allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerVerkeersregelsOvertreding en boeteVerkeersboetes betalen
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Verkeersboetes betalen

dinsdag 9 februari 2010 , door Hanjo

Gecontroleerd op zondag 9 februari 2020

Op een speciale website van de overheid kun je de betaling van bepaalde verkeersboetes regelen. Welke boetes lees je hieronder. Andere boetes betaal je met een speciale zegel.

Het vorige artikel in deze rubriek: Verkeersboete online betalen
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 3.695
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De website is ook beschikbaar in diverse talen, waaronder Nederlands en Engels. Bovenaan de site zie je vlaggetjes waarmee je de taal kunt aanpassen.

Welke boetes kun je betalen

- Boetes van automatische radarcontroles kunnen via de website worden betaald.
- Ook andere boetes waarbij je op de betaalstrook van het formulier een "télépaiement" vermeld staat, kun je via de site betalen.
- De boete mag de € 1.500 niet overschrijden.
- Je moet een creditcard beschikbaar hebben om de betaling te regelen.

Je wilt een foto van de overtreding

Je hebt het recht om een foto van de overtreding (droit d’accès au cliché) te vragen. Je dient het verzoek in bij het Centre Automatisé de Constatation des Infraction dat op je boete vermeld staat.

Je wilt vrijstelling

Met een verzoek om vrijstelling (requête en exonération), bepaald in artikel 529-2 van de code de procédure pénale, kan bezwaar gemaakt worden tegen de geconstateerde overtreding. Het formulier met het verzoek om vrijstelling vind je bij de bekeuring.

Waar vind je de télépaiement code

Hieronder zie je twee voorbeelden van aanslagen met onderaan de code.

Wat is het bedrag van de boete

Het bedrag van de boete kan worden verhoogd of verlaagd.

 • Verhoogde forfaitaire boete (amende forfaitaire majorée): Veroordeling tot een geldstraf die forfaitair is verhoogd als de betalingstermijn van de forfaitaire boete door de overtreder is overschreden.
 • Verlaagde forfaitaire boete (amende forfaitaire minorée): Veroordeling tot een geldstraf die forfaitair is verlaagd als de overtreder het bedrag binnen de aangegeven termijn betaalt.

Je kunt niet via Internet betalen

Wanneer het niet mogelijk is om via de website te betalen, kun je de boete regelen door een "belastingzegel" (timbre-amende) op de betaalstrook te plakken.

Timbre Amende

Een Timbre-Amende gebruik je voor het betalen van verkeersboetes. Je kunt ze op dezelfde adressen kopen als de timbre fiscal, maar hij ziet er wat anders uit: één deel is het betaalmiddel, het andere (kleinere) deel is je betalingsbewijs.

Sinds 1 juli 2016 is de betaling van een boete met een zegel beperkt tot de betaling van een forfaitaire boete of een verlaagde forfaitaire boete die voor overtredingen die in jouw aanwezigheid werden uitgeschreven. Boetes voor automatisch geconstateerde overtredingen moeten online worden betaald, of per cheque of bankoverschrijving.

Dit "boetezegel" is een betaalmiddel om een forfaitaire boete of een gereduceerde boete te vereffenen. De zegel werd ingevoerd door de wet van 6 juli 1966. Het is een sticker die je koopt om een boete te betalen na een verkeersovertreding. De zegel bestaat uit 2 delen: het rechter deel moet worden bewaard, het dient als ontvangstbewijs en het linker deel voor de betaling.

Wees voorzichtig met het verwarren van deze timbre amende met de timbre fiscal. Deze laatste wordt gebruikt om de betaling van een belasting of vergoeding voor een administratieve procedure (bijvoorbeeld rijbewijs, identiteitskaart of paspoort) te certificeren.

Er zijn 3 kleuren voor de zegel:

 • Met de roze zegel kunnen alle soorten forfaitaire boetes worden betaald.
 • De gele zegel wordt gebruikt om snelheidsovertredingen te vereffenen.
 • De groene zegel wordt gebruikt om parkeerboetes te betalen.

Als u een boete wilt betalen, kun je de zegel(s) kopen bij een erkende tabakszaak of in een belastingkantoor.
Plak het linker deel van de zegel in de daarvoor bestemde ruimte op de betaalkaart. Doe deze kaart in de mee verzonden enveloppe en vergeet deze niet deze te frankeren voordat je hem verstuurt.

Houd bij deze betaalwijze rekening met de tijd die nodig is om de post te verzenden. Want om in aanmerking te komen voor een vermindering van de boete moet je binnen 3 dagen betalen wanneer je de bekeuring werd overhandigd en binnen 15 dagen wanneer je hem per post ontving. Je hebt 45 dagen om het standaard boetebedrag te betalen. Als je niet binnen 45 dagen betaalt, wordt de boete verhoogd.

Voor de wijze van betaling door middel van een timbre amende wordt verwezen naar artikel R49-3 van de code de procédure pénale. Het bepaalt dat: "Betaling van de forfaitaire geldboete die verschuldigd is voor kennisgevingen van overtredingen die zijn opgesteld aan de hand van het in artikel A beschreven formulier en niet onmiddellijk worden betaald, geschiedt door toezending aan de dienst die is vermeld op de bij de kennisgeving van de overtreding gevoegde betaalkaart, of aan de belastingdienst, van een naar behoren ingevulde betaalkaart waarop een boetestempel is aangebracht, waarvan de afgifte, het model en de voorwaarden voor de afgifte worden vastgesteld bij besluit van de minister die bevoegd is voor de begroting, of van een aan deze kaart gehechte cheque.

Op internet: Verkeersboetes online betalen


 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Verkeersovertredingen en -delicten

  De Franse verkeerswetgeving maakt een onderscheid tussen overtredingen en misdrijven. Dit artikel beschrijft de strafmaten voor delicten.

Reacties
Hieronder 1 bijdrage
 

Allesfrans, ook voor:
 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

Allesfrans, ook voor:
 • Medisch

  Naar de dokter, de specialist, het ziekenhuis. Hoe werkt de zorgverzekering en hoe kom ik aan een nieuwe bril?

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention