allesfrans.com

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Betonspecie, de mengverhouding

  Wat is de juiste mengverhouding voor het aanmaken van beton en cement?

 • Soorten tegels en hun prijs

  Tegelprijzen variëren aanzienlijk afhankelijk van de materiaalkeuze, afwerking, afmeting en gebruiksklasse.

 • Een nieuwe bril of lenzen - wat wordt vergoed?

  Een deel van de kosten voor een nieuwe bril of contactlenzen wordt in het Franse sociale stelsel vergoed. En die vergoeding wordt verder uitgebreid...

  
BeginpaginaDienstenTelefonieOngewenste oproepenGeen opdringerige telefoontjes meer!

Geen opdringerige telefoontjes meer!

zondag 6 maart 2016, door Hanjo

Heb jij ook meer dan genoeg van die opdringerige telefoontjes van een verkoper die toeters en bellen belooft? Nieuwe Franse wetgeving belooft hier wat aan te gaan doen, maar de vraag is of de consument eindelijk zal krijgen waar hij op hoopt...

Het vorige artikel in deze rubriek: Bloctel: blokkeren telefonische marketing
Beoordeling:
Bezoeken: 339
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Om al die ongewenste oproepen aan te pakken, werd in de wet Hamon in 2014 aangegeven dat er een lijst moet komen van particulieren die bezwaar hebben tegen telefonische werving. Dit eind vorig jaar kon contact worden opgenomen met Pacitel om een eind te maken aan deze opdringerige telefoontjes.

Slechts 1,2 miljoen mensen hadden zich er geregistreerd slechts 22% van de respondenten van een enquête in 2015 zei een positief effect te hebben bemerkt. Het Pacitel systeem dat uitsluitend gebaseerd was op de goodwill van de aangesloten bedrijven werd op 1 januari 2016 gesloten.

Daarvoor in de plaats komt Opposetel wat op 1 juni beschikbaar zal zijn. De eerste effecten ervan zouden naar verwachting begin juli 2016 merkbaar moeten zijn.

De regering belooft daarbij te zorgen voor de effectieve bescherming van de consument die niet telefonisch benaderd wenst te worden. Consumenten kunnen zich inschrijven voor deze dienst vanaf 1 juni, via mail of op het internet, en de registratie van hun nummer op de lijst zal een maand later effectief te zijn, aldus de verklaring. Professionals mogen niet langer via deze nummers werven op straffe van een boete.

De inschrijving voor Opposetel is gratis voor de consument. Ze zal drie jaar gelden en kan op elk moment worden beëindigd. Het systeem wordt gefinancierd uit de bijdragen die de professionals moeten betalen voor het verplicht gebruik van de lijst.

De boetes zijn hoog en de professional zal verplicht worden gesteld de lijst te eerbiedigen. Een natuurlijk persoon gaat € 15.000 boete betalen en een bedrijf € 75.000. Bij meerdere overtredingen kan de straf oplopen tot maximaal drie jaar in de gevangenis en een boete van € 375.000.

Toch waren er al andere oplossingen

Volledige of gedeeltelijke anonimiteit. Andere middelen zijn al beschikbaar, maar meestal niet bekend en niet altijd efficient. Zo moet het telefoonbedrijf zonder enige financiële compensatie aan hun abonnees de mogelijkheid bieden zich in te schrijven op een lijst in twee hoofdvormen: de rode lijst waarbij je helemaal verdwijnt uit de telefoongids en de oranje lijst waarvan de nummers niet doorgegeven aan commerciële bedrijven.

Ook per briefpost... Een eenvoudige brief aan de Franse Unie van Direct Marketing:

Union française du Marketing Direct – Liste stop publicité
60 rue de la Boétie
– 75008 Paris

kan een aanzienlijke verlichting van je brievenbus opleveren.

Proliferatie van handels-email. Iedereen kan zich, in het kader van de rechten in de Wet Bescherming Persoonsgegevens, verzetten tegen de ontvangst van commerciële berichten die regelmatig per e-mail worden toegezonden. Hiervoor vind je meestal (in kleine letters) in de mail een link waarmee je kunt aanduiden niet langer prijs te stellen op het toezenden van dergelijke berichten.

SPAM via SMS. Ook in het geval van het ontvangen van een ongewenst sms-bericht op je mobiel, kun je in een paar seconden per SMS een melding doen naar het nummer 33700. Het is een gratis service voor klanten van Bouygues Telecom, Orange en SFR, en tegen de prijs van een normale SMS voor andere providers. Een platform verzamelt deze berichten en geeft ze door, waarbij zelfs tot afsluiting van het oproepende nummer en melding aan de politie kan worden overgegaan.

Goed om te weten. Je kunt schrijven naar EDF, naar je mobiele provider, je bank, je verzekering, het waterbedrijf, kortom, alle bedrijven die jouw gegevens hebben opgeslagen en hen vragen om niet met je te communiceren. Als het je het niet lukt, benader je direct de CNIL, de Franse autoriteit voor gegevensbescherming:

CNIL
8 rue Vivienne - CS 30223
75083 PARIS Cedex 02

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

Toepasselijke wetten:
- Wet nr 78-17 van 6 januari 1978 met betrekking tot computers, bestanden en vrijheden;
- Art. L. 121-34 van de consumenten wet
- Art .L.34-5 van de wet op de post en elektronische communicatie

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |