allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraNormenNF C 15-100 - Amendement 5
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

NF C 15-100 - Amendement 5

donderdag 7 april 2016 , door Hanjo

In dit artikel vind je de belangrijkste punten uit de vijfde aanpassing ("Amendement 5") van de Franse elektriciteitsnorm voor woningen. We verwijzen steeds naar betreffende artikelen waarin de wijzigingen al zijn doorgevoerd!

Het vorige artikel in deze rubriek: NF C 15-100
Beoordeling:
Bezoeken: 721
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In woningen vinden we steeds meer elektronica. Al dan niet draadloze netwerken verbinden allerlei apparatuur, soms zelfs de wasmachine, de verwarmingsinstallatie of de koelkast. Ook de coaxiale radio- en televisie-aansluitingen beginnen "ouderwets" te worden. Je kunt je dan ook afvragen wat het nut ervan is deze in een norm verplicht te stellen als je je televisiesignaal via het internet ontvangt.
Zelfs een lokaal netwerk voor datacommunicatie (FTP, of SFTP, CAT5, RJ45, enz.) begint achterhaald te worden nu bijna alles draadloos kan en soms zelfs moet!

De meterkast

Toch haalt NF C 15-100 - Amendement 5 (A5) ze nog niet uit de kast. Het is eerder omgekeerd, want nu wordt gesproken van de ETEL (espace technique électrique du logement) als technische ruimte, waar de aloude GTL (gaine technique logement) een onderdeel van is geworden. Het is een plafondhoge ruimte van minimaal 25 cm diep en 60 cm breed, waarin zich de GTL bevindt die zich op bepaalde minimale afstanden van gas, water en een warmtebron moet bevinden.

De zekeringenkast

Smeltzekeringen zijn eindelijk verboden in nieuwe installaties; alleen elektrische zekeringen zijn nog toegestaan.

Er moeten minimaal twee aardlekschakelaars zijn geplaatst die ieder maximaal 8 circuits mogen bevatten. Eén van beide is van het type A en bevat de circuits voor de kookplaat (of elektrisch kooktoestel), de wasmachine en de infrastructuur voor het opladen van een elektrisch voertuig (IRVE.

In de zekeringenkast moet op het moment van opleveren ten minste 20% vrije ruimte zijn voor toekomstige uitbreidingen.

De zones in een badkamer

In de norm NF C 15-100 spreekt men van "volumes" om de verschillende zones in een badkamer aan te geven. Daarbij is "volume 3" komen te vervallen, maar is een "volume caché" toegevoegd.

De elektrische circuits

De regel dat verlichting en wandcontactdozen in gescheiden circuits moeten zijn opgenomen is onveranderd. Maar de telling van het aantal wandcontactdozen is veranderd. Tot A5 telde een dubbele wandcontactdoos als één en een drie- of viervoudige als twee. Nu wordt elke aansluiting apart geteld.

Ook wordt de eis gesteld dat de wandcontactdozen rond het aanrechtblad in een apart circuit zijn opgenomen met een aderdikte van 2,5 mm².

Lichtpunten

Bij de oplevering van een woning moesten alle lichtpunten van een socle DCL zijn voorzien, een aansluitpunt voor verlichting. Deze (kostbare en vaak nutteloze) voorzieningen zijn nu niet altijd meer vereist.

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention