allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenZwembadDe pro’s en cons van een natuurlijke zwemvijver
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De pro’s en cons van een natuurlijke zwemvijver

dinsdag 26 april 2016 , door Hanjo

Al die verschillende jerrycans met chemische stoffen doen je misschien neigen naar het plaatsen van een natuurlijke zwemvijver. Maar naast de vele voordelen, zoals het einde aan de rode ogen, zijn er ook belangrijke nadelen verboden aan dit soort (zeker niet ecologische) zwembaden.

Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 1.899
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Het concept

Het principe van natuurlijke zwembaden berust op de ontwikkeling van een ecosysteem dat de kwaliteit van het water door middel van een lagune-techniek handhaaft. Deze bekkens zijn samengesteld uit drie verschillende gebieden:

Een centrale gedeelte voor het baden of een zwembad, wat neerkomt op een derde van de totale oppervlakte.
Een ondiepe perifere regeneratie-zone, waar waterplanten verantwoordelijk zijn voor de filtratie. En daar kunnen natuurlijk ook decoratieve planten bij staan.
Een zone voor zuurstof en desinfectie met zuurstofplanten of een waterval, waar het water wordt blootgesteld aan natuurlijke UV-straling.
 

Tussen deze drie zones stroomt het water langzaam door middel van een kleine pomp en de zwaartekracht.

Natuurlijke zwembaden en de Franse wetgeving

Voor een natuurlijk zwembad is in tegenstelling tot een traditioneel zwembad geen bouwvergunning nodig. Dat is gunstig voor de onroerende voorheffing die niet zal worden beïnvloed door je wens om te zwemmen! Maar onder een déclaration préalable, een melding vooraf bij de burgemeester, kom je niet uit.

Op het moment van schrijven van dit artikel wordt een biologisch zwembad ook nog niet als zodanig vermeld in de regels rond de veiligheid rond een zwembad. Dat houdt dus in dat veiligheidsmaatregelen niet verplicht zijn, maar natuurlijk wel aan te raden! (Lees Zwembad en veiligheid.)

De aanleg van een natuurlijk zwembad

Je zwembad zal een pomp moeten bevatten die voor de vereiste circulatie van het water zorgt. Omdat deze pomp in een vochtige omgeving komt te liggen, moeten daar speciale eisen aan worden gesteld, zoals speciale bekabeling. Het is daarom raadzaam dit door een vakman te laten uitvoeren.

Het natuurlijke bassin en het ondiepe gedeelte zullen moeten worden gegraven, maar ook de scheidingswanden tussen de verschillende zones moeten worden aangelegd. Daarbij is ook de aanleg van een kleine decoratieve waterval van essentieel belang voor het zuurstofgehalte van het water. Ook zul je via een verharde oppervlakte (een rand, een ponton, of een steiger) toegang moeten geven tot het zwemgedeelte.

Dan zul je nog op zoek moeten gaan naar geschikte planten die algen weren en het water van zuurstof voorzien. Je kunt ze direct in de grond of in potten plaatsen. Dat laatste is eenvoudiger en ook gemakkelijker om de uitwas van bepaalde soorten tegen te gaan. Zet ze op een laag grind van tenminste twee centimeter.

Het onderhoud

In het hoogseizoen van april tot oktober groeit de vegetatie en zullen filters moeten regelmatig moeten worden schoongemaakt en moeten bladeren op het water worden verwijderd. Bovendien zul je de wanden en bodem van het bassin met een zwembadstofzuiger of een robot moeten reinigen.

De rest van het jaar moet je het zwembad alleen af ​​en toe schoonmaken en snoei je de planten, zodat ze de winter in goede omstandigheden doorbrengen.

Voordelen van een natuurlijk zwembad

Vaak is het mogelijk een klassiek zwembad om te vormen tot een natuurlijk zwembad, waarbij vooral de extra benodigde ruimte voor de lagune bepalend is.
Het is een echte biologische en duurzaam alternatief voor het traditionele zwembad.
Biologische zwembaden vereisen geen chemicaliën, waaronder chloor, waardoor het naast elkaar bestaan ​​van nuttige organismen, zoals kikkers, libellen en kleine vissen die in het water volume kan leven en er de groene algen en eventuele muggenlarven kunnen eten.
Conventionele zwembaden worden fiscaal belast, maar "biologische vijvers" niet.
Een natuurlijke vijver wordt in het algemeen niet verwarmd of slechts matig door de zon. Dus heb je vanuit dat oogpunt (denk aan de pomp) geen verrassingen op je elektriciteitsrekening.
Als het bad zo groot is dat het zelden wordt bezocht door eenden, zwanen en ganzen, dan zorgen het ultraviolette zonlicht en het zuurstof geproduceerd door fytoplankton en sommige ondergedompelde waterplanten voor het desinfecteren van het water en de biofilm.
Eenmaal geïnstalleerd heeft het natuurlijke zwembad vele voordelen ten opzichte van conventionele zwembaden. Eenmaal per jaar onderhoud voor een grondige reiniging van het bassin is minder vervelend en vertegenwoordigt weinig of geen extra kosten.
Een biologisch zwembad kan gemakkelijker in het landschap worden opgenomen.

Nadelen van een natuurlijk zwembad

De verdamping van water is veel groter. Door het extra oppervlak voor regeneratie en zuurstofvoorziening (dezelfde opppervlakte als de badzone) verdubbelt de verdamping. Bovendien is de verplichte ventilatie cascade ook door verdamping.
Het principe van de biologische vereist vereist een continue stroming van het water. Dit vereist dat de elektrische pomp continu werkt in tegenstelling tot conventionele zwembaden waar de pomp niet de hele dag hoeft aan te staan. Dit veroorzaakt een veel hoger stroomverbruik, een verbruik dat kan worden geschat op 5.000 kWh per jaar (8.000 uur van 0,6 kW).
Vanwege de hogere consumptie van water en elektriciteit, moet de biologische vijver niet worden omschreven als milieuvriendelijk.
Het gebruik van chemische zonnebrandmiddelen wordt sterk afgeraden door alle leveranciers van biologische zwembaden. JE moet het dan ook niet doen, wat het risico van verbranding door de zon en op termijn risico op het ontwikkelen van melanoom veroorzaakt als je vaak baadt. Je kunt voor het zwemmen een douche nemen, maar ook dat doet het waterverbruik toenemen. Minerale zonnebrandmiddelen hebben geen bewezen effect op de werking van de biologische zwembaden.
Om algengroei te voorkomen, verdient het de voorkeur dat de vegetatie zone niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht, maar in een schaduwrijke plek ligt. Aan de andere kant zijn vallende bladeren funest voor een goede werking, waardoor soms netten moeten worden gespannen.
De temperatuur van het water mag niet hoger zijn dan 24 ° C om bacteriën tegen te gaan.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention