allesfrans.com

 • Een muur met cementmortel afwerken

  Je kunt vrij eenvoudig een afwerklaag van mortelpleister aanbrengen om een gladde en uniforme uitstraling te krijgen.

 • Een leiding onder de openbare weg door

  Mag je nou wel of niet een elektriciteitskabel of waterleiding onder de openbare weg (laten) trekken?

 • Eerste péage zonder hefbomen

  De A4 tussen Metz en Straatsburg is een van de eerste 100% barrièrevrije tolwegen van Frankrijk.
 • Een muur met cementmortel afwerken

  Je kunt vrij eenvoudig een afwerklaag van mortelpleister aanbrengen om een gladde en uniforme uitstraling te krijgen.

 • Een leiding onder de openbare weg door

  Mag je nou wel of niet een elektriciteitskabel of waterleiding onder de openbare weg (laten) trekken?

  
BeginpaginaMedischMedische regelgevingWat zijn in Frankrijk de verplichte vaccinaties?

Wat zijn in Frankrijk de verplichte vaccinaties?

woensdag 13 januari 2016, door Hanjo

Bewerkt op woensdag 5 juli 2017

Je kunt simpelweg stellen dat in Frankrijk slechts een drietal vaccins verplicht zijn om redenen van de volksgezondheid. Diverse andere vaccins worden "aanbevolen", wat ze niet minder belangrijk maakt.

Het vorige artikel in deze rubriek: Mei 2015: Nieuwe wetgeving gezondheid
Beoordeling:
Bezoeken: 1.235
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

 • Aanbevolen vaccinaties worden in 2018 verplicht
  Een nieuwsflits in rubriek > Medisch

  Momenteel zijn in Frankrijk drie vaccins voor kinderen verplicht: difterie, tetanus en polio. Acht andere, waaronder kinkhoest, hepatitis B en mazelen, worden aanbevolen. Édouard Philippe  (...)

Op basis van een rapport dat werd opgesteld door de minister van volksgezondheid, het rapport Hurel, vind je hieronder een samenvatting van wat de Franse overheid opgelegt of aanbeveelt. Wij voegen daar zowel de Franse als de Nederlandse benaming aan toe.

Verplichte vaccinaties

Tegen difterie (diphtérie), tetanus (tétanos) en polio (poliomyélite)

Vandaar ook in Frankrijk de beroemde afkorting "DTP". De eerste dosis van het vaccin wordt toegediend op een leeftijd van 2 maanden, de tweede bij 4 maanden. De eerste herhaling vindt plaats bij 11 maanden en nog twee herhalingen worden "aanbevolen" tot en met 6 jaar, gevolgd tussen de 11 en 13 jaar voor difterie en tetanus, maar "verplicht" voor polio. Deze herhalingen kunnen worden aangevuld met één van de twee doses vaccinatie tegen het humaan papillomavirus infecties (papillomavirus humains (HPV)) dat wordt aanbevolen voor meisjes tussen de 11 en 14 jaar.
Verder wordt een herhaling tegen difterie, tetanus en polio aanbevolen op de leeftijd van 25, 45 en 65 jaar en vervolgens om de 10 jaar.

Tegen gele koorts (fièvre jaune). Voor alle personen die in Guyana.

Aanbevolen vaccinaties

Influenza (grippe)

Een griepinjectie mag iedereen vragen, maar ze wordt in het bijzonder aanbevolen voor 65-plussers en zwangere vrouwen. De jaarlijkse dosis wordt vastgesteld door een commissie van deskundigen op basis van de waargenomen virale stammen.

Kinkhoest (coqueluche)

Een eerste vaccinatie bij 2 maanden en een tweede bij 4 maanden. De eerste herhaling vindt plaats bij 11 maanden en een tweede herhaling wordt aanbevolen op 6-jarige leeftijd. Bij tieners die geen herhalingsvaccinaties hebben gekregen wordt deze aanbevolen tussen 11 en 13 jaar.

Varicella (varicelle

Twee doses verdeeld over een paar weken worden toegediend aan adolescenten van 12 tot 18 jaar, niet zwangere vrouwen in de vruchtbare leeftijd, aan gezondheidswerkers en aan mensen die met jonge kinderen werken.

De invasieve Haemophilus influenzae type B

Een eerste vaccinatie tegen infections invasives à haemophilus influenzae de type B wordt bij twee maanden gegeven en een tweede bij vier maanden. Een eerste herhaling is bij 11 maanden.

Invasieve pneumokokkeninfecties

De aanbevolen vaccinatie tegen infections invasives à pneumocoque bij zuigelingen bestaat uit twee doses met tussenpozen van 2 maanden, op de leeftijd van 2 en 4 maanden, gevolgd door een booster bij 11 maanden.

Invasieve meningokokken C

Een eerste dosis tegen infections invasives à méningocoque C wordt na 12 maanden toegediend.

Pneumokokken

Een eerste vaccinatie tegen pneumococcique (PnC) wordt bij twee maanden gegeven en een tweede bij 4 maanden. De eerste herhaling vindt plaats bij 11 maanden.

Infectie met het humaan papillomavirus (HPV)

Er wordt voorgesteld om meisjes tussen de 11 en 14 jaar te vaccineren tegen infections à papillomavirus humains (HPV). Wanneer het niet voor de leeftijd van 14 jaar werd toegediend, is het nog mogelijk vóór eerste seksuele relatie of in het jaar daarna.

Er zijn verscheidene rechtszaken begonnen tegen het medicijn Gardasil dat een auto-immuunziekte zou veroorzaken bij meisjes, maar het Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé (MSNA) benadrukt de voordelen van vaccinatie tegen het humaan papillomavirus.
Hepatitis (hépatites) A en B

Voor werknemers blootgesteld aan het risico van besmetting.
Hepatitis B: De eerste dosis van het vaccin moet worden toegediend bij de geboorte voor kinderen van moeders die drager zijn van HBsAg (antigène HBs). De 2e en 3e doses moeten bij 1 en 6 maanden worden toegediend, waarna een serologisch onderzoek moet worden gedaan tussen de 7 en 12 maanden. Een uitzondering zijn kinderen met een hoog risico op infectie. In dit geval vindt de tweede of derde toediening plaats bij 4 maanden. In alle gevallen is de eerste herhaling bij 11 maanden.

Mazelen (rougeole), bof (oreillons), rubella (rubéole)

Van een gecombineerd vaccin met de afkorting ROR wordt de eerste dosis toegediend bij 12 maanden. Een tweede ten minste 1 maand erna en indien mogelijk tussen 16 en 18 maanden. Voor rubella kunnen niet-gevaccineerde vrouwen vanaf 18 jaar in de vruchtbare leeftijd worden gevaccineerd.

Tuberculose

De in Frankrijk beroemde "BCG" is lang verplicht geweest op het moment dat kinderen naar school gingen. Sinds 2007 is dit niet meer het geval. Het vaccin wordt nog steeds aanbevolen voor kinderen geboren in zeer endemische landen (in Azië, Afrika en Guyana en Mayotte), maar ook in Île-de-France door de massale aanwezigheid van mensen van deze gebieden.
 

Andere voorgestelde vaccins (gele koorts (fièvre jaune), malaria (paludisme), cholera (choléra), hondsdolheid (rage)) zijn een advies aan reizigers naar het buitenland.

 

Reacties
Reacties

Huidige bezoekers: 56

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |