allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenInternet en emailDe Heilige Graal van het thuis-internet is Frans
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

De Heilige Graal van het thuis-internet is Frans

donderdag 7 juli 2016 , door Hanjo

Alleen al in Frankrijk wordt in de meeste van de 22 miljoen huishoudens met toegang tot het internet gebruik gemaakt van een internetbox. Toch bleek deze box bij zijn introductie in 2000 helemaal geen succes, tot de komst van breedband internet.

Het vorige artikel in deze rubriek: Controleer jij wel eens hoe jouw naam in zoekmachines tevoorschijn komt?
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 306
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Met ADSL werd het mogelijk om snel internet, televisie en telefoon te realiseren over de oude koperdraden van France Telecom. Maar niet alles tegelijkertijd!

In 2002 opent de Freebox het bal

Om dit probleem op te lossen besluit een visionair ondernemer genaamd Xaviel Niel, die zijn fortuin maakte in de roze Minitel naar de VS te vliegen om er de heilige graal van breedband internet te vinden. Tevergeefs. Hij keerde uiteindelijk terug naar Frankrijk met de bedoeling het apparaat dan maar zelf uit te vinden.

Dit betekent de geboorte van de Freebox in oktober 2002, de eerste Franse (triple play) box, waarmee op het internet kan worden gesurft, honderd tv-zenders kunnen worden ontvangen en goedkoop kan worden getelefoneerd. Xavier Niel lanceerde het fameuze Free-pakket van € 29,99.

De revolutie van "triple play"

Ondanks een chaotische start als gevolg van technische problemen en een betreurenswaardige klantenservice wint de formule het uiteindelijk. Gezien het succes van de Freebox volgen alle andere exploitanten de trend en bieden zij ook "triple play" aan.

Het betekent het einde van pakketten voor 50 of 70 euro per maand en providers als AOL, Club Internet, Tiscali en Lycos maken geleidelijk plaats voor mobiele en vaste operators die vervolgens triple en zelfs quadruple play (de toevoeging van mobiele telefonie) aanbieden.

Zo komt er de Neufbox (2002), dan is de Orange Livebox (2004), de BBox van Bouygues Telecom (2008) en later die van de kabelmaatschappij Numericable (2012 ).

Net zoals Minitel of de smartcard symboliseert de internetbox een Franse succes dat eraan heeft bijgedragen Frankrijk een van de beste aangesloten landen in de wereld te maken.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 • De Heilige Graal van het thuis-internet is Frans 11 juli 2016 08:39, door rudolph berger

  Helemaal juist van die franse "box", maar dat Frankrijk hiermee een van de best aangesloten landen is, betwijfel ik. Op grote stukken platteland (de campagne) is de aansluiting van internet soms ronduit belabberd door een niet bij de tijd zijnde structuur in de telefooncentrale elders. Zo heb ik 4 maanden gewoon in de Puy de Dome in het gehucht Longvert en had ik Orange nodig met een live box. Het heeft ca 4 weken geduurd voor men het internet aan de praat kreeg en dat was ook nog maar van een zeer lage snelheid.
  In Frankrijk levert men graag glamourous diensten aan de grote steden, maar het platteland komt er soms bekaaid af. Ikzelf heb soms moedeloos overwogen om maar over te stappen op satelliet internet. Uiteindelijk ben ik vertrokken naar een andere streek.

  • De Heilige Graal van het thuis-internet is Frans 11 juli 2016 10:19, door Hanjo

   Omdat driekwart van de Franse bevolking in de grote steden woont en nog eens een groot deel van de rest in grotere dorpen, is de "dekking" relatief hoog. Daarbij wordt niet naar gebieden gekeken. Een lage internetsnelheid kan (soms) een consequentie zijn van de keuze voor het Franse platteland.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

Allesfrans, ook voor:
 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention