allesfrans.com

 • Een humoristische kijk op "tu" en "vous"

  Een Amerikaanse krant legt het haarfijn uit.

 • Festi’BD, het jaarlijks stripfestival van Moulins

  Ieder jaar wordt eind maart in de stad Moulins een gratis toegankelijk stripfestival georganiseerd.

 • Soorten tegels en hun prijs

  Tegelprijzen variëren aanzienlijk afhankelijk van de materiaalkeuze, afwerking, afmeting en gebruiksklasse.

 • Franse Kerst- en Nieuwjaarswensen

  Een aantal Franstalige wensen voor op jouw wenskaart voor een Franstalige relatie.

 • Hoeveel kW heb je nodig om te verwarmen?

  Je kunt niet zomaar een berekening maken, want er zijn veel factoren die meespelen.

  
BeginpaginaVerkeer en vervoerVervoermiddelenHet milieuvignetDe zone’s waarin het milieuvignet geldt

De zone’s waarin het milieuvignet geldt

zondag 16 juli 2017, door Hanjo

Bewerkt op woensdag 9 januari 2019

Parijs was de eerste Franse stad die beperkingen op legde aan sterk verontreinigende voertuigen. Aan de hand van het "Crit’Air"-vignet wordt bepaald welke voertuigen er mogen rijden.

Beoordeling:
Bezoeken: 357
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS
Dit artikel wordt gesponsord door:

VignetBestellen.nl - Milieusticker Frankrijk

 

Gaat u naar Frankrijk? Vertrek niet zonder Milieusticker! Wie dat nalaat, riskeert een boete.

 

Het Crit’Air systeem is bedoeld om de identificatie van de minst vervuilende voertuigen te vergemakkelijken door middel van een gekleurde sticker die is aangebracht op de voorruit van het voertuig. De kleur geeft de mate van verontreiniging aan.

Op grond van de Crit’Air wetgeving kunnen Franse steden een milieuzone instellen. Er zijn twee soorten milieuzones:

Een permanente milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR). Hier mag je alleen in met een geldige milieusticker (vignet Crit’Air). Voorbeeld: binnenstad van Parijs. Een permanente zone geldt het hele jaar, maar kan beperkt worden tot bijvoorbeeld doordeweeks van 8 tot 20 uur. Buiten die uren is er geen sprake van een milieuzone en hebben ook voertuigen zonder sticker toegang, tenzij er een tijdelijke milieuzone is ingesteld.
Een tijdelijke milieuzone (Zone de protection de l’air, ZPA). Hier heb je alleen een geldige milieusticker nodig in geval van (langdurige) extreme luchtvervuiling (pic de pollution). Is er geen sprake van extreme luchtvervuiling, dan kun je zonder sticker deze zone in.

Parijs

Het systeem geldt sinds 15 januari 2017 in Parijs, in de eerste "ZCR" van Frankrijk. In het Parijse gebied mogen de meest vervuilende voertuigen (de zogenaamde "niet-geclassificeerde") niet meer rijden tussen 8:00 en 20:00 op weekdagen.

De zone wordt begrensd door de 35 km lange périphérique intérieur, de binnenring rond Parijs. Dus passeer je Parijs via deze ring, dan heb je het vignet niet nodig!

ZCR Parijs
ZCR Parijs
(Klik om te bekijken)

Lyon

De complete stad Lyon, inclusief voorstad Villeurbanne, geldt in geval van extreme luchtvervuiling als tijdelijke milieuzone.
Op die dagen kunnen in de milieuzone beperkingen voor het verkeer worden opgelegd. De beperkingen worden aangekondigd op (elektronische) borden en in de lokale media.
Bij dergelijke verkeersbeperkingen worden in Lyon en Villeurbanne alleen voertuigen met milieustickers 1, 2 en 3 toegelaten.

Voertuigen zonder sticker worden op even kalenderdagen alleen toegelaten als het laatste cijfer in het kenteken een even nummer is. Op oneven dagen moet het laatste kentekencijfer een oneven nummer zijn.
Wanneer er vier opeenvolgende dagen met extreme luchtvervuiling zijn, geldt de beperking ook voor sticker 3.
De doorgaande routes, autowegen A6/A7 (Autoroute du soleil), de A42 en enkele belangrijke toevoer- en verbindingswegen, vallen buiten de milieuzone. Hier gelden dus geen beperkingen en is ook geen sticker nodig.
Let op: in Lyon en Villeurbanne vallen voertuigen met een buitenlands kenteken vooralsnog niet onder de regeling en hebben dus geen sticker nodig.

Lille

In Lille geldt een tijdelijke milieuzone: bij aanhoudende luchtvervuiling mogen alleen voertuigen met een milieusticker de stad in.
Met het oog op moeilijk te voorspellen luchtvervuiling en bijbehorende maatregelen, is het bezit van een sticker in Lille sowieso aan te raden.

Let op: de overheid heeft aangekondigd tot nog onbepaalde datum geen bekeuringen uit te schrijven voor het niet beschikken over een milieusticker in Lille. Het voeren van een sticker is echter wel aan te raden om eventuele controles en problemen te vermijden.

Grenoble

In Grenoble geldt een tijdelijke milieuzone: bij aanhoudende extreme luchtvervuiling is de milieusticker verplicht op alle wegen en snelwegen binnen de metropool.

Wanneer een afgekondigd smogalarm vijf of meer dagen geldt, mogen alleen voertuigen met een groene sticker of stickers van categorie 1-5 rijden. Vanaf de zevende dag worden ook voertuigen met sticker 4 of 5 niet meer toegelaten.
Verder geldt binnen de stadsgrenzen van Grenoble een permanent algemeen verbod voor oude transportvoertuigen (bestemd voor goederenvervoer) die geregistreerd zijn vóór 1 oktober 1997.
Let op: de overheid heeft aangekondigd tot nog onbepaalde datum geen bekeuringen uit te schrijven voor het niet beschikken over een milieusticker in Grenoble. Het voeren van een sticker is echter wel aan te raden om eventuele controles en problemen te vermijden.

Straatsburg

Er liggen plannen om vanaf september 2017 een milieuzone in te stellen in Strasbourg. Het is nog niet bekend in welke vorm het ecovignet verplicht zal worden, afhankelijk van of het om een permanente milieuzone gaat zoals in Parijs, of een milieuzone op bepaalde momenten zoals in Grenoble of Lyon.

Overige steden

Er zijn concrete plannen om milieuzones in te voeren in onder andere Arras, Annemasse, Bordeaux, Cannes, Clermont-Ferrand, Champlan, Baskische kust-Adour, Duinkerke (Dunkerque), Dijon, Epernay, Faucigny, Glières, Bonneville, Le Havre, Montpellier, Reims, Rouen, Saint-Etienne, Saint Maur-des-Fossés, Toulouse en de Marnevallei (Vallée de la Marne).

De meest actuele lijst (in het Frans) vind je op: https://www.crit-air.fr/fr/informat...

 • Milieuvignet verplicht
  Een artikel in onze rubriek > Verkeer en vervoer > Vervoermiddelen > Het milieuvignet

  Sinds maandag 16 januari 2016 is de nieuwe milieusticker verplicht in Parijs, gevolgd door andere Franse steden. Het hoe en wat in enkele vragen.

 • Hoe worden milieuzones aangegeven
  Een artikel in onze rubriek > Verkeer en vervoer > Vervoermiddelen > Het milieuvignet

  Sinds 2016 kent Frankrijk milieuzones waarbinnen beperkende maatregelen gelden voor motorvoertuigen.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Reacties

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

Allesfrans, ook voor:
 • Vakantie in Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Allier Toeristisch

  Toeristische informatie van in en rond de Franse Allier.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |