allesfrans.com
 
BeginpaginaBouwen en verbouwenWanden, muren en plafondsBetegelenZelf wandtegels aanbrengen: stap-voor-stap
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Zelf wandtegels aanbrengen: stap-voor-stap

dinsdag 16 mei 2017 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 3 maart 2020

Hoe ga je te werk bij het aanbrengen van wandtegels, zoals in een badkamer. Volg onze stap-voor-stap instructie.

Het vorige artikel in deze rubriek: Tegelwerk - gereedschappen
Beoordeling:
Bezoeken: 280
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De voorbereiding

Begin met het opmeten van de ruimte om de benodigde hoeveelheid materiaal te bepalen. Het gemakkelijkst is om een schets te maken. Bepaal met een liniaal (règle de maçon) of de wanden gelijkmatig vlak zijn. Controleer ook of de vloer recht ligt en vlak is, want de juiste plaatsing van wandtegels hangt ervan af.

1.Scheuren en voegen moet eerst worden gedicht. Bij gipsplaat is mogelijk het impregneren met een geschikte coating noodzakelijk. Om deuren en ramen te beschermen, kun je ze afdekken. Poreuze oppervlakken moeten vooraf worden behandeld met een onderlaag.

2.Maak een planning voor het plaatsen van de muurtegels. De beste oplossing is om de tegels symmetrisch te plaatsen ten opzichte van de belangrijkste zichtlijn, zoals bijvoorbeeld symmetrisch ten opzichte van de gootsteen. Zorg ook dat de laatste tegel niet net te klein is en kies voor gesneden tegels aan beide zijdes van een wand.

3.Gebieden in het douche en boven het bad moeten zorgvuldig worden afgedicht tegen water. Gebruik afdichtflenzen bij de wateraansluitingen. Praktisch zijn zelfklevende flenzen. De verticale hoek wordt afgedicht met zelfklevende isolatieband. Verwijderen van een deel van de afdekfilm en plak de strip van boven naar beneden. De tape moet goed gelijkmatig over de twee wanden liggen. Markeer vervolgens het gebied van de douche dat je wilt betegelen. Dat kun je doen met behulp van een laser met kruisende lijnen.

4.Zodra de isolatieband en afdichtingsflenzen zijn geplaatst, breng je twee lagen vloeibaar afdichtmiddel (produit d’étanchéité liquide) aan binnen het gemarkeerde gebied. Begin als test met het aanbrengen van het product met behulp van een (ongetande) spaan. Zodra de eerste laag droog is, kun je een tweede laag aanbrengen met behulp van een roller. Begin met het aanbrengen van twee lagen vloeibaar afdichtmiddel op de eerder geplaatste afdichtende flenzen en de afdichtstrip.

Het betegelen

Meng tegels uit verschillende pakketten om een gelijkmatige kleurverdeling te verkrijgen. Zelfs met hetzelfde kleurnummer kunnen verschillen bestaan. Meng ook de lijm (tenzij je een kant-en-klare pasta gebruikt) en maak niet meer dan je binnen de verwerkingstijd kunt aanbrengen. Gebruik bij voorkeur een flexibele lijmsoort. Mengen doe je met een mixer (mélangeur), eventueel als hulpstuk in een elektrische boor (mélangeur hélicoïdal).

1.Breng de lijm aan met een lijmkam (truelle lissante) met de juiste tanddiepte (denture). Deze hangt af van de grootte van de tegel. Voor tegels van 60cm is de tanddiepte 8mm. Bij tegels van 20cm volstaat 5mm.

2.Om stompe hoeken te maken kun je gebruik maken van speciale profielen (profilé). Ze bestaan in kunststof en in aluminium. Ook kun je voor de afwerking gebruik maken van sierprofielen [profilé décoratif). Breng wat tegellijm aan en duw het profiel erin. Pas daarna plaats je de tegels. Gebruik geen profielen in scherpe hoeken. Je laat hier enkele millimeters vrij en vult dit later op met siliconen.

3.Bij tegels met een groot formaat, plaats je ze altijd van beneden naar boven, zodat de tegels niet naar beneden kunnen schuiven.

4.Wanneer de vloer (zoals vaak in een badkamer) niet perfect horizontaal is, kun je het beste met de tweede rij beginnen. Je zet dan eerst een horizontale lat op de muur vast op zodanige hoogte dat er op het diepste gedeelte nog een tegel (met twee voegen) onder past.

5.Plaats ook een verticale lat haaks op de horizontale lat en zet de eerste tegel strak in de hoek.

6.Plaats bij voorkeur eerst alle hele tegels. Ga pas daarna verder met het op maat maken van afwijkende tegels, of het maken van een opening. Je kunt dat bijvoorbeeld doen met een haakse slijper (meuleuse d’angle). Denk daarbij aan handschoenen en een veiligheidsbril!

7.Om tegels in te korten gebruik je een tegelsnijder (carrelette). Je kunt ze huren of aanschaffen. Denk eraan dat je mogelijk diagonaal moet snijden en dus een tegelsnijder nodig hebt die langer is dan de tegel zelf.

8.Gaten boren voor de waterleiding doe je met een (couronne). Je kunt ze soms op een haakse slijper plaatsen.

9.Ook voor een bovenrand kun je gebruik maken van profielen. Je past hetzelfde principe toe als voor de verticaal aangebrachte profielen.

10.Wanneer je een douchebak (receveur de douche) of een ligbad (baignoire) gaat plaatsen, teken je hun afmeting af, waarbij je de dikte van de tegel en de lijmlaag optelt. Zaag latten op maat om de vrij te houden ruimte aan te geven en betegel hierboven.

11.Breng ook nu de tegels van beneden naar boven aan. Zodra de tegellijm gedroogd is en de tegels vast zitten, kun je de latten weer verwijderen.

12.Pas wanneer het bad of de douchebak is geplaatst, betegel je het tussenstuk.

13.Om een vensterbankje te betegelen, plaats je eerst de tegels op de muur. Daarna plaats je de horizontale tegels, waarbij het mooiste resultaat wordt verkregen wanneer je de voegen laat doorlopen.

14.Ook hier kunnen de hoekprofielen worden toegepast om te voorkomen dat de (vaak niet geglazuurde) zijkant van de horizontale tegel zichtbaar is.

15.Voor het voegen gebruik je bij voorkeur een flexibel voegmiddel (mortier flex de jointoiement) dat je volgens de instructies aanmaakt. Breng de mortel diagonaal in de voegen aan met behulp van een plaque en caoutchouc.

16.Was het oppervlak met helder water. Verwijder het voegmiddel van de profielen en sierstrips met een schone doek (chiffon propre).

17.De voegen tussen tegelwerk en sanitair worden met een elastische siliconenkit (silicone pour sanitaires) gevoegd.

18.Werk de voegen af met een truelle à joints, of met een in water met zeepsop gedoopte vinger. Wacht tot de siliconenkit gedroogd is.

 • Tegelwerk - gereedschappen
  Een artikel in onze rubriek > Bouwen en verbouwen > Wanden, muren en plafonds > Betegelen

  Een afbeelding en de Franse benaming van het gereedschap dat je bij tegelwerk kunt gebruiken.

 

Reacties
 

Allesfrans, ook voor:
 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

 • Verkeer en vervoer

  Afwijkende verkeersregels, autokeuring, invoeren van een auto

Allesfrans, ook voor:
 • Geld en bank

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen?

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Franse taal

  Wat wetenswaardigheden over de Franse taal

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention