allesfrans.com

 • 12 Parijse metrostations tijdelijk hernoemd

  Ter gelegenheid van de 60e verjaardag van Asterix en Obelix zijn enkele stations hernoemd.

 • Quiz: Enkele lastige woorden beginnend met "habi-"

  Habile, habiller, habit, habitant(e), habiter, habitude, habituel(le), habituer.... Het zijn allemaal woorden die op elkaar lijken.

 • Boek: La Constitution de 1958 à nos jours

  Ben je geïnteresseerd in (de ontwikkeling van) de Franse grondwet, dan kan dit boek interessant voor je zijn.

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

  
BeginpaginaBelastingenFranse belastingenOverige belastingenOmroepbijdrage, hoe zit dat nou?

Omroepbijdrage, hoe zit dat nou?

zaterdag 3 september 2016 , door Hanjo

Bewerkt op maandag 20 november 2017

Regelmatig krijgen wij vragen over de "contribution à l’audiovisuel public (CAP)", wat in Frankrijk in de volksmond nog steeds de "redevance télévision" genoemd wordt, kijkgeld. Heeft deze heffing betrekking heeft alle bezitters van een internetbox, TV of computer? We leggen het principe van deze belasting nogmaals uit...

Het vorige artikel in deze rubriek: Omroepbijdrage
Beoordeling:
Bezoeken: 697
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De betaling van de bijdrage aan de publieke omroep gebeurt op hetzelfde tijdstip als die van de woonbelasting, de taxe d’habitation die gebruikelijk uiterlijk half november betaald wordt en is gebaseerd op de situatie op 1 januari van het jaar.

Wanneer je in de maand september de aanslag voor de taxe d’habitation binnen krijgt, is het nog niet te laat om bezwaar tegen de CAP bij de fisc in te dienen. Maar dan moet je natuurlijk wel weten of je voor ontheffing in aanmerking komt.

Televisies zijn belastbaar, maar die niet alleen

Om 100% zeker te zijn moeten we je verwijzen naar het officiële bulletin van de Franse belastingdienst, het Bulletin officiel des finances publiques (BOFiP-Impôts). De meest recente notitie over dit onderwerp werd gepubliceerd op 26 februari 2014 en bepaalt dat de betrokken apparaten televisies zijn, maar ook « les matériels ou dispositifs associant plusieurs matériels connectés entre eux ou sans fil et permettant la réception de signaux, d’images ou de sons, par voie électromagnétique ». Dat wil dus zeggen: materiaal of apparatuur die verschillende apparaten (al dan niet draadloos), waardoor de ontvangst van signalen, beelden of geluiden op elektromagnetisch wijze mogelijk is (een tuner, dus). Onder soortgelijke apparatuur rekent de Franse belastingdienst bijvoorbeeld videorecorders, dvd-spelers, dvd-recorders en videoprojectors uitgerust met een tuner. Elk van deze apparaten zorgt dat je bent onderworpen aan de belasting zodra ze worden gekoppeld aan een televisie of videoprojector.

Of je onderhevig bent aan de omroepbijdrage is afhankelijk van de aanwezigheid van een TV, ongeacht of deze jouw eigendom is.

Computers zijn vrijgesteld

Maar heb je een computer, al dan niet met een tv-kaart en kun je er dankzij je "triple pay" internet-abonnement op televisie kijken, dan ben je vrijgesteld van de bijdrage aan de publieke omroep. De belastingdienst stelt dit ook op haar website: « Les redevables de la taxe d’habitation qui souscrivent un abonnement Internet haut débit incluant l’accès aux programmes de télévision ne sont imposables à la contribution à l’audiovisuel public que s’ils détiennent un téléviseur », ofwel: heb je een breedband Internet-abonnement inclusief toegang tot televisieprogramma’s, dan wordt je uitsluitend belast voor de bijdrage aan de publieke omroep wanneer je een televisietoestel hebt. Een beoogde belasting op computers, tablets en smartphones is nog steeds niet aan de orde.

 • Kijk- en luistergeld voor computers?
  Een artikel in onze rubriek > Belastingen > Franse belastingen > Overige belastingen

  De Franse regering speelt met het idee om een nieuwe vergoeding voor computers in te voeren.

Dus behalve computers, tablets en smartphones kunnen alle apparaten onder de CAP vallen, afhankelijk waar ze aan zijn gekoppeld. De enige uitzondering is een monitor of computerscherm dat direct is verbonden met een Internet-box, waarvoor je altijd in aanmerking komt voor betaling van de vergoeding.

Als je woning niet is uitgerust met een televisie, maar een tweede huis wel, dan moet je daarvoor CAP betalen bij de aanslag van je hoofdverblijfplaats.

De jaarlijkse aangifte

Wanneer je op de eerste bladzijde van je jaarlijkse belastingaangifte (formulier 2042) niet het vakje ORA aankruist, geef je aan dat een van je woningen is uitgerust met een televisie.

Belastingplichtigen die zijn vergeten om het vakje (ORA) op hun belastingaangifte aan te kruisen, kunnen dat gedurende de periode dat de aangifte aangepast kan worden nog steeds veranderen.
Je kunt ook direct per post, e-mail of telefoon contact opnemen met de belastingdienst. Schriftelijk kan dat onder meer met onderstaand briefmodel.

 • Bezwaar maken tegen de Franse omroepbijdrage
  Een artikel in onze rubriek > Franse taal > In de praktijk > Modelbrieven en standaarddocumenten

  Met deze brief kun je de Franse belastingdienst vragen de omroepbijdrage te annuleren.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 1 bijdrage met reactie(s).
 • Omroepbijdrage, hoe zit dat nou? 17 december 2016 14:09, door cuyt

  Ik heb de vraag gesteld, aan de desbetreffende dienst, of ik voor een "maison secondaire" ook de TV-taks moet betalen. Heb het volgende antwoord gekrege, zonder bijkomende kommentaar: Art.1605 bis 4° b du Code général des Impôts
  "Lorsque les personnes physiques imposables à la taxe d’habitation au titre d’un local meublé affecté à l’habitation ne souscrivent pas en leur nom une déclaration des revenus, elles sont redevables de la contribution à l’audiovisuel public sauf si elles indiquent à l’administration fiscale que ce local n’est pas équipé d’un appareil récepteur de télévision ou d’un dispositif assimilé."
  (sip-sie.pezenas@dgfip.finances.gouv.fr)

  In andere bladen lees ik dan weer dat er geen taks dient betaald voor een "maison secondaire"......

  • Omroepbijdrage, hoe zit dat nou? 17 december 2016 17:31, door Hanjo

   Je betaalt éénmaal omroepbijdrage. Heb je in Frankrijk een tweede woning, maar is je residentie buiten Frankrijk, dan betaal je via de taxe d’habitation voor je tweede woning. Is je hoofdverblijf ook in Frankrijk, dan betaal je de omroepbijdrage samen met de taxe d’habitation voor die woning en hoef je niet nogmaals voor een 2e woning te betalen.


Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |