allesfrans.com
 
BeginpaginaFrankrijk, het landRegio Auvergne-Rhône-AlpesAuvergneDepartement Allier (03), BourbonnaisAllier ToeristischRoutesFietsen van het dal van de Besbre naar de Loire
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Fietsen van het dal van de Besbre naar de Loire

zondag 16 april 2017 , door Hanjo

Het dal van de Besbre is een interessant stuk natuur met diverse kastelen. Je vindt er meerdere fietsroutes, zoals deze.

Het vorige artikel in deze rubriek: Fietsen in Auvergne
Beoordeling:
Bezoeken: 281
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

 1. In Dompierre-sur-Besbre vertrek je over de Chemin des Percières langs de Besbre. Deze rivier ontspringt in de Puy de Montoncel. Zij daalt de hellingen van Montagne Bourbonnaise af, steek vervolgens de Sologne Bourbonnaise over en mondt na Dompierre uit in de rivier de Loire.
  Je steekt de D480 over en volgt de fietsroute in de richting van Le PAL, het beroemde pretpark en dierentuin dat een paar kilometer verder ligt. Net voordat je bij het park komt, sla je linksaf naar het kasteel van Thoury. Het elegante gebouw uit de 12e, 15e en 16e eeuw ligt genesteld in weelderig groen.
   
 2. Je rijdt verder naar Saint-Pourçain-sur-Besbre, waar een ander kasteel staat, dat van Beauvoir,gelegen op een paar honderd meter van de route. Je kunt er afstappen om de Franse tuin te bezoeken. Daarna gaat het in de richting van Lapalisse.
  Na het buurtschap Semoux ga je rechtsaf en via prachtige kleine weggetjes passeer je het dorp Thionne en kom je in Jaligny-sur-Besbre.
   
 3. Dit grondgebied inspireerde de schrijver René Fallet, ook groot liefhebber van de wielersport. Je rijdt door de stad Jaligny en passeert het kasteel met dezelfde naam, dat dateert uit de vijftiende eeuw.
  De volgende plaats is Chavroches, een charmant dorp met zijn kasteel op de heuvel. Daarna gaat het verder langs de Besbre in de richting van Lapalisse.
   
 4. Lapalisse wordt gedomineerd door het kasteel met dezelfde naam. Dit kasteel uit de twaalfde, vijftiende en zestiende eeuw is de moeite van het bezichtigen waard.
  Hierna ga je in de richting van Digoin op de D124, het begin van een zeer heuvelachtig gedeelte door beboste heuvels en vervolgens meer hagen. Na een lange klim bereik je een plateau met een prachtig uitzicht. Een bochtige afdaling leidt naar Bert, een klein dorp gedomineerd door de kerk.
   
 5. Het gaat weer bergopwaarts voordat het op de D23 gemakkelijke fietst. In de verte, naar het noorden, zie je de eerste uitlopers van de Morvan. Je komt in het bergdorpje Donjon en fietst vervolgens in de richting van Digoin.
  In een prachtige bosrijke omgeving ga je over vlakke wegen van dorp naar dorp tot aan de rand van het kanaal van Roanne naar Digoin wat je net voor Chassenard oversteekt.
   
 6. Op het kruispunt met de D169 neem je de fietsroute in de richting Digoin en volg je een ander kanaal, dat langs de Loire. Het werd in 1838 in gebruik genoemen. Het 196 km lange kanaal tussen Digoin en Briare vormt met andere waterwerken de verbinding tussen de Rhône en de Seine.
  Op een paar honderd meter afstand ligt de spectaculaire kanaalbrug, gebouwd over de rivier de Loire. Een omweg is een must! Dan ga je over het groene fietspad richting Diou dan naar Dompierre-sur-Besbre op dertig kilometer. Een mooie landelijke route langs het rijke erfgoed van de rivier met enkele prachtige uitzicht op de wilde en kronkelende Loire.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

 • Reizen naar/door Frankrijk

  Genieten, maar je ook aan de regels houden...

 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

Allesfrans, ook voor:
 • Overheid

  Wat maakt de Franse overheid zoveel anders.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter te leren begrijpen.

 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention