Beginpagina > Belastingen > Franse belastingen > Lokale belastingen > Taxe d’habitation voor een tweede woning

Taxe d’habitation voor een tweede woning

maandag 5 september 2016, door Hanjo

Heb je een tweede woning, dan ben je niet vrijgesteld van deze woonbelasting. De taxe d’habitation is een belasting die is gebaseerd op de huurwaarde van een woning en niet op het inkomen van de belastingplichtige. De basisregel is daarom: per huis betaal je taxe d’habitation.

Het vorige artikel in deze rubriek: Taxe d’habitation op leegstaande woning
Beoordeling:
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
 • RSS
 • RSS
 • RSS

Toch heeft een tweede verblijfplaats zijn eigen kenmerken, waar we je graag even aan herinneren.

Betaling in december

De Franse belastingdienst geeft aan dat sommige aanslagen voor de taxe d’habitation later worden verzonden, maar eisen toch een betaling vóór 15 december (en 5 dagen later wanneer je betaalt via [impots.gouv.fr->http://impots.gouv.fr). Het gaat daarbij vooral om tweede woningen.

Met andere woorden: heb je een tweede huis dan ontvang je de aanslag mogelijk pas later.

Meerdere woningen, maar slechts éénmaal omroepbijdrage

Zoals gezegd ontvang je voor iedere woning een aanslag voor de woonbelasting. Tegelijk met deze taxe d’habitation ontvang je ook de aanslag voor de Franse omroepbijdrage, de contribution à l’audiovisuel public (CAP), de vroegere redevance TV. Maar wanneer je al voor je hoofdverblijf omroepbijdrage betaalt, hoef je dat niet te doen voor een tweede huis.

Geef je aan dat je hoofdverblijf niet in aanmerking komt voor de CAP, maar geldt dit wel voor een tweede woning, dan betaal je de omroepbijdrage op de aanslag voor je hoofdverblijf!

Hogere lokale belastingen voor tweede huizen

Als de onroerende voorheffing van je tweede verblijfplaats hoger uitvalt dan die van je hoofdverblijf, dan is dat mogelijk geen toeval. Naast de verschillende huurwaardes van de twee woningen, passen de lokale overheden (gemeenten, intercommunales) tarieven toe die per gemeente variëren. Deze twee elementen kunnen de verschillen verklaren.

Bovendien zijn de regels voor de berekening van de belasting iets anders voor tweede huizen. Er wordt een specifieke aanvullende heffing van 1,5% geheven op "les locaux meublés non affectés à l’habitation principale". Ook worden de kortingen voor de "gezinstaken" (10% of zelfs 15% van de gemiddelde huurwaarde) systematisch toegepast op de berekening van de onroerende voorheffing van het hoofdverblijf, maar worden ze niet beschouwd om het bedrag van de belasting op de tweede woning te bepalen.

Geen uitzondering voor seizoensgebonden gemeubileerde huur

Als je dacht aan de belasting voor je tweede huis te kunnen ontsnappen door het slechts een paar weken per jaar te huren, kom je bedrogen uit. Seizoensgebonden ingerichte huur is slechts in bijzondere gevallen vrijgesteld van de woonbelasting. Op 2 juli 2014 besliste de Conseil d’Etat het volgende:

Le propriétaire d’un local meublé est redevable de la taxe d’habitation dès lors qu’il peut être regardé, au 1er janvier de l’année d’imposition, comme entendant s’en réserver la disposition ou la jouissance une partie de l’année.

De eigenaar van een gemeubileerde ruimte is aansprakelijk voor gemeentelijke belastingen, ook al wordt deze maar een deel van het jaar verhuurd.

Een toeslag in Parijs en een honderdtal andere steden

In Parijs, evenals in honderden andere gemeenten, zoals Montpellier, Nantes en Toulouse geldt een toeslag van 20% op de gemeentebelastingen op tweede huizen.

En de gemeenteraad van Parijs denkt aan een vervijfvoudiging van de toeslag, dus een dubbele taxe d’habitation.

 

Het volgende artikel in deze rubriek: Taxe foncière
Lees ook:
 
Reacties
 • Taxe d’habitation voor een tweede woning 6 november 2016 13:40, door Verbeke

  Ik ben Belg en wil een woning kopen in Frankrijk als vakantiehuis waar ik per jaar enkele weken zal verblijven. Is de taxe d’habitation op deze woning van toepassing? Dank voor uw antwoord

  • Taxe d’habitation voor een tweede woning 7 november 2016 18:47, door gerada

   Voor een maison principale betaal je taxe d’habitation et foncière. Voor een maison secondaire betaal je alleen als dit gemeubileerd is.
   Ik naam aan dat dit zo is, dus.... betaal je. Ik zou dit wel navragen bij de plaatselijke d’impôts , ook handig als je wilt weten hoeveel dit ongeveer gaat zijn.
   Succes

Aangesloten bezoekers: 64


 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2018 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Afmelden |