allesfrans.com

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Betonspecie, de mengverhouding

  Wat is de juiste mengverhouding voor het aanmaken van beton en cement?

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Een muur met cementmortel afwerken

  Je kunt vrij eenvoudig een afwerklaag van mortelpleister aanbrengen om een gladde en uniforme uitstraling te krijgen.

 • Een leiding onder de openbare weg door

  Mag je nou wel of niet een elektriciteitskabel of waterleiding onder de openbare weg (laten) trekken?

  
BeginpaginaFranse samenlevingList en bedrogFraude bij 47% van de tweedehands autoverkopers

Fraude bij 47% van de tweedehands autoverkopers

woensdag 11 mei 2016, door Hanjo

Geknoei met de kilometerstand, afwezigheid van het onderhoudsboekje, onvolledige informatie ... Bij bijna de helft van de Franse verkopers van gebruikte auto’s werd een vorm van fraude gevonden. Toch is niet alles verloren voor de koper...

Het vorige artikel in deze rubriek: Een listig sms’je
Beoordeling:
Bezoeken: 125
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

In 2015 werden in Frankrijk niet minder dan 5,6 miljoen gebruikte auto’s verkocht. Dit is meer dan drie maal het aantal nieuwe auto’s. Maar in plaats van geld te besparen, doe je soms hele slechte zaken.

Bij een in 2015 door het directoraat-generaal van de concurrentie, consumptie en fraudebestrijding (DGCCRF) uitgevoerd onderzoek bij 1471 bedrijven werden bij 47% van deze instellingen onregelmatigheden geconstateerd.

Het merendeel van de tekortkomingen had betrekking op een gebrek aan informatie of onjuistheden met betrekking tot het merk, model of jaar van uitgave. Maar in sommige gevallen was dit gebrek aan duidelijkheid ronduit oneerlijk.

Wil je een gebruikte auto kopen, dan zijn dit de mogelijke onregelmatigheden waarop je moet letten.

Fraude

Zogenaamd van de eerste eigenaar De verkoper maakt gebruik van het voorwendsel dat het voertuig slechts éénmaal werd geregistreerd.
Geknoei met de teller Je zult niet de eerste zijn die een auto te koop ziet staan met 55.000 km op de teller in plaats van daadwerkelijk 347.000.
Het ontbreken van het verslag van de technische controle Toch moet dit document verplicht aan de koper worden getoond vóór de ondertekening van de bestelling of de betaling van een voorschot.

Hoe kan je het voorkomen?

Je vermindert het risico door bij een groot bedrijf te kopen. De meeste onregelmatigheden werden geconstateerd bij onafhankelijke handelaren. Bij dealers en agenten bleken de onregelmatigheden eerder te duiden op een gebrek aan discipline.

Geef ook niet toe aan een impulsaankoop. Om je over de streep te trekken aarzelen sommige verkopers niet om een "opgeblazen" kortingen te tonen, namelijk ten opzichte van de referentieprijs van de nieuwe auto, wat illegaal is.

In geval van twijfel over de toestand of de geschiedenis van het voertuig kun je hem altijd voor ongeveer € 150 laten controleren door een auto-expert.

Bij de 1471 gecontroleerde bedrijven werden 860 waarschuwingen, 192 processen verbaal, 114 geschillen, 55 bevelen, 33 administratieve boetes en 25 bestuurlijke maatregelen opgemaakt.

Reclamatie

Als de auto die je hebt gekocht niet overeen komt met wat werd gezegd, staat de Franse wet aan jouw kant. De garantie voor verborgen gebreken (garantie des vices cachés) en een conformiteitsgarantie (garantie de conformité) kunnen de geldigheid van de verkoop ongedaan maken, ook voor gebruikte voertuigen.

Verborgen gebrek (Artikel 1641 en volgende van het Burgerlijk Wetboek): Je kunt deze garantie doen gelden wanneer je door middel van een minnelijke of gerechtelijke expertise aantoont dat het gebrek al voorafgaand aan de verkoop bestond. Het moet wel om een ernstig gebrek gaan dat niet vóór de verkoop door de koper kon worden gedetecteerd. Je hebt twee jaar na de ontdekking van het probleem om de garantie te doen gelden en eventueel de rechter in te schakelen.
Niet-conform (Artikel L. 211-1 tot en met L. 211-4 van de Consumentenwet): Deze wetgeving kan worden toegepast als het geleverde model niet overeenkomt met het aangekondigde. Dit kan bijvoorbeeld bij geknoei met de teller gelden. Je hebt twee jaar vanaf de levering van de goederen om aanspraak te maken.
 

Je kunt contact opnemen met de DGCCRF, de politie of gendarmerie om onregelmatigheden te melden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |