allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenIsolatie en ventilatieWelke capaciteit moet je ventilator hebben?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Welke capaciteit moet je ventilator hebben?

zaterdag 28 mei 2016 , door Hanjo

Bewerkt op zondag 14 juli 2019

Bij de keuze van een ventilator voor de badkamer of het toilet is het van belang dat de ventilator voldoende capaciteit heeft om vieze geuren, condens en vocht af te zuigen. Maar hoe kun je zelf het vermogen of de capaciteit van een badkamerventilator of toiletventilator berekenen?

Het vorige artikel in deze rubriek: Ventilatie, hoeveel moet een systeem kunnen leveren?
Beoordeling:
Bezoeken: 4.927
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Capaciteit van een toiletventilator

De toilet is vaak een kleine ruimte waar vieze geuren afgevoerd dienen te worden. Meestal is een kleine toiletventilator al voldoende, maar om er zeker van te zijn dat de capaciteit voldoende is, volgt hieronder de berekening.

Formule: hoogte x breedte x lengte x 5 = capaciteit voor de toiletventilator.
 

De 5 staat voor de verversingsfactor: de ruimte moet 5 keer in het uur worden afgezogen. Stel dat je een toiletruimte hebt van 2,5 meter hoog, 1 meter breed en 2 meter lang. Dan is de formule: 2,5 x 1 x 2 x 5 = 25 m3/uur

Capaciteit van een badkamerventilator

Bij een badkamerventilator heb je niet alleen met geur te maken, maar (nog belangrijker) met condens en vocht dat vrij komt bij het douchen of het gebruik van het bad. Hierbij is het van belang dat er voldoende afzuigcapaciteit is om vocht problemen te voorkomen; anders is de kans op schimmels en vochtplekken aanwezig. Je kunt bij een badkamerventilator beter overcapaciteit hebben dan een tekort aan capaciteit.
De formule voor het berekenen van de capaciteit van de badkamerventilator is als volgt.

Formule: hoogte x breedte x lengte x 10 = capaciteit voor de badkamerventilator.
 

Dus bij een badkamer van 2,5 meter hoog, 2 meter breed en 4 meter lang is de formule: 2,5 x 2 x 4 x 10 = 200 m3/uur (de aangeraden verversingsfactor ligt tussen 8 en 12).

Let op: hoe zwaarder de ventilator is, des te groter is de diameter die je dient te gebruiken voor de afvoer van de lucht. Zo heeft een standaard toiletventilator een diameter van 100mm, maar bij een badkamerventilator kan dit 125mm of 150mm zijn.
Daarnaast dien je rekening te houden met de aanvoer van voldoende lucht, om te voorkomen dat de ruimte vacuüm wordt gezogen. In de deur kan een ventilatierooster worden aangebracht, maar je kunt ook 1 cm onder de deur vrij houden voor de aanvoer van frisse lucht.
Er bestaan badkamerventilators met een ingebouwde hygrostaat. De badkamerventilator gaat aan, zodra er een bepaalde vochtigheid wordt gemeten en gaat pas uit als de luchtvochtigheid onder het instelbaar punt is gekomen. Hiermee is de kans op vochtproblemen en schimmelplekken zeer klein.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Gebalanceerde ventilatie

  Gezonde lucht in huis betekent voldoende afvoer én aanvoer van schone lucht. Met een mechanisch systeem hoef je je daar geen zorgen over te maken...

Reacties
 

Huidige bezoekers: 10

Trefwoorden
Werkzaamheden Woning
 
Dit artikel staat in rubriek:
 • Isolatie en ventilatie

  De meest zuinige en meest ecologische verwarming is die welke niet wordt gebruikt. Het eerste wat je moet doen is de isolatie van te optimaliseren. Daarna kun je bepalen wat de meest geschikte verwarming is. Goede isolatie helpt de uitstoot van verontreinigende stoffen te verlagen en verhoogt de waarde van je huis.

Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention