft altijd een positief effect, want warme lucht neemt meer vocht op dan koude lucht.
Maar nog belangrijker dan verwarmen is het afvoeren van de vochtige lucht. Zodra het buiten droog is, laat je de vochtige lucht ontsnappen via ramen en deuren. Is het buiten vochtig, dan moet je ramen en deuren sluiten. Rekening houdend met het verschil in luchtvochtgehalte tussen dag en nacht is een woning optimaal ventileren niet altijd de beste oplossing.

Een te krachtige ventilatie is met name in de eerste dagen na pleisterwerk of het leggen van een chape af te raden. Je loopt dan het risico op degradatie van deze materialen.

Soms maanden wachten

Als je gipsplaten in vochtige omstandigheden plaatst, zetten ze eerst uit door inwerking van vochtige lucht. Later zullen ze weer krimpen door de droging, wat kan leiden tot barstvorming of vervorming van de gipsplaten. In koude, vochtige en winterse omstandigheden kan het zijn dat je weken, soms zelfs maanden, moet wachten met de plaatsing.

Daarom worden soms de metalen en corrosiebestendige draagstructuren van gipsplaten al vrij snel geplaatst en de gipsplaten zelf in een later stadium aangebracht. Bij houten draagstructuren moet je voorzichtiger zijn, aangezien die ook kunnen vervormen onder invloed van vocht.

Pas als het gebouw volledig droog is (de chape, het pleister, maar ook de onderliggende ruwbouwmaterialen zoals bakstenen en beton) én het relatieve luchtvochtgehalte stabiel is, kan je overgaan tot het plaatsen en afwerken van gipsplaten.

Eerst chape of eerst pleister?

Hiervoor bestaat geen uitgesproken voorkeur. Vanuit puur technisch standpunt is het beter eerst de chape te plaatsen en na droging pas het gipspleister. Cement is immers beter bestand tegen vocht dan gips.

Als een gipsgebonden materiaal langdurig en aanhoudend onderhevig is aan vocht (of vochtige lucht) kan dit leiden tot schimmelvorming op het pleister, verwering van het pleisteroppervlak of zelfs tot degradatie van de pleisterlaag.

En in de praktijk?

Maar in de praktijk worden eerst de pleisterwerken uitgevoerd en dan pas de chape-werken. De stukadoor bepleistert de wanden vanaf een afgesproken niveau boven de draagvloer. Dit niveau moet de opdrachtgever aangeven, rekening houdend met uitvullagen, isolatie, dekvloer en afwerking van de vloer.

Bij gebrek aan een afgesproken niveau wordt het pleister vanaf circa 10 cm boven de draagvloer aangebracht en boven eventuele waterkeringsmembranen. Zo kan opstijgend vocht niet in het pleister trekken. Na de pleisterwerken kan de chape gelegd worden. Als er goed geventileerd wordt, zal deze volgorde van werken geen enkel probleem geven.

Toch wordt in de praktijk vaak een omgekeerde volgorde gebruikt: eerst de gipsplaten en het pleisterwerk en dan de chape.
Misschien moet je maar gewoon doen wat jezelf het beste uitkomt...

 

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |