allesfrans.com
 
BeginpaginaBelastingenFranse belastingenBelastingaangifteJe Franse online belastingaangifte corrigeren
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Je Franse online belastingaangifte corrigeren

vrijdag 5 augustus 2016 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 16 april 2020

Wanneer je hebt vergeten je verhuizing aan te geven of denkt er nu pas aan dat je in 2015 ook nog andere rente-inkomsten had, kun je dat alsnog corrigeren. Bij een online aangifte is het van 2 augustus tot en met 25 november 2016 mogelijk de ingevoerde informatie aan te passen.

Het vorige artikel in deze rubriek: Duidelijkere regels rond aftrekbare giften
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 259
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Ga naar de website van de Franse belastingdienst op impots.gouv.fr en volg de stapsgewijze instructie die we hieronder omschrijven.

De Franse belastingdienst heeft inzicht in alle opgeslagen wijzigingen die je op de site doet. Maak je aangifte niet "verdacht" door met verschillende bedragen te gaan "spelen".

Meld je aan en ga naar je persoonlijke ruimte

Mogelijk heb je je identificatiegegevens voor deze website op de computer opgeslagen. Zo niet dan meld je je aan op dewebsite. Klik in de rechterbovenhoek van het scherm op "Mon Espace" en klik vervolgens op "Particulier". Nu kun je jouw fiscaal nummer en wachtwoord invullen.

Toegang tot je belastingaangifte

Je bent nu aangemeld en komt op de pagina "Mes services", waar je in de rubriek "Déclarer" klikt op "Corriger ma déclaration en ligne 2016". Er opent een nieuw venster waarin je de gebruiksvoorwaarden kunt lezen.

In het geval dat je een huwelijk of samenlevingsovereenkomst (PACS) wilt aangeven, moet je van een aangifte op papier gebruik maken!

Klik op "Commencer". Er verschijnt een pagina met 5 stappen.

 

De gegevens die je verandert worden automatisch opgeslagen zodra je naar een volgende pagina gaat. Je kunt de informatie zo vaak als je wilt veranderen tot de sluitingsdatum van de télécorrection. Ook nadat je de aangifte hebt ondertekend!
Als iets niet duidelijk is kun je extra hulpinformatie vinden via de knop ’Aide’ die gedurende de gehele procedure in de rechterbovenhoek van het scherm zichtbaar is.
Stap 1

Wanneer je alle gegevens hebt bekeken, klik je op "Suivant".

Stap 2

Je burgerlijke staat (naam, adres, ...) verschijnt op het scherm. Let op, als je in de tussentijd bent verhuisd, kun je hier niet je adresgegevens aanpassen. Ga naar "Signaler mon changement d’adresse" op de pagina met "Mes services".

Klik nogmaals op "Suivant". Als je niet over een tv beschikt, vink je het vakje ORA aan. Nu verschijnt je gezinssituatie: staat hier een onjuistheid, pas deze dan aan. Daarna ga je naar stap 3 door op "Suivant" te klikken.

 

Stap 3

Onder "Revenus" en "Charges" staan inkomsten en lasten. Controleer de verschillende vakjes afhankelijk van jouw situatie. Wanneer je bijvoorbeeld in loondienst bent, staan de gegevens in het eerste vak "Traitement, Salaire, Prime pour l’emploi". Als je bent gepensioneerd of een RSA-uitkering hebt, het tweede vak, enz.
Denk eraan dat wanneer je een woning verhuurt, je deze inkomsten moet aangegeven bij "Revenus fonciers"[1].

De "Charges" hebben betrekking op belastingkortingen en heffingskortingen waar je mogelijk recht op hebt. Denk aan het vakje "Annexes"[2] onderaan het scherm. Hier vind je aanvullende formulieren voor specifieke situaties.

Het kader "Transition énergétique de l’habitation principale"[3] betreft alleen het belastingvoordeel voor energiebesparende maatregelen (CITE, de voormalige ICDO) die in 2015 werden uitgevoerd.
 
Wanneer je op "Suivant" klikt, verschijnt de pagina "Déclaration principale". Controleer de ingevulde inkomsten en pas ze indien nodig aan. Als je kiest voor het declareren van werkelijke kosten of er een fout wilt corrigeren, ga naar "Option frais réels". Je kunt er in dit stadium ook voor kiezen om bijvoorbeeld een ontslagvergoeding voor je pensioen of vroegpensioen over 4 jaar te spreiden. Om dit te doen, klik je op "Cliquez ici" voor de zinsnede "Vous souhaitez étaler sur 4 ans l’imposition de votre prime...". Ben je meer dan een jaar werkzoekend, vink dan het vakje 1AI aan.

Vergeet ten slotte niet dat de premie voor de werkgelegenheid ("prime d’emploi") niet meer bestaat, maar is vervangen door de la prime d’activité die wordt uitgekeerd door het kinderbijslagfonds, de CAF.

Stap 4

Het zware werk is klaar! Een samenvatting van jouw verklaring met de wijzigingen verschijnt op het scherm met een geschatte berekening van de nieuwe belasting. Vervolgens kun je de aangifte digitaal ondertekenen. Binnen drie weken ontvang je een gewijzigde belastingaanslag.

Heb je je belastingen al betaald en is het nieuwe bedrag lager, dan zal het saldo worden terugbetaald door de fiscus.
 

Stap 5

Jouw taak is voltooid en het is nu aan de fiscus. Je zult een ontvangstbewijs krijgen waarin wordt vermeld dat de belastingdienst je nieuwe aangifte heeft ontvangen.

En als je een aangifte op papier deed?

Heb je niet online aangifte gedaan, dan kun je ook geen gebruik maken van de télécorrection. Maakte je een fout in je papieren aangifte, dan moet je een papieren formulier gebruiken, waarbij je op het voorblad vermeldt dat het een gewijzigde vervangende aangifte betreft: "Déclaration rectificative, annule et remplace". Je zult heel je aangifte opnieuw moeten invullen, want op het standaard formulier dat je moet gebruiken is niets vooraf ingevuld. Je hebt tot de aanslagen in september worden verstuurd de tijd om op papier een correctie in te sturen.

Voetnoten:

[1inkomen uit vermogen

[2Bijlagen

[3Energietransitie van het hoofdverblijf

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Verzekeringen

  Waar wijkt een Franse verzekering af van de Nederlandse...

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention