Beginpagina > Nieuws > Nieuwsberichten > Zijn Fransen ongelukkig op het werk?

Uit de (Franse) media...

Zijn Fransen ongelukkig op het werk?

Slechts 71% van de Franse werknemers is altijd aanwezig.

dinsdag 6 september 2016, door Hanjo

Bijgewerkt op woensdag 7 september 2016

Een nieuwe studie wijst op een groeiend en zeer belangrijk (ziekte)verzuim in Frankrijk, waar personeel minder gelukkig lijkt te zijn dan in de buurlanden.

Het vorige artikel in deze rubriek: Plastic bekers, borden en bestek in de ban
Beoordeling:
1 stem
  • Druk dit artikel af
  • Email
  • Reactie
  • RSS
  • RSS
  • RSS

De Fransman is ziek van zijn werk. Het is een manier om een onlangs gepubliceerde studie samen te vatten. Het rapport geeft aan dat Frankrijk een van de Europese leiders op het gebied van ziekteverzuim is. Het eind juni gehouden onderzoek van Ayming-TNS Sofres omvat 3.000 Europese werknemers. Bij de Engelsen geeft 84% aan "altijd aanwezig" te zijn op het werk, op de voet gevolgd door de Nederlanders (83%) en Duitsers ( 81%). De Fransen liggen met 71% onder het gemiddelde.

De barometer benadrukt ook het verband tussen ziekteverzuim en ongemak op het werk. 55% van het verzuim heeft interne oorzaken (gebrek aan steun, ontwikkeling, erkenning ...). 82% van de Nederlanders zegt gelukkig te zijn op het werk, 80% van de Britten en 78% van de Duitsers. De Fransen komen niet verder dan 68%. Hoe is dit uit te leggen?

Uiteraard speelt de hoge werkloosheid mee in het gevoel van arbeidsplicht. Met een werkloosheidspercentage van meer dan 10% is het behoud van een baan belangrijker dat goed gedijen op het kantoor. Mogelijk wordt ook eerder minder interessant of lucratief werj geaccepteerd door angst voor werkloosheid. Maar in Frankrijk heerst ook de angst voor deklassering. Een ontslagen 50-jarige kadermedewerker zal moeilijk een ​​soortgelijke baan vinden.

De arbeidscultuur

De cultuur van de gemeenschap speelt een rol bij het geluk op het werk: de professionele relaties zijn in de noordelijke landen minder confronterend dan in het zuiden van Europa. Het onderhandelen maakt meer deel uit van het collectieve functioneren, een reden waarom de vakbonden in Frankrijk minder sterker en minder effectief zijn dan in de noordelijke landen.

De druk van de werkuren

Het is een nogal tegenstrijdig aspect: in Frankrijk is de arbeidstijd sterk ingekaderd ... en toch werkt men in Fransman meer dan in de buurlanden. De overgang naar een 35-urige werkweek bleek een stressfactor. Mensen wordt gevraagd om in 35 uur te doen wat ze daarvoor in 39 of 41 uur deden. In het Noorden wordt rustiger gewerkt. In Frankrijk moet alles snel en met veel minder. Dit heeft een directe relatie met het ziekteverzuim.

Andere Franse symptoom is het "presenteïsme" (wat niets te maken heeft met het tegenovergestelde van verzuim!). Stoppen om 5 uur is een goed teken in het Verenigd Koninkrijk! Om in Frankrijk te worden beschouwd als een goede werknemer, moet je laat vertrekken ... met de computer onder je arm. Stress, werkdruk en lange dagen resulteren gemakkelijk in een burn-out ...

Energieverspilling

Uit de studies komt als eerste oorzaak van het verzuim een onvoldoende besef. De enorme druk op de medewerkers lijkt soms overbodig. Er wordt een hoop energie verspild. In Duitsland en Nederland wordt resultaat gericht gewerkt. Uit internationale vergelijkingen blijkt dat het in Frankrijk in kantoren en in fabrieken aan efficiëntie ontbreekt.

Gebrek aan mobiliteit

In Frankrijk is opleiding vaak belangrijker dan talent. Eigenlijk lijden de Fransen aan een enorm gebrek aan respect. In Duitsland heeft een groot deel van het kader dezelfde opleiding als het personeel. In Frankrijk bepaalt je opleiding vaak je niveau; in het noorden telt je talent. Dit belemmert de mobiliteit, want een bedrijf dat op zoek is naar werknemers kijkt in de eerste plaats naar de opleiding.

Bedrijven die geen oplossing voor het probleem bieden

Eind augustus toonde een onderzoek aan dat 65% van de bedrijven wordt geconfronteerd met een verhoogd ziekteverzuim in de laatste vijf jaar, maar 81% geeft geen maatregelen aan om dat verzuim tegen te gaan. Werd daar sinds 2010 wel aan gewerkt, dan bleken de maatregelen vaak onvoldoende. Bedrijven zeggen zich te engageren, maar de gevoelens van de medewerkers bewijzen dat van verbetering niet veel sprake is. Ze verminderen de autonomie van de werknemer, maar bieden coaching en yoga aan. Aan de fundamenten van de organisatie wordt niet getornd.

Een gemiddeld verzuim van 4,55%

Franse werknemers in de particuliere sector waren in 2015 gemiddeld 16,6 dagen afwezig. Ten opzichte van 2014 bleef deze trend stabiel. Bij bedrijven met meer dan 100 werknemers ging het om 4,76% tegenover 4,59% in 2014.

Dienstensector het meest getroffen

Naar regionale verdeling is het percentage is het hoogst in het zuidoosten (6,01% in Corsica, 5,01% in Provence-Alpes-Côte d’Azur) en het laagst in Centre-Val-de-Loire (3,86%).

Per sector is de dienstensector is het meest getroffen (5,65%) en BTP het minst (3,90%).

Vrouwen zijn meer afwezig zijn dan mannen

Niet verrassend neemt het ziekteverzuim toe met de leeftijd. 3,02% bij werknemers van 30 jaar en jonger, 6,55% bij de 55-plussers jaar met 23,9 dagen afwezigheid.

Gemiddeld zijn vrouwen meer afwezig zijn dan mannen (18 dagen tegenover 13,6), omdat ze ook familietaken hebben en gevoeliger zijn voor zakelijke omstandigheden, zoals spier- en skeletaandoeningen, volgens een studie die dit jaar werd uitgevoerd in samenwerking met verzekeraar AG2R La Mondiale.

Meer dan de helft van de afwezigheid is om "professionele" redenen

Wat betreft de redenen van afwezigheid geeft 55% een "professionele" oorzaak aan (45% is gerelateerd aan de gezondheid of leeftijd). Met name werklast, ontevredenheid over het salarisniveau, slechte werkomgeving en slechte organisatie worden aangegeven.

Het eerder genoemde percentage van "altijd aanwezigen" (71%) daalde vijf punten.

 

Het volgende artikel in deze rubriek: Waarom is die "t" rood?
Reacties
Reacties

Aangesloten bezoekers: 41

In deze rubriek

In deze rubriek wat interessante of opvallende artikels uit de Franse media. Wanneer ze betrekking hebben op een rubriek of artikel op onze website vind je een doorverwijzing onderaan het artikel.

Het nieuwste artikel staat bovenaan.

 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2018 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Afmelden |