allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesEx-regio AuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier ToeristischAlgemeenInformatie per gebiedsdeelLimagne & Val de Sioule

Limagne & Val de Sioule

zaterdag 20 augustus 2016 , door Hanjo

De Limagne is een gebied dat zich uitstrekt tot buiten de grenzen van het departement Allier. Het wordt doorkruist door twee rivieren waarvan de Sioule de belangrijkste is.

Het vorige artikel in deze rubriek: Vichy en het dal van de Allier
Beoordeling:
Bezoeken: 108
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Deelkaart Limagne & Val de Sioule
Deelkaart Limagne & Val de Sioule
(Klik om te bekijken)

Dit gebied wordt aan de noordzijde begrensd door het samenstromen van de rivier de Sioule in de Allier. Aan de zuidzijde overschrijdt de Limagne de departementsgrens met Puy-de-Dôme.

(Klik om te bekijken)

 • Rivier: Sioule
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Ex-regio Auvergne > Departement Allier (03), Bourbonnais > Geografie

  De Sioule is een riviertje in Auverge.

 • Streek: Pays de Sioule
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Ex-regio Auvergne > Departement Allier (03), Bourbonnais > Geografie

  Pays de Sioule is gelegen in het zuiden van het departement Allier en is opgebouwd uit een toeristische, grote vallei, met een uitgebreide wijngaard.

Verneuil-en-Bourbonnais is in de Middeleeuwen één van de zeventien burggraafschappen van Bourbonnais. Het is omgeven door wallen en was één van de belangrijkste steden van het hertogdom van Bourbon. Hertog Lodewijk II van Bourbon bouwde er een kasteel. Maar toen de stad in 1465 werd ingenomen door Lodewijk XI, werden de muren en het kasteel ontmanteld.

Saint-Pourçin-sur-Sioule is vooral bekend om zijn wijnen. Maar het levendige, toeristische stadje heeft nog meer te bieden, zoals een indrukwekkende kerk en een wijnbouwmuseum.

 • Auvergne, ook voor wijnen
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Ex-regio Auvergne

  De regio Auvergne telt enkele wijngebieden, waarvan Saint-Pourçain uit de Allier waarschijnlijk de bekendste is. Maar uit de streek rond Clermont-Ferrand komen ook enkele wijnen.

Het gebied rondom de stad, Pays de Saint-Pourçin, telt diverse kastelen en landhuizen, waaronder het kasteel van Chareil-Cintrat

In de plaats Chantelle langs het riviertje de Bouble is een Benedictijns klooster te vinden. Het ligt op een rotsachtige uitloper van een heuvel.

Bij de plaatsnaam Charroux denken Fransen aan mosterd. Het schitterend gelegen dorpje heeft een oud centrum dat wordt bewoond door diverse kunstenaars, waaronder schilders. Haar brocante trekt jaarlijks duizenden bezoekers uit de wijde omgeving. Het dorpje komt voor in de lijst van mooiste plaatsen van Frankrijk.

 • Plaats: Charroux
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Ex-regio Auvergne > Departement Allier (03), Bourbonnais > Geografie

  Het dorp ligt in de vallei van de Sioule aan het begin van het Centraal Massief en toont prachtige voorbeelden van de middeleeuwse civiele bouwkunst.

 • Les plus beaux villages de France
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Toerisme > Toeristische labels

  Dit is de lijst van de 155 mooiste plaatsjes in Frankrijk.

Jenzat was in de 19e en een deel van de 20e eeuw de belangrijkste productieplaats van de vielle à roue, de draailier, een soort gemechaniseerde viool.
Het plaatsje heeft een park met kasteel van de oude baronie van Jenzat en de Saint-Martin kerk is het bezichtigen waard.
De pastorie uit de 2e helft van de vijftiende eeuw is een monumentaal pand.
Het museum Maison du luthier werd opgericht in 1986 en is gewijd aan de geschiedenis en de productie van de draailier. Het is gevestigd in het huis van een van de meest bekende lierbouwers van Jenzat, Antoine Jacques Pajot (1845-1920).

Ébruil ligt aan de Sioule op de grens van het departement en is bekend om zijn Saint-Léger kerk met fresco’s en relikwiekast.

Chouvigny ligt eveneens aan de Sioule en op de grens van het departement. De Sioule heeft er indrukwekkende gorges in het landschap gemaakt. Een kasteel maakt het plaatje compleet.

Route

 • Route Bocage en Montagne Bourbonnaise
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Ex-regio Auvergne > Departement Allier (03), Bourbonnais > Allier Toeristisch > Routes

  Van Moulins gaat de route via Bourbon l’Archambault en Souvigny naar St. Pourçain. Dan naar Charroux, Vichy en terug naar Moulins via de Sologne Bourbonnais.

Een aanrader is ook de route door het dal van de Sioule. Je komt zo bij een door Gustaf Eiffel geconstrueerde spoorbrug bij Rouzat.

 • Viaduct van Rouzat
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Ex-regio Auvergne > Departement Allier (03), Bourbonnais > Allier Toeristisch > Bezienswaardigheden > Bouwwerken

  Het viaduct van Rouzat is een vroeg werk van Gustave Eiffel.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention |