allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier ToeristischAlgemeenInformatie per gebiedsdeelPays de Tronçais
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Pays de Tronçais

zondag 21 augustus 2016 , door Hanjo

In dit gebied in het noordoosten van de Allier vormt de rivier de Cher een groot deel van de grens met het gelijknamige departement. Aan de andere zijde wordt het begrensd door het Bocage Bourbonnaise.

Het vorige artikel in deze rubriek: Bocage Bourbonnais
Beoordeling:
Bezoeken: 126
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Deelkaart Pays de Tronçais
Deelkaart Pays de Tronçais
(Klik om te bekijken)

Pays de Tronçais

Een groot deel van Pays de Tronçais wordt bedekt door bossen, bij elkaar zo’n 10.000 hectare. Ze worden wel beschouwd als mooiste van Europa en bestaan hoofdzakelijk uit eiken, waarvan sommige meerdere honderden jaren oud zijn. Ze lijken maar te willen blijven groeien.

Het gebied wordt soms tot het Bocage Bourbonnaise gerekend.

 • Streek: Bocage Bourbonnais
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Auvergne > Departement Allier (03), Bourbonnais > Geografie

  Bocage Bourbonnais ligt in het noordwesten van het departement Allier, ten westen van Sologne Bourbonnais. Het bestaat hoofdzakelijk uit een groot, indrukwekkend eikenbos.

Het belangrijkste en beroemdste bos in het gebied is het Fôret Tronçais, of volledig "Fôret domaniale de Tronçais". Het werd oorspronkelijk aangelegd door Colbert, minister van Lodewijk XIV, om in de toekomst te voorzien in eikenhout voor de bouw van marineschepen. Het kost een eik ruim 200 jaar om "volwassen" te worden.
Sommige bomen in het bos zijn geklasseerd als historisch monument, onder andere in het gedeelte Futaie Colbert, een bos met hoge bomen, genoemd naar Colbert. Enkele meertjes maken het gebied zeer aantrekkelijk.

 • Natura 2000 in Allier (4)
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Auvergne > Departement Allier (03), Bourbonnais > Flora en fauna

  Frankrijk telt in totaal 1.752 Natura 2000-gebieden, waarvan 113 in de regio Auvergne en 23 in het departement Allier. Het Forêt de Tronçais is een beroemd eikenbos.

Interessante plaatsen

Aan de noordoostgrens van het gebied ligt Ainay-le-Château. Het is gelegen aan de oever van de Sologne en heeft een interessante dorpskern (bourg) en kerk.

Ainay le Chateau
Ainay le Chateau

Braize is bekend om haar bosbouw, maar ook om ezels, die de mooiste van Bourbonnais zouden zijn. Elke laatste zondag van augustus nemen zo’n 300 ezels deel aan een feest ter ere van de dieren. Er zijn die dag diverse activiteiten.

Een Amsterdamse ex-agent is in Braize een opvang voor ezels begonnen.

Braize
Braize

In Urçay ligt la maison de la Dentelle, een gratis toegankelijk museum over kant en kantklossers.

Couleuvre ligt op een heuvel langs het riviertje de Gaise. Het is zeer bekend bij toeristen door haar vele activiteiten en het huisvest een porceleinmuseum.
De productie is inmiddels verhuisd naar het nabijgelegen Lurcy-Lévis.

Cérilly is een centrum voor handel en industrie die gekoppeld is aan de bosbouw van het nabijgelegen Fôret Tronçais. Het heeft een mooie Romaanse kerk met een achthoekige klokkentoren. In de kerk vind je een bijzondere beeldenpartij die een mise au tombeau, het in een tombe leggen, weergeeft.

Ben je in de buurt van Châteloy, dan moet je zeker het Saint Pierre kerkje gaan bekijken. Deze 12e eeuwse kerk, gebouwd op een klif met uitzicht op de rivier de Aumance, is voorzien van grote steunberen. De kapitelen zijn versierd met loof, vogels en schalen. De muurschilderingen van de apsis dateren uit de dertiende eeuw. In de zomer worden er tijdens het muziekfestival concerten gegeven.

Hérisson betekent egel. De Aumance loopt dwars door het plaatsje wat het een bijzondere charme geeft. De gerestaureerde ruïnes van het middeleeuwse kasteel domineren het dorp.

In Venas vind je het huis "Couleur des temps" van de schilder Chop. Je kunt een rondleiding krijgen in dit "schilderijhuis" in de kleuren van de vier seizoenen. Het huis heeft binnen en buiten grote muurschilderingen en eigentijds meubilair.

Routes

 • Wandelroutes in Allier
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Auvergne > Departement Allier (03), Bourbonnais > Allier Toeristisch > Routes

  Houd je van wandelen, dan kom je naar de Allier. Dit boek kan je van dienst zijn bij je ontdekkingstochten.

 • Route Bocage en Montagne Bourbonnaise
  Een artikel in onze rubriek > Frankrijk, het land > Regio Auvergne-Rhône-Alpes > Auvergne > Departement Allier (03), Bourbonnais > Allier Toeristisch > Routes

  Van Moulins gaat de route via Bourbon l’Archambault en Souvigny naar St. Pourçain. Dan naar Charroux, Vichy en terug naar Moulins via de Sologne Bourbonnais.

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2020 | SPIP | Plan | Mention