Beginpagina > Belastingen > Franse belastingen > Belastingaangifte > Welke neveninkomsten zijn belastbaar?

Welke neveninkomsten zijn belastbaar?

vrijdag 21 april 2017, door Hanjo

Een overzicht van de inkomsten uit online platforms of privé activiteiten die je moet vermelden op je Franse belastingaangifte.

Het vorige artikel in deze rubriek: Voor de eerste keer (online) belastingaangifte doen
Beoordeling:
  • Druk dit artikel af
  • Email
  • Reactie
  • RSS
  • RSS
  • RSS
  • RSS

De technologische veranderingen van de afgelopen jaren zijn overduidelijk merkbaar in een groot aantal sectoren: vervoer van passagiers, hotels, horeca, handel, enz. Die nieuwe mogelijkheden kennen talrijke juridische en financiële aspecten. Het is de overheid er dan ook aan gelegen om op al die activiteiten de juiste en dezelfde regels toe te passen en zo gelijkheid tussen alle spelers in dezelfde sector te waarborgen.

Dit geldt ook voor de belastingen: inkomsten moeten worden onderworpen aan belasting. Dit is ook een bescherming van de consument: nieuwe praktijken moeten voldoen aan de veiligheidseisen en meer in het algemeen de rechten van de consument.

Een pakket informatie voor particulieren

Om meer duidelijkheid te geven heeft de Franse overheid een informatiepakket samengesteld, georganiseerd op het type activiteit. Ze herinneren de particulier aan de regels voor de belastingaangifte en de betaling van de sociale bijdragen.

Deze informatie zal ook beschikbaar zijn op de collaborative platforms, die de verplichting hebben om elke gebruiker die inkomsten genereert op de hoogte te stellen. Daarnaast zijn de fiscus en de sécurité sociale in staat om deze basisinformatie te vervolledigen en eventuele vragen te beantwoorden.

Het informatiepakket

Hieronder vind je links naar de Franstalige documentatie, terwijl wij je in het kort de van toepassing zijnde regels vertellen.

De opbrengsten van carpooling

Wanneer je niet aan drie voorwaarden voldoet, moet je over die inkomsten sociale lasten betalen. De voorwaarden zijn:
- je maakt de ritten omdat je zelf naar de plaats van bestemming moet;
- de bijdrage die je ontvangt is niet hoger dan de wettelijke kilometervergoeding;
- je betaalt zelf een proportioneel deel van de reiskosten.

De inkomsten uit de verhuur van ingerichte accommodatie

Bied je een chambre d’hôtes, dan zijn inkomsten vanaf € 5.100 onderhevig aan sociale lasten. Bij ander tijdelijk gemeubileerd verhuur is de limiet € 23.000. Je geeft de inkomsten wel altijd op bij de belastingaangifte en betaalt dan altijd 15,5% sociale lasten die automatisch berekend worden.

De inkomsten uit de verkoop van goederen

Zolang het om overtollige eigendom gaat, geldt een limiet van € 5.000 en wordt onderscheid gemaakt tussen edelmetalen en juwelen en andere goederen.
Verkoop je goederen die je zelf maakt, dan word je mogelijk als ondernemer beschouwd.

Inkomsten uit verhuur van goederen

In dit geval geldt een limiet die in 2017 op € 7.846 ligt. Borvn dit bedrag word je als ondernemer beschouwd. Zoals altijd, geef je de inkomsten wel aan.

Opbrengsten uit betaalde diensten

Wanneer het als een professionele activiteit betreft, zul je er belasting over betalen en sociale lasten moeten afdragen.

Online bekijken: http://www.economie.gouv.fr/revenus...


 

Lees ook:
 
Reacties
Reacties

Aangesloten bezoekers: 44


 
© Allez-Allier/AllesFrans 2008-2018 | SPIP | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Overzicht van de site | Mention | Afmelden |