allesfrans.com

 • Nieuw
 • Quiz: Wijn en de Franse taal

  Ditmaal 10 vragen die met de Franse taal en wijn te maken hebben.

 • Gaan kassabonnen tot het verleden behoren?

  Nu al bieden verschillende winkeliers de mogelijkheid om je kassabon per e-mail toegestuurd te krijgen, maar een Frans parlementslid wil verder gaan.
 • Een nieuwe kolom op de aanslag van de taxe d’habitation

  De overstromingsbelasting is een aanvullende post op de lokale belastingen.

 • Nieuw
 • Quiz: Wijn en de Franse taal

  Ditmaal 10 vragen die met de Franse taal en wijn te maken hebben.

 • Gaan kassabonnen tot het verleden behoren?

  Nu al bieden verschillende winkeliers de mogelijkheid om je kassabon per e-mail toegestuurd te krijgen, maar een Frans parlementslid wil verder gaan.
  
Beginpagina > Verkeer en vervoer > Documenten > Rijbewijs > Je rijbewijs verloopt. Wat dan?

Je rijbewijs verloopt. Wat dan?

zondag 27 augustus 2017, door Hanjo

Bewerkt op zaterdag 23 september 2017

Je woont in Frankrijk maar hebt geen Frans rijbewijs. Het rijbewijs verloopt. Wat moet je doen?

Het vorige artikel in deze rubriek: Je rijbewijs omzetten in een Frans exemplaar of een internationaal rijbewijs aanvragen
Beoordeling:
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

De ambassade is niet betrokken bij de aanvraag of uitgifte van rijbewijzen. Voor Nederlandse rijbewijzen biedt de Dienst Wegverkeer (RDW) meer informatie.

Woon je in een EU-land, zoals Frankrijk, of in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland, dan is het verlengen van je Nederlandse rijbewijs niet mogelijk. Je moet dan een nieuw rijbewijs aanvragen bij de autoriteiten in het land waar je woont. Je krijgt dus een rijbewijs uit dat land. Opnieuw examen doen is niet nodig.

Op de website van de RDW lees je meer over het omwisselen van uw rijbewijs binnen de EU.

Rijbewijs gestolen/kwijt in het buitenland

Is jouw rijbewijs in het buitenland gestolen of ben je het kwijtgeraakt? Ook daarover vind je op de website van de RDW informatie over hoe je na diefstal of verlies een nieuw rijbewijs aanvraagt.

Dit is wat je moet doen

Nederlanders die in Frankrijk wonen en niet meer staan ingeschreven in een Nederlandse gemeente, kunnen hun Nederlandse rijbewijs niet meer in die voormalige Nederlandse woonplaats laten vernieuwen. Je dient een nieuw rijbewijs aan te vragen in Frankrijk. Het Nederlandse rijbewijs wordt daarbij omgezet in een Frans rijbewijs.

De aanvraag van een Frans rijbewijs is soms een lang (3-6 maanden) proces. Begin dus tijdig met de procedure.

In het verleden kon zo’n aanvraag worden gedaan bij de préfecture of sous-préfecture van het departement waar je woont. In 2017 veranderde deze procedure.

Vraag een echtheidsverklaring op bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer in Nederland (RDW). Een echtheidsverklaring is een verklaring (in het Engels) waarin staat dat je geregistreerd bent in het Nederlandse Centraal Rijbewijzenregister. Geef bij de aanvraag je adres in Frankrijk door waarop je de verklaring wilt ontvangen.

De echtheidsverklaring in het Engels wordt meestal geaccepteerd. Sommige autoriteiten, zoals de préfecture de Paris, vragen om een Franse officiële vertaling, opgesteld door een beëdigd vertaler.

 

Het volgende artikel in deze rubriek: Lettre 46, Lettre 47 en Lettre 48
Reacties
 • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 5 juli 15:11, door Eisso Koenders

  Ik ben het proces gestart om een NL rijbewijs om te zetten in een Frans exemplaar. Ik denk te weten wat het proces inhoud en welke bescheiden nodig zijn (via infofrankrijk.com). De ’wild card’ hier is of een RDW echtheidsverklaring wordt vereist. Dit is onduidelijk en adviezen zijn daarom om dit document er maar ’’voor de zekerheid" bij te doen. Geen probleem maar het document is in het Engels gesteld en de volgende vraag is dan "Moet er een beëdigde vertaling bij worden gevoegd"? Zo ja, moet deze dan ook worden gelegaliseerd (apostille)? Ik hoor graag van eenieder die hier ervaring mee heeft opgedaan. Afgezien van dit specifieke verzoek om advies, alle andere ervaringen gerelateerd aan dit rijbewijs inwisselproces zijn uiteraard ook welkom. Met dank en groeten, Eisso Koenders

  • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 6 juli 10:55, door Lynda

   Wat ik van anderen heb gehoord is dat dit per préfecture verschillend is of er een vertaling bij moet. Ik zou het eerst zonder proberen, als ze dat accepteren scheelt dat je mooi weer geld.

 • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 15 mei 14:44, door eisso koenders

  Woonachtig in Frankrijk (Normandie). Ik wil het rijbewijs van mijn echtgenote omzetten naar een Frans rijbewijs. Ik lees dat van de inhet Engels gestelde RDW echtheidsverklaring een beëdigde vertaling kan worden gevraagd.

  Ik probeer nu een beëdigde vertaler te vinden maar tot heden geen succes. Kan iemand mij adviseren waar ik deze service kan vinden. Bij voorbaat mijn dank.

  • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 1 juni 10:38, door w van Lammeren

   Mijn vrouw is Francaise en beëdigd vertaalster Frans Nederlands en heeft ruime ervaring. haar mailadres is info@2france.nl

   vriendelijke groet,

   W.P. van Lammeren

   • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 1 juni 12:59, door Eisso Koenders

    Geachte mijnheer van Lammeren, Hartelijk dank voor uw antwoord. Het gaat om de echtheidsverklaring van de RDW - Veendam. Kunt u mij laten weten wat de kosten hiervan zijn? Tevens hoe lang het duurt dit te realiseren met inachtneming van het versturen van het document naar Frankrijk? Bij voorbaat mijn dank, Eisso Koenders

    • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 1 juni 15:04, door w van Lammeren

     Geachte heer Koenders,

     Ik las pas nu dat de verklaring die vertaald moet worden in het engels is gesteld en vertaald moet worden naar het Frans. In dat geval kan mijn vrouw niets voor u betekenen omdat zij alleen beëdigd vertaalster is voor Frans- Nederlands en vice versa. Excuus voor het ongemak.

     Met vriendelijke groet,
     Wim van Lammeren

     • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 2 juni 21:50, door Eisso Koenders

      Hallo Wim, Ik begrijp dat dit niet mogelijk is. Ik vraag me wel af of die ’echtheidsverklaring’ alleen in het Engels wordt aangeboden of ook in het Nederlands (of 2-talig). Ik heb hier uiteraard geen ervaring mee want dit doe je in principe maar één keer maar ik ga het navragen en mocht het zo zijn dat het ook in het Nederlands is gesteld dan kom ik bij je terug en zou dan graag van de diensten aangeboden door jouw echtgenote gebruik maken. Ik hoop spoedig meer te weten. Fijn weekend gewenst, Eisso Koenders

      • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 4 juni 13:25, door w van Lammeren

       Beste Eisso,

       Dank voor je bericht.

       Succes met je avontuur in het o zo bureaucratische Frankrijk.

       Vriendelijke groet,
       Wim van Lammeren

       • Je rijbewijs verloopt. Wat dan? 6 juni 09:59, door Eisso Koenders

        Goedemorgen Wim,
        Dank. Ik lees dat het rijbewijs omzetten een echt avontuur is en een lang proces is/kan zijn. Echter, geen keuze dus we gaan het proberen. Zoals ik al eerder noemde, mocht de echtheidsverklaring ook in het Nederlands worden uitgegeven dan kom ik graag bij je terug voor een vertaling.
        Bonne journée, Eisso


© allez-allier/allesfrans 2008-2018 | SPIP | Plan | Mention