allesfrans.com
 
BeginpaginaVerkeer en vervoerDocumentenRijbewijsJe rijbewijs omzetten in een Frans exemplaar
 
Deze informatie kan verouderd zijn!

Je rijbewijs omzetten in een Frans exemplaar

dinsdag 10 maart 2020 , door Hanjo

Vanaf 3 maart 2020 geldt een nieuwe procedure voor het omwisselen van een EU-rijbewijs in een Frans exemplaar.
Wees er tijdig bij, want de procedure kan enkele maanden duren!

Het vorige artikel in deze rubriek: Is jouw Franse rijbewijs in een ander land geldig?
Beoordeling:
1 stem
Bezoeken: 5.639
 • Druk dit artikel af
 • Email
 • Reactie
 • RSS

Tot februari 2020 konden aanvragen uitsluitend per post worden ingediend, maar sinds 3 maart 2020 is dit de te volgen procedure.

Om in Frankrijk te mogen rijden, hoef je een in een Europese staat verkregen rijbewijs niet in te wisselen voor een Frans exemplaar. Het is alleen verplicht wanneer je een nieuwe categorie aan je rijbewijs wilt toevoegen of wanneer je bepaalde verkeersovertredingen in Frankrijk hebt begaan.

 

Voorwaarden

Om je rijbewijs te mogen inruilen voor een Frans exemplaar moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

Frankrijk is je woonland, je "résidence normale". Wat dit inhoudt, kun je hieronder lezen.

[Wat is je résidence normale?]

Normale verblijfplaats: Land waar een persoon meer dan 6 maanden (minimaal 185 dagen) per kalenderjaar woont, vanwege persoonlijke of professionele banden. De gewone verblijfplaats van een persoon wiens persoonlijke banden zich in Frankrijk bevinden, maar die zich in het buitenland bevindt voor studie, opleiding, een stage of om een opdracht van bepaalde duur uit te voeren, bevindt zich echter in Frankrijk.
[Verberg de tekst]
Je hebt de minimumleeftijd om het voertuig van de equivalente categorie te besturen (ten minste 18 jaar voor rijbewijs B).
Je respecteert de medische voorschriften die op het rijbewijs staan vermeld (het verplicht dragen van een bril...).
Je hebt een medisch onderzoek naar de geschiktheid om te rijden ondergaan indien dit door de Franse regelgeving wordt vereist.
Indien jouw Europese rijbewijs door middel van omwisseling werd verkregen, moet het land van afgifte ook de wederzijdse uitwisseling van rijbewijzen met Frankrijk uitvoeren.
Indien jouw Europese rijbewijs het gevolg is van een rijbewijs dat werd afgegeven door een land waarmee Frankrijk geen wederzijdse uitwisseling heeft, is deze niet inwisselbaar voor een Franse exemplaar. Je kunt het echter gedurende een jaar vanaf het moment dat jouw gewone verblijfplaats Frankrijk werd, blijven gebruiken. Na deze periode zul je een Frans rijexamen moeten afleggen om alsnog een geldig rijbewijs te hebben.
Je bent niet bestraft met een schorsing, beperking of annulering van het recht om te rijden in het land dat je het rijbewijs heeft afgegeven.
Je hebt het rijbewijs niet gehaald in een periode waarin het je in Frankrijk verboden was om een rijbewijs aan te vragen.

Online procedure

De aanvraag gebeurt online via een teleservice die beschikbaar is op de website van ANTS. Deze teleservice is toegankelijk met France Connect of met jouw ANTS-identificaties (wanneer je die niet hebt, kun je een account aanmaken om zo een persoonlijke ruimte op de ANTS-website te creëren).

De volgende procedure is op jou van toepassing als je Zwitsers, Monegaskisch, Brits of staatsburger van de Europees Economisch Ruimte (EER) bent.

Wat heb je nodig

Een fotokopie in kleur van beide zijden van het originele rijbewijs;
Een bewijs van huwelijkse staat met je "nom de famille", je geboortenaam;
Een bewijs van gewone verblijfplaats in Frankrijk (bv. huurcontract, arbeidsovereenkomst, bewijs van sociale zekerheid, belastingaangifte...);
Een identiteitsbewijs;
Een recent justificatif de domicile, een bewijs van jouw woonplaats van minder dan 6 maanden oud;
Een "photo-signature numérique", een digitale foto-ondertekening;

[Wat is een photo-signature numérique?]

Dit is een dienstverlening van gespecialiseerde bedrijven die zowel een pasfoto als jouw handtekening als een data-bestand aanleveren. Op de website van ANTS kun je naar een bedrijf bij jou in de buurt zoeken.
[Verberg de tekst]
Indien je geen photo-signature numérique kunt aanleveren, kun je tijdens de teleprocedure een foto-ondertekeningsformulier (FPS) invullen en per post toesturen
Wanneer je in het bezit bent van een rijbewijs voor zware categorieën, een medisch oordeel over de geschiktheid voor het besturen van zware categorieën of een verklaring van afstand voor deze categorieën;
Indien jouw rijbewijs werd geannuleerd of geschorst: besluit tot annulering of schorsing + brief van de prefectuur waarin de verplichting tot omwisseling wordt medegedeeld + medisch advies;
Wanneer jouw rijbewijs verloren of gestolen is, de aangifte van het verlies of de diefstal.

Aanvagen

Met bovenstaande informatie log je in op de teleservice.
Teleservice ANTS

De kosten en levering

Het omwisselen van een rijbewijs gebeurt kosteloos. Alleen bij diefstal of verlies van het rijbewijs worden je kosten (€ 25) in rekening gebracht.

Levering

Na beoordeling van jouw aanvraag wordt een echtheidscontrole gevraagd van jouw originele buitenlandse rijbewijs (behalve in het geval van schorsing of annulering).
De dienst neemt daarvoor contact met je op en geeft je in ruil daarvoor een attestation de dépôt sécurisée (ADS) van jouw buitenlandse rijbewijs.

Met dit certificaat kun je (binnen de geldigheidsperiode van je oude rijbewijs) blijven rijden in afwachting van de ontvangst van het Franse rijbewijs.

Afhankelijk van de complexiteit van het dossier kan de verwerkingstijd enkele maanden bedragen. Onderdeel van de verwerking is de verificatie van jouw rijrechten via het rijbewijsnetwerk van de Europese Unie "RESPER".

Opvolgen

Om het proces te volgen, kun je inloggen op de teleservice.
Privéruimte op ANTS

Het rijbewijs wordt naar jouw huisadres gestuurd.
Wanneer je afwezig bent als de postbode langskomt, laat deze een bericht achter, waarna je 15 dagen de tijd hebt om het rijbewijs op het postkantoor op te halen.
Na deze periode wordt ze teruggestuurd naar de afzender en dien je telefonisch contact op te nemen met de ANTS op nummer 34 00.

Het rijbewijs dat je krijgt toegestuurd heeft een geldigheidsduur van 15 jaar, tenzij:
 • om medische redenen een beperking geldt;
 • het zware categorieën bevat, waarbij de leeftijd van de chauffeur meetelt, bijvoorbeeld 5 jaar voor een bestuurder onder de 55 jaar.

Contactadres

Agence nationale des titres sécurisés (ANTS) - Permis de conduire

 

Lees ook:

Het volgende artikel in deze rubriek:

Bron:

De oude procedure is terug te vinden in ons archief.

Reacties
Hieronder 4 bijdragen
 • Mijn vrouw heeft 6 januari 2018 een frans rijbewijs aangevraagd omdat haar nederlandse rijbewijs eind mei 2018 verliep. Tot 16 juli 2018 geen informatie van de prefecture in Nantes ontvangen en ook bij telefonisch proberen de stand van zaken te achterhalen, zeer kortaf behandeld en geen enkel inzicht gekregen. Het kon nog wel 4 tot 6 maanden gaan duren. Onze burgemeester heeft nog een poging gewaagd om te weten te komen hoe lang het zou gaan duren. Deze werd echter, naar eigen zeggen, zeer onbeschoft behandeld.
  16 juli 2018 eindelijk een "attestation de depot de permit de conduire" ontvangen, waardoor mijn vrouw eindelijk na 3 maanden weer auto mocht rijden. Deze tijdelijke toestemming verloopt echter 16 maart 2019 en aangezien we helemaal niets horen en bellen naar Nantes niet helpt, worden wij toch wel nerveus.
  Heeft iemand een idee hoe wij zinvolle acties kunnen ondernemen om een 2de periode van het niet beschikken over een rijbewijs te voorkomen?
  Zelf heb ik begin mei 2018 een aanvraag voor een "échange de permit de conduire" ingediend, aangezien mijn rijbewijs 30 mei 2019 verloopt. Ik vrees nu dat ook ik het slachtoffer wordt van de franse bureaucratie.

 • Goedemorgen, Ik ben bezig het rijbewijs van mijn vrouw om te zetten naar een Franse versie. Ik heb de nodige formulieren ingevuld en de vereiste bescheiden verzameld en ben nu toe aan het versturen van het geheel naar de betreffende instantie. Ik kom echter twee adressen tegen. Één door Hanjo (september 2017) en één die ik vond op ’infofrankrijk.com’(januari 2018). De adressen zijn niet hetzelfde maar wel beide in Nantes.De eerstgenoemde is geadresseerd aan de ’Préfecture de la Loire-Atlantique - CERT PCI’ en de tweede aan ’CERT PCE - TSA 63527’. Kan iemand mij informeren welke het juiste adres is voor een niet inwoner van Parijs??? Is er misschien nog een ander adres welke de juiste is??? Ik kom er op de Franse website niet uit vandaar mijn vraag via deze weg. Bij voorbaat mijn hartelijke dan voor de assistentie.

 • Mijn situatie is net even anders dan het kopje vermeld.
  Ik wil mijn Franse rijbewijs en dan met name de delen voor BE verlengen.
  Ik heb geprobeerd dit via de Franse officiele sites (ants)uit te puzzelen, maar kom er niet uit.

  Is er iemand die mij stapsgewijs kan uitleggen hoe ik dit moet doen? Een en ander is door de gebrekkige kennis van de Franse taal ook moeilijk.
  Hopende dat iemand hier meer (franse) kaas heeft gegeten...

  Vriendelijke groet,

  Mirjam

 • Maar als je rijbewijs C en D hebt, moet men dan geen medische keuring laten doen.
  Mijn Nederlands rijbewijs verloopt in 2018, als ik alles doorlees , kom ik niets tegen over een medische keuring voor groot rijbewijs.

  • Goedendag, ik zit nu midden in de procedure rond het omzetten van mijn Nederlandse rijbewijs naar een Frans. Omdat mijn Nederlandse verloopt in augustus 2019.
   In de berichtwisseling lees ik niets over de ’Echtheidsverklaring’ van het Nederlandse rijbewijs die bij de RDW moet worden aangevraagd. Ik weet niet precies of daar ook een kopie van gestuurd moet worden, heb het voor de zekerheid maar wel gedaan. De pasfoto’s moeten door een door ants goedgekeurde fotograaf worden gemaakt. Deze maakt met een slimme digitale techniek een aanvraag voor je maar dat wordt niet goedgekeurd. Dat is alleen voor Fransen.
   Je wordt verwezen naar de volgende site.
   https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1758

   Ik heb inmiddels een heel dossier aangelegd. Als iemand prijs stelt op informatie geef ik die graag. Maar.... ik heb mijn Franse rijbewijs nog niet! Dus niet te vroeg juichen hou ik mijzelf steeds voor.

  • Dag,
   Na 9!maanden na de aanvraag kwam er het eerste bericht uit Nantes. De aanvraag was goedgekeurd en 14 dagen later het franse rijbewijs. Alles moet via internet behalve het vervangen van een buitenlands rijbewijs voor een Frans. Wij hadden geen echtheidsverklaring toegevoegd en de foto’s in een automaat bij Leclerc. Is een voor dit doel goedgekeurde. In Nantes hebben of hadden ze inderdaad zoveel werkachterstand. Ik denk dat bij de landelijke centralisatie in Nantes van dit proces een inschattingsfout gemaakt is. En je kunt niet mailen, bellen of langsgaan. Het Nederlandse rijbewijs was tijdens de 9 maanden wachten inmiddels verlopen, maar de AXA vond dit geen probleem zolang er aangetoond kon worden dat de aanvraag gedaan was. Omdat je geen enkele bevestiging krijgt is dat bewijs niet meer dan een bewijs dat je een poststuk naar het betreffende adres gestuurd hebt. Alles bij elkaar best een vervelende ervaring met de gewenste afloop.

 

Allesfrans, ook voor:
 • Consument

  Wat kun je als consument in Frankrijk verwachten en wat zijn de afwijkende regels?

 • Justitie, wetten en regels

  Artikelen over de Franse justitie, wetten en regelgeving.

 • Werk en inkomen

  Werken in Frankrijk. Wat weten wij erover?

 • Een (t)huis in Frankrijk

  Artikelen die betrekking hebben op het zoeken, vinden, kopen en bewonen van een huis in Frankrijk.

Allesfrans, ook voor:
 • Belastingen

  Met welke Franse belastingen heb je te maken en met welke in je vaderland.

 • Nieuws

  Enkele subrubrieken met nieuwsberichten.

 • Energie

  Elektriciteit, olie, gas, kolen, zonne-energie, maar ook water.

© allez-allier/allesfrans 2008-2022 | SPIP | Plan | Mention