allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerDocumentenRijbewijsJe rijbewijs verloopt. Wat dan?
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Je rijbewijs verloopt. Wat dan?

zondag 27 augustus 2017 , door Hanjo

Bewerkt op dinsdag 10 maart 2020

Je woont in Frankrijk maar hebt geen Frans rijbewijs. Het rijbewijs verloopt. Wat moet je doen?

Het vorige artikel in deze rubriek: Je rijbewijs omzetten in een Frans exemplaar
Beoordeling:
Bezoeken: 1.515
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De ambassade is niet betrokken bij de aanvraag of uitgifte van rijbewijzen. Voor Nederlandse rijbewijzen biedt de Dienst Wegverkeer (RDW) meer informatie.

Woon je in een EU-land, zoals Frankrijk, of in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland, dan is het verlengen van je Nederlandse rijbewijs niet mogelijk. Je moet dan een nieuw rijbewijs aanvragen bij de autoriteiten in het land waar je woont. Je krijgt dus een rijbewijs uit dat land. Opnieuw examen doen is niet nodig.

Op de website van de RDW lees je meer over het omwisselen van uw rijbewijs binnen de EU.

Rijbewijs gestolen/kwijt in het buitenland

Is jouw rijbewijs in het buitenland gestolen of ben je het kwijtgeraakt? Ook daarover vind je op de website van de RDW informatie over hoe je na diefstal of verlies een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Dit is wat je moet doen

Nederlanders die in Frankrijk wonen en niet meer staan ingeschreven in een Nederlandse gemeente, kunnen hun Nederlandse rijbewijs niet meer in die voormalige Nederlandse woonplaats laten vernieuwen. Je dient een nieuw rijbewijs aan te vragen in Frankrijk. Het Nederlandse rijbewijs wordt daarbij omgezet in een Frans rijbewijs.

De aanvraag van een Frans rijbewijs is soms een lang (3-6 maanden) proces. Begin dus tijdig met de procedure.

In het verleden kon zo’n aanvraag worden gedaan bij de préfecture of sous-préfecture van het departement waar je woont. In 2017 veranderde deze procedure, waarna ze in 2020 opnieuw wijzigde.

 • Je rijbewijs omzetten in een Frans exemplaar
  Een artikel in onze rubriek > Verkeer en vervoer > Documenten > Rijbewijs

  Vanaf 3 maart 2020 geldt een nieuwe procedure voor het omwisselen van een EU-rijbewijs in een Frans exemplaar.

Vraag een echtheidsverklaring op bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer in Nederland (RDW). Een echtheidsverklaring is een verklaring (in het Engels) waarin staat dat je geregistreerd bent in het Nederlandse Centraal Rijbewijzenregister. Geef bij de aanvraag je adres in Frankrijk door waarop je de verklaring wilt ontvangen.

De echtheidsverklaring in het Engels wordt meestal geaccepteerd. Sommige autoriteiten, zoals de préfecture de Paris, vragen om een Franse officiële vertaling, opgesteld door een beëdigd vertaler.

 

Het volgende artikel in deze rubriek:

Reacties
Hieronder 4 bijdragen
 • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 29 februari 2020 11:01, door Josien

  Na 1,5 jaar is het intussen bijna zover: ik heb gisteren mijn verlopen Nederlandse Rijbewijs opgestuurd en wacht af wanneer mijn nieuwe Franse rijbewijs arriveert. Intussen rijd ik al die tijd met het complete dossier in mijn tas rond. Nu ik mijn NL rijbewijs ook niet meer heb (wel copie natuurlijk) vraag ik mij af of ik nu onverzekerd ben.
  Dank voor antwoord.

 • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 5 juli 2018 15:11, door Eisso Koenders

  Ik ben het proces gestart om een NL rijbewijs om te zetten in een Frans exemplaar. Ik denk te weten wat het proces inhoud en welke bescheiden nodig zijn (via infofrankrijk.com). De ’wild card’ hier is of een RDW echtheidsverklaring wordt vereist. Dit is onduidelijk en adviezen zijn daarom om dit document er maar ’’voor de zekerheid" bij te doen. Geen probleem maar het document is in het Engels gesteld en de volgende vraag is dan "Moet er een beëdigde vertaling bij worden gevoegd"? Zo ja, moet deze dan ook worden gelegaliseerd (apostille)? Ik hoor graag van eenieder die hier ervaring mee heeft opgedaan. Afgezien van dit specifieke verzoek om advies, alle andere ervaringen gerelateerd aan dit rijbewijs inwisselproces zijn uiteraard ook welkom. Met dank en groeten, Eisso Koenders

  • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 6 juli 2018 10:55, door Lynda

   Wat ik van anderen heb gehoord is dat dit per préfecture verschillend is of er een vertaling bij moet. Ik zou het eerst zonder proberen, als ze dat accepteren scheelt dat je mooi weer geld.

 • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 15 mei 2018 14:44, door eisso koenders

  Woonachtig in Frankrijk (Normandie). Ik wil het rijbewijs van mijn echtgenote omzetten naar een Frans rijbewijs. Ik lees dat van de inhet Engels gestelde RDW echtheidsverklaring een beëdigde vertaling kan worden gevraagd.

  Ik probeer nu een beëdigde vertaler te vinden maar tot heden geen succes. Kan iemand mij adviseren waar ik deze service kan vinden. Bij voorbaat mijn dank.

  • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 1 juni 2018 10:38, door w van Lammeren

   Mijn vrouw is Francaise en beëdigd vertaalster Frans Nederlands en heeft ruime ervaring. haar mailadres is info@2france.nl

   vriendelijke groet,

   W.P. van Lammeren

   • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 1 juni 2018 12:59, door Eisso Koenders

    Geachte mijnheer van Lammeren, Hartelijk dank voor uw antwoord. Het gaat om de echtheidsverklaring van de RDW - Veendam. Kunt u mij laten weten wat de kosten hiervan zijn? Tevens hoe lang het duurt dit te realiseren met inachtneming van het versturen van het document naar Frankrijk? Bij voorbaat mijn dank, Eisso Koenders

    • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 1 juni 2018 15:04, door w van Lammeren

     Geachte heer Koenders,

     Ik las pas nu dat de verklaring die vertaald moet worden in het engels is gesteld en vertaald moet worden naar het Frans. In dat geval kan mijn vrouw niets voor u betekenen omdat zij alleen beëdigd vertaalster is voor Frans- Nederlands en vice versa. Excuus voor het ongemak.

     Met vriendelijke groet,
     Wim van Lammeren

     • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 2 juni 2018 21:50, door Eisso Koenders

      Hallo Wim, Ik begrijp dat dit niet mogelijk is. Ik vraag me wel af of die ’echtheidsverklaring’ alleen in het Engels wordt aangeboden of ook in het Nederlands (of 2-talig). Ik heb hier uiteraard geen ervaring mee want dit doe je in principe maar één keer maar ik ga het navragen en mocht het zo zijn dat het ook in het Nederlands is gesteld dan kom ik bij je terug en zou dan graag van de diensten aangeboden door jouw echtgenote gebruik maken. Ik hoop spoedig meer te weten. Fijn weekend gewenst, Eisso Koenders

      • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 4 juni 2018 13:25, door w van Lammeren

       Beste Eisso,

       Dank voor je bericht.

       Succes met je avontuur in het o zo bureaucratische Frankrijk.

       Vriendelijke groet,
       Wim van Lammeren

       • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 6 juni 2018 09:59, door Eisso Koenders

        Goedemorgen Wim,
        Dank. Ik lees dat het rijbewijs omzetten een echt avontuur is en een lang proces is/kan zijn. Echter, geen keuze dus we gaan het proberen. Zoals ik al eerder noemde, mocht de echtheidsverklaring ook in het Nederlands worden uitgegeven dan kom ik graag bij je terug voor een vertaling.
        Bonne journée, Eisso

        • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 19 augustus 2019 12:54, door Eisso Koenders

         Goedendag,

         Ik sta in bovenstaande correspondentie diverse keren genoemd maar hier toch nog even een verdere ’update’ aangaande het proces ’inwisselen van NL rijbewijs voor een Frans rijbewijs’. De aanvraag die ik deed is gedateerd 12-09-2018!!! en nog steeds geen Frans rijbewijs of enig ander levensteken. Het NL rijbewijs van mijn echtgenote verloopt ’as we speak’! Diverse e-mails worden niet beantwoord en telefoon wordt niet opgenomen (Préfecture Nantes). Twee keer de reis naar Nantes ondernomen om inlichtingen te krijgen maar ik kwam niet verder dan de receptie in de préfecture die mij wel kon vertellen dat de aanvraag in het systeem zat maar verder niets. Verzoek om iemand te spreken die er meer van af weet werd niet gehonoreerd. Fijn te weten dat de aanvraag in het systeem zit maar op de vraag wanneer het rijbewijs wordt geleverd wordt met een lach gereageerd dat het ’wel even’ kan duren (c’est La France!!!). Dat laatste klopt, over 3 weken is het één jaar geleden dat de aanvraag werd ingediend en tot heden geen teken van leven ontvangen aangaande het onderwerp. Ik heb de hulp ingeroepen van de gendarmerie die mij nu bijstaat en die een formele brief (brievenhoofd Gendarmerie) heeft gestuurd maar ook dit gaf tot heden geen resultaat. Verzekeringsagentschap (Axa) gevraagd om mee te helpen maar die kwam er ook niet door. Via Préfecture van onze regio (St. Lo) geprobeerd maar die willen er niets mee te maken hebben want het is Nantes die het nu regelt zoals wordt gesteld. Kortom,absurd en een drama!!! Bovenstaand bericht waar wordt gesteld dat het 3 - 6 maanden kan duren moet worden gecorrigeerd........het duurt meer dan een jaar!!! Ik heb ook in Nantes gevraagd naar de noodzaak van vertalingen in het Frans maar dat is niet nodig werd mij verteld. Zelfs de echtheidsverklaring wordt niet als belangrijk gezien maar of het echt zo is............geen idee. Ik overweeg nu een formele brief aan de NL ambassade om assistentie. Met groeten, Eisso Koenders

        • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 27 augustus 2019 17:02, door Carla de rond

         Ik heb al een maand geleden alle gevraagde documenten naar Nantes gestuurd. Ik heb een bewijs van ontvangst gekregen. Mijn Nederlands rijbewijs loopt begin januari 2020 af. Ik houd jullie op de hoogte.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Frankrijk, het land

  Informatie over het land Frankrijk met vooral geografische gegevens.

 • Tuinrecepten

  AllesFrans, ook voor tuinrecepten: recepten voor en uit de tuin.

Allesfrans, ook voor:
 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Bouwen en verbouwen

  Alles over het bouwen en verbouwen van jouw huis in Frankrijk en hulp met de benamingen.

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention