allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenTelevisieNederlands(talig)e televisie in Frankrijk kijken
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Nederlands(talig)e televisie in Frankrijk kijken

zaterdag 15 december 2018 , door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 31 augustus 2019

Je hebt of verhuurt een vakantiehuis in Frankrijk en wil tijdens de bezoeken naar Nederlandse of Vlaamse televisie kijken. Of misschien woon je wel permanent in Frankrijk maar gaat je voorkeur uit naar de Nederlandse of Vlaamse televisie. Wat zijn enkele opties?

Het vorige artikel in deze rubriek: "TV-box", laat je niets wijs maken
Beoordeling:
2 stemmen
Bezoeken: 4.524
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Satelliet

De standaardoptie om in Frankrijk naar de Nederlandse en/of Vlaamse televisiezenders te kunnen kijken is de aanschaf van een abonnement op een provider die televisie per satelliet aanbiedt.
Daarnaast heb je natuurlijk de benodigde apparatuur: een schotelantenne en een settopbox.

Canal Digitaal

Canal Digitaal was tot 2007 de enige optie. Ze leveren diverse abonnementsvormen, zijn direct (niet uitsluitend via een dealer) te benaderen en bieden allerlei extra optie,zoals tv kijken op een tablet of smartphone.

Gebruik je die apparatuur alleen in de zomer, dan kun je kiezen voor het zogenaamde Recreatie-abonnement, waarbij je slechts 6 maanden per jaar betaalt (van 21 maart tot 21 september). Buiten die periode kun je alleen naar de zogenaamde "free on air" zenders kijken, maar daar hoort de Nederlandse zender BVN ook toe!

Je kunt er ook voor kiezen om in Nederland of België een jaarabonnement te nemen en bij je verblijf in Frankrijk de settopbox mee te nemen.

Je leest meer over deze optie in ons artikel Televisie kijken in Frankrijk.

De website:

Joyne

Joyne is sinds augustus 2017 de tweede aanbieder van digitale televisie en radio via de satelliet in Nederland. Met de komst van deze nieuwe aanbieder van satelliet-tv, valt er wat te vergelijken. Canal Digitaal doet dat op haar eigen website, maar heeft daarbij natuurlijk wel een Canal Digitaalbrilletje op.

Er zijn een paar belangrijke verschillen.

 • Joyne is alleen via wederverkopers beschikbaar en je bent ook van deze wederverkopers afhankelijk voor de service.
 • Joyne maakt gebruik van een in Nederland "minder bekende" satelliet, de Eutelsat 9B. Deze is niet altijd opgenomen in de lijst van beschikbare satellieten, waar vooral rondtrekkende toeristen met automatische campingschotels last van kunnen hebben.
 • Overstappen van de ene naar de andere provider is niet zo eenvoudig:
  • Je moet over een HD-satellietontvanger met CI-slot beschikken. Canal Digitaal maakt gebruik van een kaart, terwijl Joyne een kaartloze CI+ module (€ 99) gebruikt.
  • De Eutelsat9B staat op 9 graden oost, terwijl de schotel voor Canal Digitaal verder oostelijk gericht staat (19,2° of 23° oost). Er kan bij de ene provider net een gebouw in de weg staan dat een goede ontvangst onmogelijk maakt!
 • Canal Digitaal heeft (zoals eerder vermeld) een recreatie-abonnement, maar Joyne kent meer flexibelere abonnementsvormen, speciaal gericht op de recreant.
 • Na het eerste (aanschaf)jaar is Joyne goedkoper dan Canal Digitaal, maar Canal Digitaal heeft meer te bieden: meer zenders en allerlei extra’s.

Internettelevisie

Televisie via het internet (ook wel IPTV genoemd) is al enkele jaren sterk in opkomst en is waarschijnlijk ook de ontvangstmethode van de toekomst. Bijna iedereen kan over een (redelijk) snelle internetverbinding beschikken. Ook in Frankrijk, hoewel er nog een aantal minder-bedeelde gebieden zijn. De minimaal vereiste snelheid is 2Mb. Heb je dat niet, dan kan 4G een mogelijk alternatief zijn...

Je kijkt dan televisie op het beeldscherm van je computer of tablet, maar het kan ook direct op een smart-TV of via een kastje, zoals dat van Apple.

VPN

Heb je in Nederland of België een televisieabonnement via een internetverbinding, dan heb je daar in Frankrijk niets aan. In onze EU zijn de grenzen voor dit soort internetverkeer nog steeds gesloten! Er bestaan sluipwegen om dit probleem te omzeilen via een zogenaamde VPN-verbinding. De VPN is een soort privé-tunnel op het internet die jouw computer of tablet een "directe" verbinding geeft met een aansluitpunt in je thuisland. Hierdoor verdwijnt de beperking dat je niet vanuit het buitenland van de diensten gebruikt mag maken. Er bestaan diverse aanbieders voor deze sluipweg, sommige zijn gratis, bij andere betaal je een maandelijks abonnementsbedrag.

Enkele voorbeelden:
IPTV

Er waren ook abonnementen beschikbaar voor internettelevisie, waarmee je wel naar de Nederlandse en Vlaamse zenders kon kijken. Naast een abonnement moest je daarvoor een kastje aanschaffen dat je televisie met je lokale netwerk verbond.

Het is echter een verboden techniek waar we niet verder op ingaan!

Via je apparatuur thuis

Het is zelfs mogelijk om in je vakantiewoning of waar dan ook gebruik te maken van je op het internet aangesloten televisie-ontvanger thuis! De meest bekende oplossing is de Slingbox.

Een voorbeeld:
Gewoon op internet

Wat niet iedereen zich realiseert, is dat er op internet steeds meer televisie-aanbod is. In het verleden gingen dit soort signalen niet over de landsgrens, maar deze beperking vervalt meer en meer.
Kijk je graag naar het NOS-journaal, dan kun je dat gewoon doen via https://nos.nl/uitzending/nos-journaal.
En ook het Vlaamse nieuws blijft niet achter op https://nieuws.vtm.be/.

Diverse programma’s worden herhaald of live uitgezonden via websites als https://www.npostart.nl/ en ook de commerciële omroepen hebben dit soort service. Voor België vind je een hoofdstuk "herbekijk" op de eerdergenoemde site van VTM.
En ook de free on air zender BVN die zowel programma’s van de Nederlandse als de Vlaamse publieke omroep uitzendt, is op internet te vinden: https://www.bvn.tv/.

Ook diverse Franse zenders zijn via internet te ontvangen, ook als je geen televisie bij je Franse internetabonnement hebt gekozen.

Met de app "SFR TV" kun je niet alleen de Franse programmagids bekijken, maar ook diverse zenders. Heb je wel de optie televisie bij je internetabonnement van SFR, dan zie je ook de extra zenders.

   

Vergeet ook niet YouTube, waar diverse enthousiastelingen (al dan niet illegaal) complete uitzendingen op plaatsen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 3 bijdragen
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention