allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenRegelsZwembad en veiligheid
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Zwembad en veiligheid

Aan welke veiligheidseisen moet je zwembad voldoen?

dinsdag 4 augustus 2009 , door Hanjo

Bewerkt op vrijdag 15 november 2019

Je droom is werkelijkheid geworden: je bent de trotse bezitter van een huis op het Franse platteland. Maar de hete zomers verwelken je energie en je beslist de sprong in het diepe te nemen... Je bouwt je eigen zwembad.

Het vorige artikel in deze rubriek: Werkzaamheden aan het dak
Beoordeling:
Bezoeken: 6.744
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Je bent niet de enige! Er zijn meer dan 1.1 miljoen privé zwembaden in Frankrijk en de zwembadmarkt heeft zich in de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Maar die verhoging ging gepaard met een evenredige verhoging van het aantal tragische ongevallen: 15 tot 20 kinderen jonger dan vijf sterven elk jaar in Franse zwembaden.

Tot 2002 was de Franse wetgeving verrassend soepel rond veiligheidsnormen en liet het aan de eigenaar van het zwembad over of hij wel of geen veiligheidsmaatregelen nam. Maar toen de zwembaden ook in woonwijken als paddestoelen uit de grond omhoog kwamen, voerde de Franse overheid wetgeving in om met name het risico voor kleine kinderen te verminderen.

Wat zegt de wet?

De regels hebben betrekking op ingegraven privézwembaden in de open lucht. Met ingang van 1 januari 2004 moeten alle nieuwgebouwde privé zwembaden van gestandaardiseerde veiligheidsapparaten worden voorzien. Zwembaden die bij seizoensgebonden verhuring, zoals gîtes, worden gebruikt, zijn sinds 1 mei 2004 onderworpen aan nieuwe verordeningen. De eigenaren van bestaande privé-baden werd twee jaar de tijd gegeven om zich aan de verordeningen aan te passen. Inmiddels is de wet dus op alle privé-baden van toepassing. En toch hebben sommige zwembadeigenaars nog geen veiligheidsmaatregelen getroffen, ondanks het risico van een boete van € 45.000.

Wat zijn de keuzes?

De veiligheidsverordeningen geven je vier opties. Daarbij is het belangrijk te weten dat het gebruikte materiaal aan de officiële Franse normen (normes françaises) voldoet.
- De overkapping van het zwembad (standaard NF P90-309): Vele aantrekkelijke stijlen van overkapping, of abris zijn beschikbaar. De lage overkappingen moeten voor het zwemmen worden geopend, maar de hoge variant kan tijdens het zwemmen op zijn plaats blijven staan - handig bij regenachtig weer. De overkappingen zijn betrouwbaar en vrij gemakkelijk te installeren, maar zijn het duurst van de vier opties - zij kunnen meer kosten dan het zwembad zelf!
- Alarm (standaard NF P90-307): Het alarm kan in of rond het zwembad worden geïnstalleerd. Hoewel het alarm het minst dure alternatief is, is hun betrouwbaarheid twijfelachtig. Een veiligheidscommissie bestudeerde de verschillende alarmsystemen die werden gebruikt in drie zwembaden waarin kinderen omkwamen en heeft een officieel advies over het onderwerp uitgegeven.
- Het afdekzeil (standaard NF P90-308): De afdekking moet het gewicht van een volwassene kunnen dragen en wordt en over het algemeen beschouwd als een betrouwbaar veiligheidssysteem.
- Hekwerken en omheiningen (standaard NF P90-306): Een omheining met poorten rond het zwembad is waarschijnlijk de meest duidelijke beveiliging. Voor zwembaden bij verhuurobjecten moet de poort zelfsluitend zijn. Deze hekwerken zijn een permanente en populaire veiligheidsmaatregel.

Samenvattend

Zorg bij de aanschaf van je zwembad dat je aan de normen voldoet. Vraag ernaar bij je leverancier en vraag om een conformiteitsverklaring. Sommige producten zijn duidelijk voorzien van een blauwe " NF" embleem. Ten slotte, wanneer je besluit om een alarm te kopen, controleer dan extra goed of het artikel voldoet aan de eisen van Franse wet.

Meer informatie

De DDE(M) is het verantwoordelijke overheidsagentschap voor veiligheid rond het zwembad en andere kwesties rond de bouwveiligheid. De website sécurité-Piscine.com biedt duidelijke informatie over de normen aan. Je kunt er documentatie per post in het Engels en het Frans aanvragen. Ook kun je bij de Fédération des Professionnels de la Piscine om gedetailleerd advies over veiligheid, bouw en gebruik vragen.

Op internet: Een website met informatie


 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention