allesfrans.com

 • Hoe verhoudt de Franse inkomstenbelasting zich

  Een vergelijking met andere landen in Europa.

 • Quiz: Frankrijk allerlei

  Opnieuw 12 multiple choice vragen die met Frankrijk te maken hebben.

 • Curiosa van de Franse taal

  Het Frans is een rijke taal, vol bijzonderheden, eigenaardigheden en uitzonderingen, maar ze is ook rijk aan curiosa.

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

  
BeginpaginaConsumentConsument in Frankrijke-CommerceOnline groepsaankopen - achat groupé

Online groepsaankopen - achat groupé

zondag 4 september 2016, door Hanjo

Het doel van sites voor groepsaankopen is om de gebruiker in staat te stellen een gunstige prijs te verkrijgen door te profiteren van een zakelijke overeenkomst tussen de beheerder van de site en een ​​handelaar. Er is dus sprake van een contractuele driehoeksrelatie tussen de handelaar die het product of de dienst aanbiedt, de website en de consument.
Het is een formule die diverse consumentenklachten opleverde, met name doordat niet werd geleverd, of een ander product werd ontvangen dan besteld was.

Beoordeling:
Bezoeken: 56
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Een bedrijf voor gezamenlijke inkoop (achat groupé) onderhandelt met haar handelspartners om haar consumenten kortingen op de aankoop van bepaalde producten en diensten aan te kunnen bieden.

De klant koopt een contremarque in de vorm van een kortingscoupon, geldig voor een beperkte periode, die hij uitwisselt om te profiteren van het product of de dienst.
Het bedrijf wordt beloond voor zijn aandeel door het nemen van een marge op elke op haar website gevalideerde aankoop (15-50% van de prijs van de verkochte goederen).

Het contract voor de verkoop of levering van diensten tussen de consument en de beheerder van de website komt op afstand tot stand. Op zijn beurt delegeert de beheerder van de website de uitvoering van zijn contractuele verplichtingen aan de professional die het product op de markt brengt of de dienst levert.

Het concept van groepsaankopen of de verkoop van kortingsbonnen is niet nieuw, maar dankzij het internet is het dramatisch gegroeid. Het zijn met name Amerikaanse operators die dit soort distributiekanaal opzetten.

Consumenten zijn enthousiast omdat zij kunnen profiteren van aanzienlijke prijsverlagingen en aarzelen niet om deze kortingsaanbiedingen te vergelijken door middel van vergelijkingssites.

Het heeft professionals gedwongen de site aantrekkelijke kortingen te bieden om zo een klantenkring vast te leggen. Maar in de praktijk blijkt de retentie zeer laag, wat verklaard wordt door de wens van de consument om altijd "aanbiedingen" te willen zoeken. Dus hoe meer aanbieders, hoe minder trouw de consument zal zijn.

Booming business

De sites voor groepsaankopen richten hun aanbod op een specifieke commerciële niche, zoals vrije tijd, welzijn en "gepersonaliseerde" diensten: computers, reizen, meubilair, restaurants, fitness centra, yoga lessen, kooklessen, enz.
Er worden verschillende bekende verkooptechniek gebruikt: onderhandelde prijsverlagingen en een ultra-competitief systeem van kortingsbonnen (couponing), variërend van 50 tot 90%.

Promotionele aanbiedingen zijn "gelocaliseerd" (afgestemd op een door de consument de aangegeven locatie) en 24 uur zichtbaar met een dominante "superdeal" en bijkomende aanbiedingen. Gebruikers kiezen voor het geografische gebied dat hen interesseert en abonneren zich op aanbiedingen en kortingen die voor dat gebied beschikbaar zijn. Ze gaan dan naar het platform om hun aankopen te doen en te profiteren van de onderhandelde prijzen.

Risico’s voor de consument

De praktijken van deze sites voor groepsaankopen kunnen een aantal risico’s voor de consument meebrengen. De Franse DGCCRF constateerde diverse soorten overtredingen en strafbare feiten:

praktijken met betrekking tot de verplichtingen van de aanbieder (niet-naleving van het herroepingsrecht en het ontbreken van terugbetaling) op de essentiële eigenschappen van de producten en de promotionele aard van de verkoop (het aangegeven kortingspercentage komt soms niet overeenkomen met de echte korting);
het gestructureerd verbergen van de identiteit van de site beheerder om eventuele klachten van consumenten niet te hoeven behandelen;
niet-beschikbare producten of onvoldoende capaciteit van een te leveren dienst: de leverancier was niet in staat aan de vraag te voldoen;
misleidende beweringen over de producten;
bepaalde gevaarlijke producten.
 

Reageer!

Deel jouw (positieve en negatieve) ervaringen met groepsaankopen via het aan dit artikel gekoppelde forum! Klik hieronder op "Jouw bijdrage".

Online bekijken: http://www.economie.gouv.fr/dgccrf/...


 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Problemen met een online bestelling

  Wanneer je op het internet koopt, doen zich vaak leveringsproblemen voor: een beschadigd pakje, een niet-conform product, of helemaal geen levering...

Bron:

- Code de la consommation: artikelen L.121-16 en verder, artikelen L.121-1 en verder.
- Code de commerce: artikelen L.441-3, L.442-2, L.442-6 I 2°, L.442-6-I-5° en L.442-6-I-7°
- Code du tourisme (verkoop reizen en verblijf): artikelen L.211-1 en R.211-1 en verder.

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Auvergne-Rhône-Alpes

  De regio Auvergne werd in 2016 samengevoegd met de regio Rhône-Alpes.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Allier (Bourbonnais)

  Allier is het meest noordelijke van de departementen van de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |