allesfrans.com
 
BeginpaginaEnergieAlternatieve energieElectriciteit leveren aan EDF
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Electriciteit leveren aan EDF

Zonnepanelen plaatsen en energie verkopen

dinsdag 2 februari 2010 , door Hanjo

Bewerkt op woensdag 22 augustus 2018

LET OP: De informatie in dit artikel is verouderd!

De installatie van een zonnepanelen op het dak maakt het mogelijk om aan de ontwikkeling van de hernieuwbare energiebronnen deel te nemen en tegelijk een bron van aanvullende inkomsten te creëren.

Het vorige artikel in deze rubriek: Een eigen windmolen
Beoordeling:
2 stemmen
Bezoeken: 4.654
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Je installeert op het dak electriciteit genererende zonnepanelen (panneaux voltaïques).
Deze worden met één of meer omvormers (ondulateurs - hun aantal hangt af van de oppervlakte van de gelegde panelen) verbonden teneinde de door de panelen gegenereerde gelijkstroom te veranderen in wisselstroom.

Let op: De regeling die in dit artikel besproken wordt, staat onder zware druk. Je leest meer in ons bericht Compensatie zonne-energie onder druk.

De aldus geproduceerde stroom wordt aan het netwerk van EDF (ERDF[1]) geleverd, dat het tegen een per contract bepaalde prijs van je koopt. Die prijs, die door de overheid wordt vastgesteld, is veel hoger dan de marktprijs door een besluit van 10 juli 2006 om de hernieuwbare energiebronnen te ontwikkelen.

Het contract duurt 20 jaar en je kunt het bij verkoop van de woning gewoon meeverkopen. Ieder jaar vindt een indexatie plaats (+4...5%). De inkomsten zijn vrij van belasting.

De aankoopprijs voor contracten afgesloten in 2010 is vastgesteld op 0.58€ per KWh. In 2009 was het 0.60€ per KWh. (Het tarief per KWh van EDF aan jou bedraagt 0.1106 €.)

De fiscale voordelen

Aan de ontwikkeling van de hernieuwbare energiebronnen deelnemen is een gebaar dat door de overheid met een belastingvoordeel van 8000 € + 200 € per kind ten laste wordt beloond[2]. Wel moet de woning je hoofdverblijf zijn en moet je je inkomstenbelasting in Frankrijk betalen.
Regionale toelagen zijn eveneens beschikbaar afhankelijk van de geografische ligging en zijn cumuleerbaar met de overheidssteun.

Oppervlakte en hoeveelheid

Hoeveel energie de zonnepanelen zullen leveren is afhankelijk van een aantal factoren:

 • het aantal zonne-uren;
 • de hellingshoek van het dak;
 • de oriëntatie (op het zuiden is het meest efficient);
 • de oppervlakte;
 • het rendement van de installatie.

Voor het berekenen van de te verwachten opbrengst gebruikt men een aantal tabellen en formules. Zo wordt voor het departement Allier het aantal zonne-uren gesteld op 985. Panelen op het oosten of westen hebben een reducerende factor en een steil dak vermindert ook het rendement.

Een installatie van 10 panelen (17m²) op het oosten in Allier bij een hellingshoek van 45° levert gemiddeld per jaar 1.705 KWh, wat bij een tarief van € 0.58 per KWh dus neerkomt op € 989.

De kosten

Het is niet interessant om 3 KWc (kilo-Watt crête[3]) of meer te produceren, omdat dan het hoge BTW-tarief om de hoek komt kijken. In het voorbeeld hierboven spreken we over een installatie van 2,25 KWc. De totale kosten hiervoor bedragen ongeveer € 19.000.

Er bestaan zeer interessante financieringen voor dit soort projecten, waarbij je de investering nauwelijks in de portemonnee voelt. In een apart artikel vind je een voorbeeld.

Het tijdschema

In dit voorbeeld gaan we uit van een bestelling in maart 2010.

Het financiële rendement

Je doet een financiële belegging met een minimale rentabiliteit van 9% per jaar.

Natuurlijk hangt alles af van je huidige verbruik en de oppervlakte die je aan zonnecellen wilt (en kunt) spenderen. Laat het dus gedetailleerd voorrekenen door een gespecialiseerd bedrijf.

De installatie

In een apart artikel leggen we uit hoe de panelen worden aangesloten.

Let wel op!

- Vraag om een officiële offerte en neem geen genoegen met een op blanko papier met de hand geschreven belofte - ook wanneer er een stempeltje op staat. Vraag in de offerte om een toezegging voor een minimaal rendement en probeer ook de volgende punten in de offerte ingedekt te krijgen:
- In ons tijdschema zie je dat de panelen worden geplaatst drie maanden voordat EDF langs komt om de afname te regelen. Je hebt dan al betaald en hebt geen (financieel) middel om je leverancier te dwingen achter EDF aan te zitten om het aansluiten te bespoedigen. Iedere dag langer scheelt je inkomsten!
- Er zijn kosten verbonden aan de aansluiting door ERDF. Controleer of deze kosten in het contract zijn opgenomen. Ook betaal je een jaarlijkse huur (ca € 57) voor de (tweede) elektriciteitsmeter die jouw productie registreert.
- De installatie lijkt onderhoudsarm. De panelen zijn zelfreinigend, maar ze hebben niet het eeuwige leven. Controleer goed welke garantie de leverancier geeft, ook wanneer de opbrengst tegenvalt!
- Denk ook aan de levensduur van de ondulateur, de omvormer die mogelijk de zwakste schakel in het geheel is. Welke garantie geeft je leverancier?
- Denk aan bijkomende kosten: EDF kan je elektrische installatie onvoldoende vinden en niet willen aansluiten. Het dak van je huis kan niet sterk of vlak genoeg zijn om de panelen te plaatsen.

Enkele websites

- France-Bio geeft een overzicht van aangesloten bedrijven;

Voetnoten:

[1Électricité Réseau Distribution France

[2Lees in een apart artikel meer over deze subsidieregeling.

[31 Wc is de hoeveelheid geleverde zonne-energie per vierkante meter oppervlakte bij 25°C

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Geothermische energie

  Drie mogelijkheden om geothermische energie toe te passen voor verwarming van een woning.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention