allesfrans.com

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

 • Kortingen op de belasting hebben hun limiet

  De meeste fiscale voordelen die je elk jaar voor de berekening van de inkomstenbelasting mag opvoeren, zijn gelimiteerd.

 • Een "BAU" is een vluchtstrook

  Het begin van een lijst van woorden en uitdrukkingen die je onderweg in Frankrijk tegenkomt.

 • Lokale belastingen in termijnen betalen

  Om de kosten te spreiden, kun je bepaalde belastingen in maandelijks termijnen betalen.

  
BeginpaginaBouwen en verbouwenElektraDomoticaDomotica

Domotica

zondag 29 mei 2016 , door Hanjo

Je energieverbruik per kamer regelen, op elk moment weten wat er in je huis gebeurt, op afstand je elektrische apparatuur bedienen... Het zijn enkele voorbeelden van "domotica", een realiteit die enkele jaren geleden alleen in SF-films voorkwam.

Het vorige artikel in deze rubriek: Alexa en Google Play
Beoordeling:
Bezoeken: 79
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Na bijna drie decennia van de technologische overgang is de markt voor "thuisautomatisering" zich echt gaan democratiseren. Deze evolutie is voornamelijk te wijten aan de eenvoud van de installatie en het gebruik van nieuwe generatie aangesloten apparatuur, maar vooral ook door hun meer betaalbare prijzen.

Je hoeft geen ​​computerexpert te zijn of kostbaar werkzaamheden uit te voeren om aan de slag gaan. Een installatie is nu voor iedereen toegankelijk dankzij de nieuwe generatie domotica.
Deze kant-en-klare systemen maken het mogelijk om thuis en op afstand alle aangesloten elementen via een enkele applicatie te controleren. Met een smartphone of tablet wordt het mogelijk om apparatuur te bedienen, zoals zonwering, rolluiken, deuren en poorten, verlichting, verwarming, alarmsystemen, camera’s, enz.

Door het creëren van scenario’s kun je allerlei dagelijkse taken plannen en automatiseren, op verschillende momenten van de dag, de week of in het weekend, zoals het vergrendelen en ontgrendelen van de sloten, het alarmsysteem in- of uitschakelen, de verwarming of de temperatuur van je zwembad regelen... De mogelijkheden zijn eindeloos!

Automatisering en taalstandaardisering

Tientallen merken zoals Somfy, MyFox, HomeWizard, Myxyty, Zenatik of Blyssbox (Castorama) brengen pakketten op de markt voor gespecialiseerde toepassingen: energiebesparing, veiligheid, automatisering, verlichting ...
De eerste prijzen variëren van € 250 tot € 800, afhankelijk van merk en accessoires.

Het enige probleem is dat het merendeel van deze oplossingen niet dezelfde (computer)taal spreekt, dat wil zeggen dat ze niet hetzelfde communicatieprotocol gebruiken.
Hierdoor is het lang niet altijd mogelijk om aangesloten apparatuur van andere merken te beheren.

In afwachting van een wereldwijde standaardisatie gaan bedrijven partnerships aan, zoals Franse specialist Somfy (met Atlantic, Hitachi, De Dietrich, Philips, GDF Suez, Hoppe, Velux, ... CIAT), of MyFox met het merk Chacon DI-O (verkrijgbaar bij de meeste bouwmarkten).
Bovendien heeft MyFox een ingenieus systeem met de mogelijkheid om andere talen aan te leren en zo te kunnen communiceren met meer dan 350 producten.

Domotica: netwerk functies

 1. Deuren en poorten: Met behulp van een smartphone en dankzij aangesloten automatiseringmodules is het mogelijk om elk type apparatuur te bedienen (zonwering, rolluiken, deuren, poorten, ...) vanuit huis of op afstand. Bovendien kan je bestaande deuren of poorten toevoegen zonder enige aanpassing.
 2. Communicatie: In combinatie met een persoonlijke account op het internet en een applicatie voor smartphone of tablet maakt domotica het mogelijk om allerlei in huis aangesloten apparaten te beheren.
 3. Energieverbruik: Bediening van een thermostaat (voor centrale of elektrische verwarming), bediening van de boiler... Al deze systemen helpen het het energieverbruik te optimaliseren door een gedetailleerde analyse van de gedragingen in de woning (de temperatuur daalt of automatisch stijgt). Fabrikanten kondigen een jaarlijkse besparing van 20 tot 30% op de stookkosten aan.
 4. Veiligheid: Camera’s, bewegingsmelders en andere modules voor inbraakbeveiliging bieden dag en nacht toezicht op de woning. Wordt de aanwezigheid van indringers waargenomen, dan wordt de eigenaar automatisch gewaarschuwd (via SMS of e-mail).
 5. Andere detectoren: Rookmelders, koolmonoxide-detectoren, overstroming of foutmeldingen van de vrieskast helpen het ergste te voorkomen. Wanneer een abnormale gebeurtenis wordt gedetecteerd, leidt dit tot een alarm en krijgt de eigenaar een waarschuwing (via e-mail of SMS).
 6. Verlichting en apparatuur: Op magische wijze gaat op vaste tijden de verlichting aan, de koffiemachine zet een vers bakje koffie, je wasmachine doet zijn werk, stopcontacten met radiografisch besturing schakelen allerlei apparatuur aan of uit... Allerlei scenario’s voor een goed energiebeheer.
 7. Sloten: Op afstand vergrendelen en ontgrendelen met behulp van een smartphone, via een SMS een familielid of een vakman tijdens jouw afwezigheid toegang geven tot je woning (Okidokeys, Kwikset ...).

Domotica en beveiliging

Toch heeft domotica ook een keerzijde, want deze droom van het bezit van een "smart home" kan veranderen in een nachtmerrie wanneer de veiligheid wordt verwaarloosd.
Vanaf het moment dat een apparaat is aangesloten op het internet en lokale Wi-Fi-netwerk van de woning is het is blootgesteld aan dezelfde risico’s die computers of smartphones lopen: overname op afstand, diefstal van gegevens...

Die veiligheid is niet altijd de prioriteit van de fabrikanten. Je kunt je daarom beter richten op bekende en erkende merken die duidelijk en in detail aangeven hoe ze hun producten beveiligen.

Van de gebruikerskant is het belangrijk om consequent updates te installeren en gebruik te maken van een sterk wachtwoord (met speciale tekens en cijfers) dat regelmatig wordt gewijzigd.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Draadloze bediening

  Een draadloze schakelaar biedt nieuwe mogelijkheden in speciale omstandigheden.

Reacties
Reacties

Huidige bezoekers: 47

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

Allesfrans, ook voor:
 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |