allesfrans.com
 
BeginpaginaEen (t)huis in FrankrijkOnroerendgoedtransactiesVerhuren of verpachtenAirbnb, Abritel... Hoe verhuur je volgens de regels
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Airbnb, Abritel... Hoe verhuur je volgens de regels

woensdag 23 november 2016 , door Hanjo

Bewerkt op donderdag 30 augustus 2018

Toeristische verhuur kan ook in Frankrijk voor interessante extra inkomsten zorgen in een steeds professioneler wordende markt. Aan welke regels moet je je houden om onverwachtse verrassingen te voorkomen?

Het vorige artikel in deze rubriek: #MonChezMoi, informatie over huren
Beoordeling:
Bezoeken: 943
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Je hoofdverblijfplaats verhuren

Zolang je het concept van "résidence principale" respecteert, dat wil zeggen dat je woning ten minste acht maanden per jaar door de hoofdbewoner, zijn echtgenoot of een persoon ten laste wordt bewoond, is er niets aan de hand. Je kunt dus je hoofdverblijfplaats verhuren tijdens de zomer of zelfs elk weekend van het jaar, maar je kunt niet de vier maanden verhuur per jaar overschrijden.

Een tweede huis verhuren

Het wordt ingewikkelder wanneer je je tweede huis verhuurt of een huis dat je er speciaal voor werd aangekocht. Je eerste formaliteit is een melding op het gemeentehuis (formulier N° 14004) te doen. Dit document is bedoeld om ervoor te zorgen dat je de eventuele toeristenbelasting int bij de huurder en betaalt aan de gemeente. Verzuim je deze melding te doen, dan kan je dat een boete van maximaal € 450 opleveren.

In sommige steden ligt het wat ingewikkelder: gemeenten met meer dan 200.000 inwoners, de voorsteden van Parijs en die met meer dan 50.000 inwoners in gevoelige gebieden. Hier heb je toestemming van de gemeente nodig om de bestemming van je woning te veranderen in een toeristische ingerichte accommodatie. Afhankelijk van de gemeente is dit moeilijk of zelfs bijna onmogelijk (in Parijs). Om dit toch voor elkaar te krijgen zou je een ​​commerciële ruimte moeten kopen en die omvormen tot woonruimte. Het vereist wilskracht en voldoende financiële middelen.

Verhuur van een commercieel pand

Er is in Frankrijk geen ruim aanbod, maar diverse panden zijn perfect bewoonbaar zonder al te veel werkzaamheden. En zijn ze goed gelegen, dan ze zijn perfect voor een toeristische verhuur zonder juridische problemen.

En als je zelf huurder bent

Riskant, maar niet onmogelijk. Als jij je gehuurde woning tijdens je afwezigheid wilt verhuren, moet de eigenaar daarvan op de hoogte zijn en zich schriftelijk akkoord verklaren. Onlangs werd een huurder veroordeeld tot € 5.000 aan schadevergoeding en uit zijn huurhuis gezet omdat hij het regelmatig via Airbnb onderverhuurde voor € 700 per week.

Wat moet je aangeven?

Alles. In een recente belastingrichtlijn staat dat alle inkomsten uit de verhuur van een woning, of tweede huis, moet worden aangegeven en belastbaar is. Is de jaarlijkse opbrengst is minder dan € 15.000 (het micro-foncier regime), dan heeft de eigenaar recht op een forfaitaire aftrek van 30%. Het saldo wordt dan belast als overige inkomsten. Boven de € 15.000 val je in het régime réel en mag je de werkelijke kosten aftrekken.

En voor degenen met een jaarlijks inkomen van meer dan € 23.000 (na aftrek van kosten) bepaalt de financiële rekening voor 2017 dat je je moet aansluiten bij het régime social des indépendants (RSI) en de premie volksverzekeringen moet betalen. Parijse eigenaren kunnen nog extra worden belast omdat er voor tweede woningen een toeslag geldt.

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Als verhuurder de huur opzeggen

  Als particuliere verhuurder kun je slechts om een beperkt aantal redenen besluiten een huurovereenkomst niet te verlengen.

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2021 | SPIP | Plan | Mention