Crowdfunding, of in goed Frans "financement participatif" is een mechanisme om fondsen te werven, meestal in kleine hoeveelheden, bij een breed publiek.
Oorspronkelijk was deze financieringsvorm gericht op creatieve projecten (muziek, uitgeverij, film, enz.) of van onderneming die bepaalde waarden verdedigen en een alternatief voor een lening bij de bank zoeken. Inmiddels is zo ook in Frankrijk booming (78 minjoen euro in 2013, 152 miljoen in 2014) en wordt ze toegepast op alle vormen van financiering en investeringen. Daarbij zijn verschillende benaderingen waar te nemen, variërend van respect voor de gemeenschapszin tot de traditionele logica van rendement.
Er bestaan drie verschillende platforms voor crowdfunding:
Om de verdere ontwikkeling van crowdfunding voor hun deelnemers (donoren, kredietverstrekkers of investeerders) in een veilige omgeving te bevorderen, heeft de Franse overheid nieuwe regelgeving aangenomen en twee rechtsvormen gecreëerd met vereenvoudigde regelgeving ten opzichte van de algemene regels:
De risico’s
Crowdfunding heeft specifieke risico’s. Deze risico’s zijn onder meer:
Wil je financieel participeren in een crowdfundingproject, of gebruik je dit soort financiering om een dergelijk project te financieren, informeer dan voordat je je verbindt naar de aard van de voorgenomen transactie, alsmede de verplichtingen voor het platform van crowdfunding en de projectleider.
In het bijzonder is het van belang om:
Ook in de onroerend goedsector is "crowdfunding" booming. Investeringen worden aangeboden aan natuurlijke personen voor zowel nieuwbouwprojecten als bestaande gebouwen. Vooral in deze sector is het zaak je goed te informeren over het voorgestelde financiële pakket, omdat de risico’s van financiële verliezen voor de belegger aanzienlijk kunnen zijn, afhankelijk van de vorm van het bedrijf.
De meest voorkomende financiële regelingen zijn:
De platforms beloven een hoog rendement (8 tot 12% per jaar). Maar de belegger wordt pas uitbetaald zodra alle delen zijn verkocht. Bovendien kan de belegger, in geval van faillissement van de onderneming, onderworpen zijn aan een deel van de schulden.
Je kunt bijvoorbeeld de huur niet meer kunt betalen, of een lening niet aflossen.
Huidige bezoekers: 22
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto
Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?
Verschillende soorten dienstverlening.
Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.
AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.
Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.