allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier, een uitgebreider overzicht
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Allier, een uitgebreider overzicht

dinsdag 16 augustus 2016 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 18 augustus 2016

De Allier (uitgesproken als [a.ˈlje]) is een Frans departement behorend tot de regio Auvergne-Rhône-Alpes. De préfecture, de hoofdstad van het departement, is Moulins.
Het departement komt grotendeels overeen met de oude provincie Bourbonnais.

Het vorige artikel in deze rubriek: Allier, een overzicht
Beoordeling:
Bezoeken: 402
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De naam van het departement komt van de rivier die erdoor stroomt, de Allier. In het occitan dialect heet ze Alèir en in het Latijns Elaver.
Voor de naam van de inwoners van het departement bestaat geen traditionele benaming. Er wordt gesproken van Alliérins, Elavérins, Bourbonnais of gewoon "habitants de l’Allier"[1].

De term Bourbonnais wordt verrreweg het meest gebruikt, zowel door de lokale pers als in de politiek (met name in de conseil général, de departementale raad). Een enquête uit 2001 geeft aan dat 50 % van de inwoners zich Bourbonnais noemt (en 35 % geeft de voorkeur aan habitants de l’Allier).

Historie

De contouren van het departement Allier met in afwijkende kleur de delen die niet aan de provincie Bourbonnais toebehoorden (voor 1790).

De geschiedenis van Allier komt overeen met die van het hertogdom van Bourbon (Bourbonnais), dat bijna het hele grondgebied deelt. Bij de oprichting van het departement Allier in 1790 werden echter meer dan veertig parochies van de voormalige provincie Auvergne (inclusief Cusset en Saint-Pourçain-sur-Sioule) opgenomen in het nieuwe gebied.

Dit departement werd één van de 83 departementen die tijdens de Franse Revolutie op 4 maart 1790, op grond van de wet van 22 december 1789 werd gevormd.

In 1940 vestigde de regering van maarschalk Pétain zich in de stad Vichy, die daardoor de status van de sub-prefectuur verkreeg, ten nadele van Lapalisse.

Het wapen van de Allier is dat van de oude provincie Bourbonnais, het wapen van de derde huis van Bourbon na Robèrt de Clermont, de zesde zoon van Saint Louis, die trouwde met Beatrice de Bourbon en werd erkend als sire de Bourbon in 1283.

Geografie

Zoals gezegd bestaat het departement Allier grotendeels uit de oude provincie Bourbonnais. Het is onderdeel van de in 2016 ontstane regio Auvergne-Rhône-Alpes en wordt begrensd door departementen uit die regio en uit drie andere regio’s. Het departement Creuse (23) in de regio Nouvelle-Aquitaine, Cher (18) in de regio Centre, Nièvre (58) en Saône-et-Loire (71) in de regio Bourgogne-Franche-Comté en tenslotte Loire (42) en Puy-de-Dôme (63) in de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

De belangrijkste steden zijn: Moulins (de préfecture), Montluçon, Vichy, Cusset, Yzeure, Domérat, Bellerive-sur-Allier, Commentry, Gannat, Saint-Pourçain-sur-Sioule, Désertines en Avermes. Avermes en Yzeure leunen aan hoofdstad Moulins.

Het departement bevat drie thermen: Bourbon-l’Archambault, Néris-les-Bains en Vichy. Een bijzonderheid van Néris-les-Bains is dat het de enige gemeente in het departement is met meer dan 10 % tweede woningen: 504 van de 1.800[2].

Landschappen

Het grootste gedeelte van het westen van het departement (met inbegrip van het beroemde Forêt Tronçais) wordt ingevuld door het Bocage Bourbonnais. Het (noord-)oosten heet Sologne Bourbonnaise, in de buurt van Vichy ligt Montagne Bourbonnaise dat het dak van het departement vormt met de Montoncel (een piek van 1.287 meter) en tenslotte ligt in het zuiden van het departement Limagne Bourbonnaise, dat zich uitstrekt van Varennes naar Gannat.

Bocage Bourbonnais

In het noorden beslaat het Bocage Bourbonnais ruim een derde van het departement Allier. De maximale hoogte is er ongeveer 500 meter. Het gebied is vooral opmerkelijk vanwege zijn rijke bossen, waaronder de beroemde Forêt Tronçais, maar ook de bossen van Moladier, Bagnolet, Civrais, Soulongis, Grosbois, Dreuille, Lespinasse en Suave. Over bijna het gehele zuidelijke deel strekt zich de Combraille uit die ook wel Haut Bourbonnais wordt genoemd. Het overschrijdt de departementale grenzen naar Creuse en Puy-de-Dôme. In dit gebied stijgt het departement tot 778 meter bij Bosse. Het wordt doorkruist door diverse rivieren (Sioule, Bouble en Cher) die er de mooiste kloven van het departement Allier hebben uitgegraven.

Sologne Bourbonnaise

In het oosten ligt grenzend aan Val d’Allier tot aan de grenzen met Nièvre en Saône-et-Loire de Sologne Bourbonnaise, een mooie balans tussen grasland, akkers, bossen en vijvers. het landschap bied een compromis tussen landbouw en half-wilde gebieden die samen een zeer gunstige omgeving vormen voor flora en fauna.

Montagne Bourbonnaise

In de zuiden vinden we Montagne Bourbonnaise, wat begint bij Puy Saint-Ambroise (442 meter), in de buurt van St. Leon en dan verder gaat in het massief van Assisi en Bois Noirs tot aan de rand van de departementen Puy-de-Dôme en Loire met Puy de Montoncel, met 1287 meter het hoogste punt van de Allier.

Limagne Bourbonnaise

Vaak gegroepeerd onder de naam Val d’Allier strekken de Limagne en Forterre zich uit aan beide zijden van de rivier de Allier, tussen Vichy en St. Pourçain sur Sioule met als essentiële kwaliteit de vruchtbaarheid van de bodem.

Klimaat

De Allier vormt echt een grensgebied tussen noord en zuid. Onder invloed van de Atlantische Oceaan heeft het een mild en vochtig klimaat, gedomineerd door westenwinden en iets minder door winden uit de rest van de Auvergne.

De diversiteit van de Bourbonnais gebieden zorgt voor een verscheidenheid aan weersomstandigheden. De meeste neerslag wordt genoteerd in juni en oktober, de minste in januari-februari, met een gemiddelde van 694 millimeter in Montluçon (op 207 meter hoogte), 763 mm in Moulins (245 m), 778 mm in Vichy (251 m); 791 mm Lapalisse (285 m) en bijna 1.200 mm in Assisi (1050 m).

Zoals gezegd zijn de Atlantische winden dominant, komend vanuit het westen, noordwesten of zuidwesten. De invloed van reliëf, met name in de valleien van de Cher en de Allier, vormt ook in zuidelijke en noordelijke winden. Het gemiddeld aantal zonne-uren, geregistreerd in het weerstation Vichy-Charmeil over de periode 1971/2000, is 1880 uur per jaar.

Bevolking

De bevolking van het departement Allier ligt rond de 357.000 inwoners, wat neer komt op een gemiddelde dichtheid van 50 inwoners per km². Veel gebieden hebben een bevolkingsdichtheid van minder dan 20 per km².

Sinds de vroege jaren 1980 heeft Allier te kampen gehad met veel demografische handicaps: een toenemende vergrijzing wat een tekort gaf in de natuurlijke balans. Ook was het migratiesaldo negatief.

Het vruchtbaarheidscijfer ligt iets lager dan het nationale gemiddelde, maar is toch voldoende om de bevolking te vernieuwen. Een tekort aan banen stimuleerde een vlucht van het platteland van jongeren naar gebieden met meer werkgelegenheid, wat het negatieve migratiesaldo verklaart.

Allier heeft drie belangrijke bevolkingscentra: de stedelijke gebieden van Vichy, Moulins en Montluçon, in volgorde van grootte. De rest van het departement bevat een aantal kleine steden en dorpen vooral verspreid langs rivieren. De kleine dorpen liggen ver van elkaar en dat binnen een dunbevolkt departement.
Tot het einde van de negentiende eeuw groeide de bevolking vergroot door stadsontwikkeling (industrie in Montluçon en Moulins, hydrotherapie in Vichy) wat de leegloop van het platteland compenseerde. In die tijd had het departement meer dan 420.000 inwoners. Na de Eerste Wereldoorlog stabiliseerde de bevolking en steeg een beetje in de jaren 1960. Maar als gevolg van de aanhoudende ontvolking van het platteland en het verdwijnen van de oudere industrieën nam de bevolking af van 386.533 in 1968 naar 343.309 in 2006.

De 15 grootste gemeentes van Allier
  Gemeente Aantal inwoners[3]
1 Montluçon 38.166
2 Vichy 24.992
3 Moulins 19.094
4 Cusset 13.525
5 Yzeure 12.990
6 Domérat 9.027
7 Bellerive-sur-Allier 8.530
8 Commentry 6.580
9 Gannat 5.806
10 Saint-Pourçain-sur-Sioule 4.944
11 Désertines 4.290
12 Avermes 3.794
13 Saint-Germain-des-Fossés 3.697
14 Varennes-sur-Allier 3.574
15 Dompierre-sur-Besbre 3.128

Economie

De economie van het departement Allier ligt verankerd in de traditionele landbouw (met inbegrip van veeteelt en bosbouw). De landbouw vertegenwoordigt nog steeds een groot deel van de arbeidsmarkt, meer dan op nationaal niveau en vertegenwoordigt 7-8% van het bruto departementaal product. Ook het toerisme en hydrotherapie dragen bij aan de werkgelegenheid.

De industrie is zeer aanwezig, vooral met de metallurgie, machinebouw, elektrische apparatuur en de productie van voedsel, maar ook met rubber en kunststof, samen goed voor de helft van de industriële werkgelegenheid in het departement. De belangrijkste overige sectoren zijn de automobiel, bewapening, bouw, textiel, meubels, chemie en gezondheid. Er zijn meer kleine en middelgrote ondernemingen dan op nationaal niveau (slechts twintig bedrijven tellen meer dan 250 werknemers).

De dienstensector scoort ver onder het landelijke gemiddelde, in tegenstelling tot de meeste overige diensten (medisch, medisch-sociaal en maatschappelijk, met name instellingen in het publieke domein).

Toerisme

Toerisme is belangrijk voor de Allier dankzij haar natuurlijke en historische attracties en cultureel erfgoed.

De Allier is een gebied van rivieren, landbouwgrond en kleine bergen. Er is veel mogelijkheid tot outdoor-activiteiten: wandelen, fietsen en mountainbiken, vissen, zwemmen, roeien en watersport.

Hydrotherapie is een van de belangrijkste toeristische sectoren. er bestaat een samenwerking tussen het internationale station van Vichy en die van onder andere Bourbon-l’Archambault en Néris-les-Bains.

Op het grondgebied zijn ook tal van kastelen te vinden (meer dan 500), Romeinse kerken en statige landhuizen.

De Bourbonnais keuken weerspiegelt de geschiedenis van de provincie en de huidige kwaliteit van de producten: aardappeltaart, Charolais rundvlees, worst, wijnen van Saint-Pourçain (AOC), Charroux mosterd, de pastilles van Vichy, enzovoort.

Onder de te bezoeken bezienswaardigheden zijn onder andere:

Monumenten: Kasteel van La Palice en zijn beroemde Renaissance plafonds, kasteel van Bourbon-l’Archambault, de "bakermat van de Bourbons," het Grand Casino van Vichy, de Jacquemart en Belfort in Moulins en het kasteel Chareil-Cintrat, de historische route van de kastelen van de Auvergne.

Kerken en abdijen: De catherdraal van Moulins met het drieluik van de Maagd in heerlijkheid, de kerken in Souvigny, de kerk van St.-Menoux, de kerk van Saint-Désiré, de Heilig Kruiskerk in Saint-Pourçain-sur-Sioule, de St. Vincent abdij in Chantelle.

Musea: Het nationale centrum van het podium kostuum, het Museum van de Visitatie en Levenswetenschappen, het Anne de Beaujeu museum, het museum van jeugdprenten (MIJ), Maison Mantin, alle in Moulins. Het Augustin Bernard museum in Bourbon l’Archambault, het museum van populaire muziek (Mupop) in Montluçon, het museum van de Kunsten van Afrika en Azië in Vichy, het museum voor wijnbouw in Saint-Pourçain sur-Sioule en het museum van Souvigny.

Mooie dorpen: Charroux, Hérisson, Souvigny en Verneuil-en-Bourbonnais.

Parken en tuinen: Arboretum van Balaine, het Parc des Sources in Vichy, de tuinenroute van het Massif Central.

Activiteiten: Le PAL, amusements- en dierenpark in Dompierre-sur-Besbre; Paleopolis in Gannat, skiën in Montagne Bourbonnaise in Loge des Gardes en Mayet-de-Montagne, de kloven van Chouvigny, het Allier meer in Vichy.

Drie opvallende steden: Moulins, stad van kunst en historie, voor zijn historische erfgoed van de vijftiende eeuw; Montluçon, stad van kunst en historie, middeleeuws centrum en gedomineerd door zijn kasteel, en Vichy, belangrijke stad voor water en musea.

Voetnoten:

[1Inwoners van de Allier

[2telling van 1999

[3in 2011

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Huidige bezoekers: 82

Trefwoorden
📌Allier 📌Auvergne
 
Dit artikel staat in rubriek:
Verder in deze rubriek:

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention