allesfrans.com

 • Eerste versoepeling regels rond bronheffing

  Bij een daling van de heffing op jouw inkomsten met minimaal 10% mag je, ongeacht het bedrag, je heffingspercentage aanpassen.
 • Controle elektrische installatie van privéwoning door Consuel

  Het controleren of een elektrische installatie voldoet aan de huidige Franse norm NFC 15 100.

 • EDF, Enedis, Engie, ERDF, GDF, RTE... Hoe zit dat nou?

  Kom jij er nog uit? Wie is nou wat?

 • Eerste versoepeling regels rond bronheffing

  Bij een daling van de heffing op jouw inkomsten met minimaal 10% mag je, ongeacht het bedrag, je heffingspercentage aanpassen.
 • Controle elektrische installatie van privéwoning door Consuel

  Het controleren of een elektrische installatie voldoet aan de huidige Franse norm NFC 15 100.

  
BeginpaginaVerkeer en vervoerDocumentenKenteken(bewijs)Je auto verkopen

Je auto verkopen

woensdag 28 juni 2017, door Hanjo

Bewerkt op zondag 2 september 2018

Je auto volgens de regels verkopen betekent niet alleen het verstrekken van de informatie aan de Franse overheid, maar ook het overhandigen van de juist ingevulde documenten aan de koper en natuurlijk het zorg dragen voor een veilige financiële afhandeling.

Het vorige artikel in deze rubriek: In Frankrijk gaat het net even anders...
Beoordeling:
Bezoeken: 777
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Je moet de verkoop van een voertuig melden aan de Franse administration, of het nu een verkoop betreft aan een particulier of een bedrijf. En je moet bepaalde documenten aan de verkoper overhandigen.

De verkoopdocumenten

Voor de verkoop van een voertuig moet je gebruik maken van het standaarddocument Cerfa n° 15776. Het vervangt sinds 8 september 2017 het formulier Cerfa nº 13754.

Dit document moet door beide partijen[1] worden ondertekend. Ieder partij behoudt een exemplaar van het formulier en binnen twee weken na de verkoop moet de transactie via een online procedure worden doorgegeven. Je moet je daarvoor aanmelden of gebruik maken van France Connect.

Verder geeft de verkoper het kentekenbewijs (certificat d’immatriculation (carte grise)) van de auto aan de koper nadat hij er duidelijk de vermelding op heeft aangegeven "vendu le" of "cédé le", gevolgd door de datum en het tijdstip van de verkoop en een handtekening. Dit vrijwaart de verkoper voor eventuele boetes na het tijdstip van de verkoop.

Bestaat het certificat d’immatriculation uit een afscheurbare coupon dan moet de verkoper dit invullen met de gegevens van de koper (uitsluitend bij particuliere verkoop), die nog één maand mag doorrijden met dit kentekenbewijs in afwachting van zijn nieuwe certificat d’immatriculation.

De verkoper moet de koper ook een certificat de situation administrative (het oude certificat de non-gage), verstrekken wat niet ouder mag zijn dan 14 dagen. Je kunt het bij iedere préfecture of sous-préfecture, krijgen, maar ook op het gemeentehuis van grotere steden, per post of via het internet.

Is de auto meer dan 4 jaar oud, dan moet de verkoper aan de koper een justificatif de contrôle technique verstrekken, een keuringsbewijs dat niet ouder is dan 6 maanden.

Een veilige betaling

Is de verkoop beklonken, dan moet de verkoper ervoor zorgen dat hij zijn geld krijgt, en wel het volledige bedrag. Een oneerlijke koper zou enkele dagen later een betaling kunnen doen van een lager bedrag dan overeengekomen.

Een betaling is niet definitief omdat de rekening van de koper is gecrediteerd. De bank kan in bepaalde gevallen zo’n betaling terugdraaien.

Omdat het beter is een verkoop te annuleren dan geen geld te ontvangen, moet de verkoper onder alle omstandigheden twijfelachtige betalingsovereenkomsten weigeren (stortingen, mandaten, zoals die van het type Western Union, cheques of gewaarmerkte cheques).

Contante betaling accepteren?

De enige min of meer zekere betalingsvorm is naast de Franse chèque de banque de betaling in contanten. Zo’n betaling is legaal tussen particulieren en kent geen limiet (artikel L. 112-6 van de Code monétaire et financier). Het algemeen geldende maximum van € 3.000 (artikel D. 112-3) is hier niet van toepassing.

Maximale zekerheid krijg je in het bankfiliaal van de verkoper of bij een bank die contante uitbetaling aan het loket of de automaat doet.

Wees waakzaam wanneer de banken gesloten zijn

Bel om de cheque of betaling te controleren met de bank van de koper, maar zoek zelf het telefoonnummer op! Zo weet je zeker dat deze bestaat en je het juiste nummer hebt..

Formeel hoeft de bank vanwege beroepsgeheim niet te antwoorden. Draag de auto niet over voor je de zekerheid van de betaling hebt. Je zou niet de eerste zijn die met een valse of ongedekte cheque in de maag zit.

De bankcheque geniet de voorkeur

Kies bij voorkeur voor betaling met een chèque de banque, maar let goed op de echtheid!

Sinds 2009 zijn alle Franse bankcheques voorzien van een filigrane, een watermerk dat in het papier zit en er niet op is gedrukt. Alle banken gebruiken hetzelfde watermerk, waarvan je de beschrijving terugvindt op https://www.banque-france.fr in rubriek communiqués de la Banque de France.

Let ook op beschadigingen, uitgewiste gegevens, afwijkende lettertypes, enz.

Hoe het verder afloopt met valse of ongedekte cheques lees je in ons artikel Een ongedekte cheque.

Opmerkingen

[1wanneer er meerdere berokkenen zijn, moet ieder ondertekenen

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

 • Kosten Frans kenteken

  De uitgifte van een nieuw kentekenbewijs is onderworpen aan de betaling van enkele heffingen.

Reacties

Aangesloten bezoekers : 46

In deze rubriek

In deze rubriek staat informatie verzameld over het certificat d’immatriculation, het Franse kentekenbewijs, over de plaque d’immatriculation, de kentekenplaat, en wat je moet doen bij import, aankoop en verkoop van een voertuig met kenteken.

Lees ook:
 

Allesfrans, ook voor:
 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

 • Franse samenleving

  We helpen je de Fransen wat beter leren begrijpen.

 • Geld, bank, verzekering

  Hoe betaal je in Frankrijk je rekeningen en welke afwijkende verzekeringen zijn er?

Allesfrans, ook voor:
 • Onze ervaringen

  Onze ervaringen en projecten. De plannen en hun uitvoering.

 • Diensten

  Verschillende soorten dienstverlening.

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

© allez-allier/allesfrans 2008-2019 | SPIP | Plan | Mention |