Beginpagina > Nieuws > Nieuwsberichten > Geen "firmes" maar "fermes"

Uit de (Franse) media...

Geen "firmes" maar "fermes"

Een wetsontwerp voor het behoud van de Franse landbouwgrond.

vrijdag 13 januari 2017, door Hanjo

De Franse gedeputeerde Dominique Potier heeft een wetsvoorstel ingediend dat landroof moet tegengaan.

Het vorige artikel in deze rubriek: Verdrievoudiging van het aantal vrijwilligers voor de burgerdienst
Beoordeling:
  • Druk dit artikel af
  • Email
  • Reactie
  • RSS
  • RSS
  • RSS

Parlementariër Dominique Potier wil het Franse landbouwmodel verdedigen met een wetsvoorstel ter bestrijding van "landroof". Het zal woensdag worden onderzocht door de commissie Economische Zaken van de Franse Assemblée, daarna in openbare zitting op 18 januari.

Wie roven er dan landbouwgrond?

Landbouwgrond komt steeds meer in handen van krachtiger financiers. Dit verschijnsel neemt niet alleen in Frankrijk, maar in de wereld toe en het gaat ten koste van de vernieuwing van generaties boeren. De gedeputeerde wil er wat aan doen en zegt dat de landbouwgrond moet toebehoren aan de "fermes", de boerderijen en niet aan de "firmes", de bedrijven. Hij pleit voor de invoering van een regelgeving die landbouwgrond geeft aan de boeren die zich willen verplaatsen of uit willen breiden en niet aan voedselbedrijven en hedge funds.

Wat is het probleem?

Er zijn er vele. De eerste en belangrijkste is dat er meer toegevoegde waarde is, de werkgelegenheid en de biodiversiteit van 10 boerderijen van 100 hectare is groter dan op één enkele boerderij van 1.000 hectare. De exploitatie van een uitgestrekt agrarisch gebied die wordt uitsluitend uitgevoerd met het doel de eigenaar te verrijken, wordt op zeer eenvoudige wijze uitgevoerd met slechts twee of drie gewassen. Ook verwerven sommige bedrijven en fondsen landbouwgrond in Frankrijk met als enige doel de export van de producten. In dit geval gaat het dus om het verdedigen van de voedselsoevereiniteit van Frankrijk. Ten slotte koopt een aantal hedge funds land aan omdat ze gokken op een verhoging van de prijs of omdat ze de grond willen omzetten in bouwgrond.

Directe aanleiding van het wetsvoorstel was de aankoop van 1.700 hectare grond in Indre door de Chinese multinational Hongyang.

De Franse grond heeft een gereglementeerde markt. De Safer is verantwoordelijk voor het toezicht op transacties en geeft haar goedkeuring. Maar niet voor alle acquisities en dat moet dit wetsontwerp tegengaan. Het doel is niet om de aankoop van grond door een bedrijf te verbieden, maar om misbruik te voorkomen en prioriteit aan de boeren te geven.

 

Het volgende artikel in deze rubriek: Epidemie van buikgriep
Reacties
Reacties

Aangesloten bezoekers: 27

In deze rubriek

In deze rubriek wat interessante of opvallende artikels uit de Franse media. Wanneer ze betrekking hebben op een rubriek of artikel op onze website vind je een doorverwijzing onderaan het artikel.

Het nieuwste artikel staat bovenaan.

 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2018 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Afmelden |