allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkOnroerendgoedtransactiesEen woning zoekenJouw eigen stukje Frankrijk
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Jouw eigen stukje Frankrijk

Welke factoren kunnen bepalen voor welk stukje Frankrijk jij kiest

woensdag 29 juli 2009 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 26 oktober 2017

Niet iedereen heeft dezelfde voorkeuren voor zijn of haar leefomgeving. Gelukkig maar, want het zou er wel heel erg druk kunnen worden. En daar verhuisden we toch niet voor naar Frankrijk...

Het vorige artikel in deze rubriek: Hoe kun je gemakkelijk(er) in een bepaald gebied zoeken?
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 13.201
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Factoren: klimaat, bereikbaarheid, landschap, kosten, enzovoort.
Voor je naar jouw plekje in Frankrijk gaat zoeken - zowel voor een tijdelijk als een permanent verblijf - is het belangrijk je zoekgebied te beperken tot een bepaald gebied. Frankrijk is een groot land.

Wat zijn de voor jou belangrijke factoren?

Klimaat

Het weer staat niet voor niets hoog op de lijst van factoren. Je kunt het niet veranderen, maar door de grootte van het land kun je wel een keuze maken. Hier zijn wat aanwijzingen.

De meeste Engelsen komen Frankrijk via Het Kanaal binnen en vinden in het noordwesten ongeveer hetzelfde weer als in zuidoost Engeland. Voor Nederlanders vormen België en misschien Luxemburg een grotere scheiding, maar het weer in noord Frankrijk wijkt niet zoveel af van van dat in zuid Nederland. Maar hoe zuidelijker je gaat hoe warmer het zal zijn in de zomer en hoe kouder in de winter. Dus vergis je niet in die fantastische warme zomer; je zou er in de winter een forse rekening voor stookkosten kunnen krijgen. Heb je voldoende budget dan zou je in de verleiding kunnen komen om in de Provence of de Languedoc te kopen, Mediterrane gebieden met het warmste klimaat in Frankrijk. Maar besef dat leven en werken in een warm klimaat iets heel anders is dan er twee weken in de zon liggen. Ook hebben deze gebieden hun minder aangename microklimaten: de koude mistral die wind uit de bergen door de Provence jaagt.

Klimaatsveranderingen met stijgende temperaturen hebben met name in de Languedoc tot een aantal overstromingen geleid waarbij diverse mensen omkwamen en veel schade werd toegebracht. Toch blijft het gebied enorm populair bij Nederlanders, Engelsen en ook Noordfransen.

Fransen zeggen vaak dat zij in het warme zuiden zijn wanneer ze de Loire zijn overgestoken. Ten zuiden van deze afscheiding vind je Charente en Charente Maritime, twee departementen die het meeste aantal zonuren claimen (na de Cote d’Azur en Languedoc). Maar zuidelijker komt niet altijd overeen met meer zonneschijn en minder regen: gebieden aan de westkant van de Pyreneeën zijn aantrekkelijk, maar staan garant voor veel regen in de herfst en de winter.

Samengevat kun je zeggen dat het klimaat een belangrijk aspect is, dat afhangt van wat je in Frankrijk wil gaan doen: een vakantie of wil je je er vestigen?

Meer informatie over het klimaat in Frankrijk vind je op een aparte bladzijde.

Bereikbaarheid

De oude regio-indeling
De oude regio-indeling

Hoe gemakkelijk is het door jou gekozen gebied te bereiken? Het is minder belangrijk wanneer je er permanent gaat wonen, maar zelfs dan wil je misschien af en toe terug naar je (vorige) vaderland. Ook wanneer familie of vrienden op bezoek komen kan bereikbaarheid belangrijk zijn.

Wanneer je een hele dag onderweg bent, hun je een verblijf voor en weekend wel vergeten, maar misschien ligt er in de buurt wel een vliegveld waar maatschappijen met goedkope vluchten op vliegen, bijvoorbeeld Carcassonne, Bergerac, Pau, Montpellier, Nantes en Clermont-Ferrand. KLM en Air France zullen voor Nederlanders geen interessante aanbiedingen hebben, maar het valt te onderzoeken.

Ook zijn er in Frankrijk diverse TGV (Train à Grande Vitesse - Hogesnelheidstrein) stations die een goede verbinding met Parijs geven. Van Parijs is er een goede treinverbinding (Thalys) met Nederland. Wel bestaat de kans dat je in Parijs geen directe aansluiting hebt, maar met de metro tussen beide stations moet reizen. De Fransen hebben dit aantrekkelijke vervoer allang ontdekt en daardoor zijn de huizenprijzen rond TGV-stations aanmerkelijk hoger dan in de rest van de regio.

Er zijn sinds een paar jaar goedkope busverbindingen met Nederland (bijvoorbeeld EuroLines of iDBUS).
Wanneer je een huis gaat verbouwen en bouwmaterialen van huis wilt meenemen, zul je voor de auto moeten kiezen en wordt de afstand belangrijker. Op de terugweg zou je wijn en andere Franse producten mee kunnen nemen!

En vergeet ook niet een andere soort van bereikbaarheid. Heeft jouw idyllische Franse plekje wel mobiel bereik? Er zijn nog vele black-spots in het Franse mobiele telefoonnetwerk en sommige zeer dunbevolkte gebieden zullen misschien nooit mobiel bereik krijgen.

Wanneer je prijs stelt op een snelle(re) internetverbinding moet je ook controleren of ADSL (Haut Débit) beschikbaar is.
Maar er zijn alternatieven, zoals: Internet per satelliet of 4G in plaats van ADSL.

Stad of platteland

Beide hebben hun voordelen - gemakkelijk boodschappen doen, allerlei faciliteiten, of juist rust en stilte?

De Franse binnenlanden - Limousin en Ardèche - zijn vele buitenlandse kopers nog niet opgevallen en kennen interessante objecten, maar hun populariteit stijgt, zoals een aantal jaren geleden al met Bourgondië gebeurde.

De Dordogne is altijd populair geweest bij Engelsen. Klimaat, landschap, bereikbaarheid en de garantie dat men er met de Engelse taal goed terecht kan, zijn bepalende factoren. Ook de Provence en Languedoc zijn enorm populair, wat zich weerspiegelt in hoge prijzen.

Een stad in de buurt heeft zijn voordelen. Denk aan winkelen, openbaar vervoer, restaurants, enzovoort. Maar in de buurt van een stad ligt het leeftempo ook hoger, en waarschijnlijk ook het misdaadniveau.

Expats

Ga je naar Frankrijk om het gestreste leven in Nederland te ontvluchten, let er dan op dat je niet in een Frans stukje Nederland terecht komt. In de Morvan zijn dorpjes met meer Nederlandse dan Franse inwoners, je ziet er meer Nederlandse dan Franse auto’s en de Franse vlag wordt er 90° gedraaid opgehangen.

Maar misschien is dit wel wat je zoekt en hoop je in de buurtsupermarkt pindakaas te vinden. Je beseft er in ieder geval dat je niet de enige bent die zijn geboorteland ontvlucht is en wanneer je moeite hebt met de Franse taal, heb je een grotere kans dat iemand je kan bijstaan.

De Fransman op het platteland is in het algemeen vriendelijk, maar ze zijn ook trots en gereserveerd. Het kan dan ook vele jaren duren voordat je ze echt leert kennen en je het gevoel krijgt echt een deel van de gemeenschap te zijn geworden. Breng je een gezin met kinderen mee dan zullen ze dat als positief voor de lokale school ervaren en een bewoond huis brengt geld in de gemeentekas en in de kassa van de plaatselijke supermarkt.

Landschap

Een snelle rondrit: de Alpen en Pyreneeën zijn waarschijnlijk het meest spectaculair en liggen dicht bij Zwitserland, Italië en Spanje. De bergen en dalen in andere gebieden, zoals de Auvergne en de Ardèche zijn indrukwekkend. Normandië lijkt op zuid Engeland om maar niet van Bretagne te spreken. De Vendée en westelijke Loire ogen minder aantrekkelijk, maar hebben het beste klimaat van Frankrijk. Meer zuidelijk langs de westkust is het landschap relatief vlak, tot aan zuidelijk Charente, waar de heuvels van de Dordogne naderen.

In het oosten vind je een ander Frankrijk. De Elzas is uniek en (bijna) Duits. De wijnstreken van Bourgondië, Bordeaux en Roussillon zijn aantrekkelijk in het voorjaar en de zomer.

Denk eraan dat de meeste foto’s van de gebieden in de zomer genomen worden met groene bladeren aan de bomen en blauwe luchten. Is het landschap een belangrijke factor, bezoek dan voor je koopt het gebied ook eens in een ander seizoen.

Cultuur en ontspanning

Hoe wil je je tijd in Frankrijk doorbrengen? Dit is met name belangrijk wanneer je aan verhuren van jouw vakantiehuis denkt of (zoals zo velen) een “gîte” wil beginnen. Een naburig strand of een attractie kunnen jouw bed & breakfast interessant maken. Het is trouwens verbazingwekkend dat er in bijna ieder gebied wel iets te doen is en het is zeker de moeite waard dit te onderzoeken. Je kunt dit gemakkelijk doen door op de site van andere accommodatie in jouw gebied te kijken.

En wanneer we over je tijd besteden praten - de prijzen die gevraagd worden voor land kunnen je verleiden om vele hectares aan te kopen. Maar die vele hectares kunnen een kostbaar bezit worden wanneer je er niet altijd bent om het land zelf te onderhouden. Het zal een kleiner probleem zijn wanneer je je in Frankrijk wilt vestigen, maar je was toch niet van plan om je hele vakantie bezig te zijn met het onderhoud van de hectares rond je vakantiehuisje?

Risicogebied of misschien beschermd

Je kun het ook op onze website lezen: Risicogebieden.

Denk aan de mogelijke gevolgen wanneer het land dat je wilt kopen is gelegen in een gebied met natuurlijke risico’s (overstromingen, aardverschuivingen, lawines, aardbevingen, bosbranden, stormen ...).

Je kunt het plan van voorzienbare natuurlijke risico’s (plan de prévention des risques naturels prévisibles - PPRN) inzien dat beschikbaar is op het gemeentehuis. Daarin zie je dan ook of er aanvullende, of juist beperkende regels zijn voor de bouw of het verbouwen van een woning.

Een andere belangrijke check is of het niet een natuurgebied is waar strengere regels gelden.

Kosten

De woningprijzen zijn vanzelfsprekend een belangrijke factor. Een appartement in Cannes is waarschijnlijk net zo duur als een landgoed in de Mayenne. Maar denk ook aan de vaste lasten. Hoewel voedsel en energie in heel Frankrijk even duur zijn, kunnen lokale belastingen sterk afwijken. Denk er ook aan dat je op het platteland niet zonder auto(’s) kunt!

Vraag de makelaar of het gemeentehuis naar het geschatte bedrag van de te betalen belastingen en denk ook aan de reiskosten wanneer je regelmatig op en neer gaat reizen. Vergeet dan ook de eventuele tolkosten niet!

Er bestaat een jaarlijks overzicht van huizenprijzen van de Franse vereniging makelaars (FNAIM), die kosten en trends weergeeft per regio.

En verder...

Je vindt in een andere rubriek meer informatie over de keuze van bouwgrond en de valkuilen die eraan verbonden kunnen zijn.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 2 bijdragen
 • Jouw eigen stukje Frankrijk: bereikbaarheid 31 maart 2019 18:41, door Henri Bik

  KLM hanteert inmiddels eveneens scherpe tarieven. Zo vlieg je in de winter voor 150 euro heen en weer van Montpelliet naar Amsterdam, mits maanden vantevoren geboekt.

  TGV: Er is niet de kans maar de zekerheid dat je in Parijs met de RER naar het gare du Nord moet voor de Thalys. Echter vanuit Zuid-Frankrijk rijdt de TGV ook naar Brussel-Zuid en van daar kun je met Thalys of Intercity naar Nederland.

 • Jouw eigen stukje Frankrijk 24 juni 2013 11:29, door Irene

  Geachte redactie,

  ik ben heel blij met Allez-Allier.
  Veel info en ik stuur hem dan ook regelmatig door.
  Ik kwam een hele storende spelfout tegen in "je eigen stukje Frankrijk" onderdeel cultuur en ontspanning.

  Er staat verlijden en m.i. moet dat toch echt verleiden zijn.

  Veel succes verder met jullie informatieblad

 

Huidige bezoekers: 78

Dit artikel staat in rubriek:
 • Een woning zoeken

  Wanneer je op zoek naar een woning gaat, kun je van verschillende bronnen gebruik maken. Op het internet vind je slechts een klein deel van het aanbod, in kranten worden woningen particulier aangeboden en in gespecialiseerde tijdschriften staan meestal de duurdere objecten. Maar je kunt natuurlijk ook van een of meerdere makelaars in de door jouw verkozen regio gebruik maken. Het is gebruikelijk dat zij hun aanbod in speciale advertentiekranten publiceren.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention