allesfrans.com

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

 • Je bank vraagt om een TIN of een FIN

  De bank moet tegenwoordig ook een fiscaal identificatenummer bij zijn gegevens opslaan.

 • VNF: Voies navigables de France

  De nationale exploitant van de waterwegen in Frankrijk.

 • Woordenlijst strafrecht

  Enkele termen in het Franse strafrecht en hun uitleg.

  
BeginpaginaConsumentConsument in Frankrijke-CommerceOnline groepsaankopen - achat groupé

Online groepsaankopen - achat groupé

zondag 4 september 2016 , door Hanjo

Het doel van sites voor groepsaankopen is om de gebruiker in staat te stellen een gunstige prijs te verkrijgen door te profiteren van een zakelijke overeenkomst tussen de beheerder van de site en een ​​handelaar. Er is dus sprake van een contractuele driehoeksrelatie tussen de handelaar die het product of de dienst aanbiedt, de website en de consument.
Het is een formule die diverse consumentenklachten opleverde, met name doordat niet werd geleverd, of een ander product werd ontvangen dan besteld was.

Beoordeling:
Bezoeken: 61
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een bedrijf voor gezamenlijke inkoop (achat groupé) onderhandelt met haar handelspartners om haar consumenten kortingen op de aankoop van bepaalde producten en diensten aan te kunnen bieden.

De klant koopt een contremarque in de vorm van een kortingscoupon, geldig voor een beperkte periode, die hij uitwisselt om te profiteren van het product of de dienst.
Het bedrijf wordt beloond voor zijn aandeel door het nemen van een marge op elke op haar website gevalideerde aankoop (15-50% van de prijs van de verkochte goederen).

Het contract voor de verkoop of levering van diensten tussen de consument en de beheerder van de website komt op afstand tot stand. Op zijn beurt delegeert de beheerder van de website de uitvoering van zijn contractuele verplichtingen aan de professional die het product op de markt brengt of de dienst levert.

Het concept van groepsaankopen of de verkoop van kortingsbonnen is niet nieuw, maar dankzij het internet is het dramatisch gegroeid. Het zijn met name Amerikaanse operators die dit soort distributiekanaal opzetten.

Consumenten zijn enthousiast omdat zij kunnen profiteren van aanzienlijke prijsverlagingen en aarzelen niet om deze kortingsaanbiedingen te vergelijken door middel van vergelijkingssites.

Het heeft professionals gedwongen de site aantrekkelijke kortingen te bieden om zo een klantenkring vast te leggen. Maar in de praktijk blijkt de retentie zeer laag, wat verklaard wordt door de wens van de consument om altijd "aanbiedingen" te willen zoeken. Dus hoe meer aanbieders, hoe minder trouw de consument zal zijn.

Booming business

De sites voor groepsaankopen richten hun aanbod op een specifieke commerciële niche, zoals vrije tijd, welzijn en "gepersonaliseerde" diensten: computers, reizen, meubilair, restaurants, fitness centra, yoga lessen, kooklessen, enz.
Er worden verschillende bekende verkooptechniek gebruikt: onderhandelde prijsverlagingen en een ultra-competitief systeem van kortingsbonnen (couponing), variërend van 50 tot 90%.

Promotionele aanbiedingen zijn "gelocaliseerd" (afgestemd op een door de consument de aangegeven locatie) en 24 uur zichtbaar met een dominante "superdeal" en bijkomende aanbiedingen. Gebruikers kiezen voor het geografische gebied dat hen interesseert en abonneren zich op aanbiedingen en kortingen die voor dat gebied beschikbaar zijn. Ze gaan dan naar het platform om hun aankopen te doen en te profiteren van de onderhandelde prijzen.

Risico’s voor de consument

De praktijken van deze sites voor groepsaankopen kunnen een aantal risico’s voor de consument meebrengen. De Franse DGCCRF constateerde diverse soorten overtredingen en strafbare feiten:

praktijken met betrekking tot de verplichtingen van de aanbieder (niet-naleving van het herroepingsrecht en het ontbreken van terugbetaling) op de essentiële eigenschappen van de producten en de promotionele aard van de verkoop (het aangegeven kortingspercentage komt soms niet overeenkomen met de echte korting);
het gestructureerd verbergen van de identiteit van de site beheerder om eventuele klachten van consumenten niet te hoeven behandelen;
niet-beschikbare producten of onvoldoende capaciteit van een te leveren dienst: de leverancier was niet in staat aan de vraag te voldoen;
misleidende beweringen over de producten;
bepaalde gevaarlijke producten.
 

Reageer!

Deel jouw (positieve en negatieve) ervaringen met groepsaankopen via het aan dit artikel gekoppelde forum! Klik hieronder op "Jouw bijdrage".

Op internet: http://www.economie.gouv.fr/dgccrf/...


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Problemen met een online bestelling

  Wanneer je op het internet koopt, doen zich vaak leveringsproblemen voor: een beschadigd pakje, een niet-conform product, of helemaal geen levering...

Bron:

- Code de la consommation: artikelen L.121-16 en verder, artikelen L.121-1 en verder.
- Code de commerce: artikelen L.441-3, L.442-2, L.442-6 I 2°, L.442-6-I-5° en L.442-6-I-7°
- Code du tourisme (verkoop reizen en verblijf): artikelen L.211-1 en R.211-1 en verder.

Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |