allesfrans.com

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • De taal van de Franse jeugd (2)

  De taal is constant in ontwikkeling. Bij de ene taal gaat dat sneller dan bij de andere, maar vooral de taal die de jeugd gebruikt, kent dagelijks nieuwe woorden en  (...)

 • Hoe condoleer je iemand in het Frans?

  Iemand condoleren is een emotionele gebeurtenis, waarin je geen fouten wilt maken.

 • Bemiddelaar voor bankzaken

  Als je er niet in geslaagd bent om een geschil met jouw bank alleen op te lossen, is een beroep op de bankbemiddelaar een snelle en gratis manier om te proberen dit geschil in der minne te  (...)

 • Brief bemiddelaar bankzaken

  Hoe stel je een brief op aan de bemiddelaar in verband met een geschil met de bank.

  
BeginpaginaFranse samenlevingList en bedrogFraude bij 47% van de tweedehands autoverkopers

Fraude bij 47% van de tweedehands autoverkopers

woensdag 11 mei 2016 , door Hanjo

Geknoei met de kilometerstand, afwezigheid van het onderhoudsboekje, onvolledige informatie ... Bij bijna de helft van de Franse verkopers van gebruikte auto’s werd een vorm van fraude gevonden. Toch is niet alles verloren voor de koper...

Het vorige artikel in deze rubriek: Een listig sms’je
Beoordeling:
Bezoeken: 128
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In 2015 werden in Frankrijk niet minder dan 5,6 miljoen gebruikte auto’s verkocht. Dit is meer dan drie maal het aantal nieuwe auto’s. Maar in plaats van geld te besparen, doe je soms hele slechte zaken.

Bij een in 2015 door het directoraat-generaal van de concurrentie, consumptie en fraudebestrijding (DGCCRF) uitgevoerd onderzoek bij 1471 bedrijven werden bij 47% van deze instellingen onregelmatigheden geconstateerd.

Het merendeel van de tekortkomingen had betrekking op een gebrek aan informatie of onjuistheden met betrekking tot het merk, model of jaar van uitgave. Maar in sommige gevallen was dit gebrek aan duidelijkheid ronduit oneerlijk.

Wil je een gebruikte auto kopen, dan zijn dit de mogelijke onregelmatigheden waarop je moet letten.

Fraude

Zogenaamd van de eerste eigenaar De verkoper maakt gebruik van het voorwendsel dat het voertuig slechts éénmaal werd geregistreerd.
Geknoei met de teller Je zult niet de eerste zijn die een auto te koop ziet staan met 55.000 km op de teller in plaats van daadwerkelijk 347.000.
Het ontbreken van het verslag van de technische controle Toch moet dit document verplicht aan de koper worden getoond vóór de ondertekening van de bestelling of de betaling van een voorschot.

Hoe kan je het voorkomen?

Je vermindert het risico door bij een groot bedrijf te kopen. De meeste onregelmatigheden werden geconstateerd bij onafhankelijke handelaren. Bij dealers en agenten bleken de onregelmatigheden eerder te duiden op een gebrek aan discipline.

Geef ook niet toe aan een impulsaankoop. Om je over de streep te trekken aarzelen sommige verkopers niet om een "opgeblazen" kortingen te tonen, namelijk ten opzichte van de referentieprijs van de nieuwe auto, wat illegaal is.

In geval van twijfel over de toestand of de geschiedenis van het voertuig kun je hem altijd voor ongeveer € 150 laten controleren door een auto-expert.

Bij de 1471 gecontroleerde bedrijven werden 860 waarschuwingen, 192 processen verbaal, 114 geschillen, 55 bevelen, 33 administratieve boetes en 25 bestuurlijke maatregelen opgemaakt.

Reclamatie

Als de auto die je hebt gekocht niet overeen komt met wat werd gezegd, staat de Franse wet aan jouw kant. De garantie voor verborgen gebreken (garantie des vices cachés) en een conformiteitsgarantie (garantie de conformité) kunnen de geldigheid van de verkoop ongedaan maken, ook voor gebruikte voertuigen.

Verborgen gebrek (Artikel 1641 en volgende van het Burgerlijk Wetboek): Je kunt deze garantie doen gelden wanneer je door middel van een minnelijke of gerechtelijke expertise aantoont dat het gebrek al voorafgaand aan de verkoop bestond. Het moet wel om een ernstig gebrek gaan dat niet vóór de verkoop door de koper kon worden gedetecteerd. Je hebt twee jaar na de ontdekking van het probleem om de garantie te doen gelden en eventueel de rechter in te schakelen.
Niet-conform (Artikel L. 211-1 tot en met L. 211-4 van de Consumentenwet): Deze wetgeving kan worden toegepast als het geleverde model niet overeenkomt met het aangekondigde. Dit kan bijvoorbeeld bij geknoei met de teller gelden. Je hebt twee jaar vanaf de levering van de goederen om aanspraak te maken.
 

Je kunt contact opnemen met de DGCCRF, de politie of gendarmerie om onregelmatigheden te melden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |