allesfrans.com
 
BeginpaginaDienstenTelefonieLet op naar wie je belt!
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Let op naar wie je belt!

zondag 7 augustus 2016 , door Hanjo

Je hebt een consumentenvraag en waar kun je in Frankrijk beter terecht dan bij 60 Million de consumateurs. Je zoekt het telefoonnummer op via Google. Als je niet heel goed oplet, kan je gesprek heel kostbaar worden...

Het vorige artikel in deze rubriek: Laat je niet misleiden door bloctel.me
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 699
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Elke dag lopen tientallen mensen in de val van de organisaties die jou via de zoekmachines misleidende informatie verstrekken. Als je niet goed uitkijkt kan een telefoongesprek van 10 minuten je ongeveer € 33 gaan kosten.

Op zoek naar een telefoonnummer typ je de naam van de organisatie in op een zoekmachine, zoals die van Google. Heel praktisch en dat is ook de bedoeling! Maar onbewust kun je de coördinaten kiezen van een tussenpersoon die jouw gesprek doorschakelt en daar € 2,99 voor rekent voor de service en € 2,99 per minuut.

Het overkomt vele mensen in Frankrijk die de consumentenorganisatie 60 Million de consumateurs willen bereiken, de organisatie die zelf dit soort praktijken aan de kaak stelt.

Hoe gaat het fout...

Door "numéro 60 Million de consumateurs" of iets dergelijks in de zoekmachine van Google in te typen, vind je bovenaan de lijst met zoekresultaten (op de derde en zesde plaats) het volgende: "60 millions de consommateurs / Contacter par Téléphone" en "60 millions de consommateurs / Téléphone Service Client".

Het zijn resultaten uit twee "telefoonboeken" (van Contacter-par-telephone en Telephone-service-client), die, wanneer je erop klikt, het logo van de vereniging en een beschrijving van de diensten en links (die niet meer werken) naar de website van 60 Million de consumateurs.

Verwarring: telefoonboeken die dat niet zijn

Eenmaal op de pagina gewijd aan de dienstverlening heb je misschien de neiging het aangegeven nummer te bellen, ondanks dat je weet dat een nummer beginnend met 118 een nummer met toeslag is. Deed je de zoekopdracht op je smartphone dan is het al voldoende om op het nummer te klikken om de oproep te plaatsen.

Inderdaad staan de kosten van de dienst en van het gesprek correct gespecificeerd in het daarvoor verplichte paarse kader. Ook wordt in kleine letters vermeld dat dit een "encart promotionnel de marques", een onafhankelijke merkpromotie, is. Maar die beschrijving zou ook kunnen slaan op de consumentenorganisatie. Ook staan de twee tiencijferige telefoonnummers beginnend met 01 (dus zonder toeslag) vermeld, maar je moet er wel naar zoeken om ze te vinden.

Ook wanneer je wordt doorgeschakeld, blijft de teller lopen

Eenmaal online met de telefonische inlichtingendienst wordt je probleemloos doorverbonden en wanneer je niet op de toets "1" drukte, toen je dat werd voorgesteld, lijkt alles normaal.

Behalve dat ook na het doorschakelen naar de consumentenorganisatie het gesprek met de extra toeslag blijft doorlopen (het principe van telefonische informatie). De kosten kunnen dan bij een gesprek van tien minuten oplopen tot ongeveer € 33 ... een onaangename verrassing op je telefoonrekening.

Om in contact te komen met de vereniging adviseert zij om gewoon een e-mail te sturen naar redacweb@inc60.fr. Zo loop je geen risico op extra kosten!

 

Lees ook:
 • Telefoonnummers met toeslag
  In rubriek > Diensten > Telefonie

  De prijsstelling van de speciale telefoonnummers is vanaf 1 oktober 2015 vereenvoudigd. Dat betekent niet dat deze gesprekken met een toeslag gratis worden.

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Lijst van gratis Franse alarmnummers

  De telefoonnummers van instanties die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van het leven, politie-interventies, brandweer en sociale nood zijn in noodgevallen gratis.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

Allesfrans, ook voor:
 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention