allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesEx-regio AuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier ToeristischAlgemeenInformatie per gebiedsdeelVal du Cher & Combraille Bourbonnaise

Val du Cher & Combraille Bourbonnaise

zondag 21 augustus 2016 , door Hanjo

Dwars door dit gebied in het zuidwesten van het departement Allier stroomt de Cher, die de Combraille Auvergnate van zuid naar noord doorkruist. In het departement heet het gebied de Combraille Bourbonnaise.

Het vorige artikel in deze rubriek: Limagne & Val de Sioule
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 101
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Deelkaart Val du Cher & Combraille Bourbonnaise
Deelkaart Val du Cher & Combraille Bourbonnaise
(Klik om te bekijken)

Aan de zuidzijde overschrijdt de Combraille de departementsgrens met Puy-de-Dôme. Het gehele gebied wordt de Combraille Auvergnate genoemd, dat binnen het departement is de Combraille Bourbonnaise.

Montluçon

Deze belangrijkste plaats in het gebied wordt ook wel de economische hoofdstad van het departement Allier genoemd. Het is de samenvoeging van twee stadsdelen, aan beide zijden van de Cher. Aan de linker oever ligt Ville Gozet, waar de Dunlop-fabrieken en wat chemische industrie is gevestigd.
Op de rechter oever vinden we het historische stadscentrum met vakwerkhuizen, rond het oude kasteel van de hertogen van Bourbon, met twee opmerkelijke kerken: Saint-Pierre en de gotische Notre Dame.

Op de achtergrond het kasteel van de Hertogen van Bourbon

 • Plaats: Montluçon
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Ex-regio Auvergne > Departement Allier (03), Bourbonnais > Geografie

  De grootste plaats en de economische hoofdstad van het departement Allier.

Opvallend is Mupop, het museum van de populaire muziek.

 • Mupop
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Ex-regio Auvergne > Departement Allier (03), Bourbonnais > Allier Toeristisch > Attracties

  "Mupop" is de naam voor het museum van de populaire muziek dat op 21 juni 2013 in Montluçon zijn deuren opent.

Verder...

Zeven kilometer ten zuidoosten van Montluçon ligt Néris-les-Bains. De plaatsnaam verraadt al dat het een therm is.

 • Kuuroorden in Frankrijk
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Algemeen

  Met 1200 erkende thermale bronnen heeft Frankrijk een uitzonderlijk natuurlijk erfgoed. Vooral in de twintigste eeuw waren deze spa’s een rage.

Ten noordwesten van Montluçon ligt Domérat waar je zeker de 11e eeuwse crypte in de Romeinse kerk Notre Dame moet bezichtigen.

Wat verder in noordwestelijke richting komen we in Huriel waar de donjon van de Toque en opnieuw een Notre Dame kerk zijn te bewonderen.

Wanneer je in noordelijke richting verder gaat, kom je in Chapelaude met zijn rode zandstenen Saint-Désiré kerk. Bekijk er de timpaan ([boogtrommel|in de antieke bouwkunst het driehoekige gevelveld tussen de kroonlijst en de schuin oplopende daklijsten van een gebouw) boven de toegangsdeur met een opmerkelijk motief.

In noordoostelijke richting komen we in Audes waar het museum van het Canal du Berry de moeite waard is.

In de noordelijke punt van dit gebied ligt Vallon-en-Sully. De Saint-Blaise kerk en het musée des Maquettes animées, een museum van bewegende minituurtafereeltjes, staan in de folder van het plaatselijke toeristenbureau.

Wanneer we langs de Cher naar het zuiden reizen, komen we in Estivarelles waar de 12e eeuwse lanterne des morts de trekpleister is. De lokale bevolking noemt hem de "lampier".

Meer naar het zuidoosten ligt langs de snelweg A71 het plaatsje Malicorne. Het heeft een imposante kerk, de Saint-Préjet die voor een kwart uit de 12e eeuw stamt. Het meest recente deel is 19e eeuws. Haar gevel is een historisch monument, evenals de kerk en de klokkentoren.
Een andere bijzonderheid zijn de tuinen met boomgaarden en rozentuinen. Ook noemenswaardig is de onlangs gerestaureerde Fontaine de la Bassié.

Aan de zuidzijde van Échassières vinden we het kasteel van Beauvoir uit de vijftiende eeuw, een monumentaal pand sinds 1929.
Échassières ligt op een massief van graniet en in de omgeving zijn ook diverse open steengroeves. Men vindt er zeldzame ertsen als beryllium, lithium, tantaal, niobium en tin.

In 1868 werd het viaduct over de Bouble gebouwd, een spoorwegviaduct naar de gemeente Louroux-de-Bouble op de lijn van Commentry naar Gannat, sinds 2009 een monumentaal object.

Viaduc de la Bouble
Viaduc de la Bouble
(Klik om te bekijken)

Iets verder in La Bosse ligt het Maison de la géologie kun je diverse mineralen bewonderen, waaronder wolfraamkristallen, een mineraal met tungsten en het graniet van Beauvoir wat gebruikt wordt voor de fabricage van keramiek.

Ga ook nog even naar het 2.000 hectare grote Fôret des Colettes dat ooit eigendom was van de hertogen van Bourbon en grensde aan hun kasteel van Chantelle.

Routes

 • Fietsroutes in de Allier
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Ex-regio Auvergne > Departement Allier (03), Bourbonnais > Allier Toeristisch > Routes

  Het departement investeert meer dan 5 miljoen euro om een echt fietsdepartement te worden.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Bocage Bourbonnais

  Het noordwesten van het departement Allier wordt gekenmerkt door vele kleine, met hagen omgeven velden, de bocages.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention |